Χρ. Σπίρτζης: Να ξαναστήσουμε τα γεφύρια και την πολιτιστική μας κληρονομιά
«Είναι μια ημέρα που συμβολίζει ότι η ενότητα των υγειών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανατάξουν και τη χώρα από την καταστροφή που έγινε τα προηγούμενα χρόνια», υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης κατά την υπογραφή της σύμβασης και την εγκατάσταση του αναδόχου για το έργο «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα».
Ο υπουργός ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη μεγάλη συλλογική προσπάθεια για την αναστήλωση της πέτρινης ιστορικής γέφυρας, η οποία κατέρρευσε την 1η Φεβρουαρίου του 2015, και έστειλε το μήνυμα: «να σταθούμε στα δικά μας πόδια και επομένως να ξαναστήσουμε τα γεφύρια και την πολιτιστική μας κληρονομιά, που είχαν εγκαταλειφτεί, που έχουν πέσει».
Παίρνει σειρά η γέφυρα Κοράκου στον Αχελώοο
Ο Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε πως μετά την αναστήλωση του πέτρινου μονότοξου γεφυριού της Πλάκας στον νομό Ιωαννίνων, ένα ακόμη μνημείο που έχει καταρρεύσει πριν δεκαετίες θα πάρει τον δρόμο της αναστήλωσης. «Μετά το γεφύρι της Πλάκας, έχουμε πολλή δουλειά για να ξανακτίσουμε ένα γεφύρι, που δεν έπεσε το 2015, την πρώτη ημέρα της κυβέρνησης, αλλά που έπεσε πολλές δεκαετίες πριν. Είναι το γεφύρι του Κοράκου. Άρα, έχουμε πολλή δουλειά και για τη χώρα και την πολιτιστική της κληρονομιά, για τις ιστορικές μνήμες που έχουν όλα αυτά τα μνημεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αχελώος: Πρωτοβουλία για ανακατασκευή της γέφυρας Κοράκου
Ηχηρή παρέμβαση έγινε το 2015 του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και των ευρωβουλευτών Μανώλη Γλέζου και Γιώργου Γραμματικάκη με αίτημα την ανακατασκευή της ιστορικής και θρυλικής Γέφυρας Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου.
Οι γέφυρες κατασκευάζονται για να ενώσουν ανθρώπους μεταξύ τους και γεωγραφικούς χώρους που τους χωρίζουν δύσβατα φυσικά εμπόδια. Είναι δημιουργήματα που συμβολίζουν και αποδεικνύουν την σημασία και την ισχύ της ένωσης και της ενότητας για να επιτευχθούν δύσκολοι και σημαντικοί στόχοι. Λαοί και πολιτισμοί που γνωρίζουν να χτίζουν, να διατηρούν και να πολλαπλασιάζουν τις Γέφυρές τους είναι αυτοί που τιμούν την Ιστορία τους και με αυτές δημιουργούν ένα καλύτερο μέλλον.
Τα παραπάνω θποστήριξαν με τις δηλώσεις τους ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και οι ευρωβουλευτές, Μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού, Μανώλης Γλέζος και Γιώργος Γραμματικάκης με αφορμή τότε τα πεντακόσια χρόνια από την κατασκευή και τα εξήντα έξη από την ανατίναξη της ιστορικής και θρυλικής Γέφυρας Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου.
Στα παραπάνω μπορούν να προστεθούν και δηλώσεις δεκάδων διεθνώς αναγνωρισμένων πολιτικών και πνευματικών προσωπικοτήτων που με παρεμβάσεις κατά καιρούς ζητούν με επιμονή και συνέπεια την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου.
Να σημειωθεί ότι η ανακατασκευή τέτοιων ιστορικών μνημείων αποτελεί πρόκληση για τη σύγχρονη πολιτισμική Ευρώπη, ενώ η γέφυρα Κοράκου συνδέεται άμεσα και απτά με ιστορικά γεγονότα και ζωντανές παραδόσεις, ιδέες και πεποιθήσεις της περιοχής, η οποία είναι ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και σημασίας.
Οι απόψεις μηχανικών
Οι Πολιτικοί Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες που παραβρέθηκαν σε σύσκεψη την εποχή που έγιναν οι παραπάνω παρεμβάσεις, και οι οποίοι έχουν κάνει την προμελέτη, εξήγησαν τους τεχνικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει η αναστήλωση και επεσήμαναν
- ότι η ανακατασκευή της γέφυρας Κοράκου με χρήση παραδοσιακών μεθόδων και υλικών είναι απολύτως εφικτή
- ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σύσταση μιας ομάδας μελετητών με κατάλληλη εξειδίκευση
- ότι καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή μπορεί να παίξει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με την πολύτιμη γνωσιακή του βάση και το έμπειρο επιστημονικό του δυναμικό.
Τέλος, κρίνεται επιβεβλημένη η άμεση προστασία του Φυλακίου (Κούλια) που σώζεται στη βορειοανατολική όχθη του Αχελώου, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της γέφυρας και σήμερα παρουσιάζει σημαντικές φθορές.
Η προτεινόμενη επέμβαση αφορά στην κατασκευή προστατευτικής στέγης με ελαφρά υλικά, η οποία δεν έχει απαγορευτικό κόστος και η οποία θα δώσει ακόμα πολλά χρόνια ζωής στο μνημείο, έως ότου γίνει η ολική του αποκατάσταση.
[info]
Η θρυλική Γέφυρα Κοράκου
- Ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων.
- Έζησε για 434 χρόνια αντέχοντας σε σεισμούς και τις μανιασμένες κατεβασιές του Αχελώου μέχρι που έπεσε κι αυτή θύμα του Εμφυλίου.
- Είχε άνοιγμα 48 μέτρα και ύψος 26 μέτρα.
- Στις 28 Μαρτίου συμπληρώνονται 500 χρόνια από την κατασκευή της και 66 χρόνια από την ανατίναξή της.
- Σήμερα έχουν μείνει δύο μικρά κομμάτια της γέφυρας από τις δύο πλευρές του Αχελώου και Φορείς και κάτοικοι της Κοιλάδας του Αχελώου – με πρωτεργάτες την αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας και την διαπεριφερειακή επιτροπή Άρτας-Καρδίτσας – έχουν επανειλημμένα ζητήσει την ανακατασκευή της.
- Κτίστηκε το 1515 η περίφημη μονότοξη πέτρινη καμάρα «Η Γέφυρα του Κοράκου» ή «το Κορακογιοφύρι » ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι».
- Η γέφυρα ανατινάχθηκε στις 28 Μαρτίου 1949 από άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την επίθεση που δέχονταν σε μια από τις σημαντικότερες και φονικότερες μάχες του Εμφυλίου.
- Δυστυχώς από τις πρόσφατες πλημμύρες τα δύο κομμάτια που απόμειναν λιγόστεψαν ακόμα.