Δυτική Ελλάδα: Σε διαβούλευση έως 15 Μαΐου το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025

Καλούνται κοινωνικοί εταίροι, φορείς & κάθε ενδιαφερόμενος να συμμετάσχουν καταθέτοντας προτάσεις στον σύνδεσμο www.opengov.gr/pde/?p=7030

Από την  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η αρχική έκδοση του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης (Π.Π.Α.) 2021 -2025 Δυτικής Ελλάδας.

Τι είναι το Π.Π.Α.

  • Αποτελεί το περιφερειακό σκέλος του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (Ε.Π.Α) μετά τη θεσμοθέτηση του ν.4635/2019 (Α΄167) που εγκαινιάζει τον μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό στην αξιοποίηση των εθνικών πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.).
  • Αυτή την περίοδο αναπτύσσεται ο σχεδιασμός και διαμορφώνονται οι προτάσεις.
  • Το πρόγραμμα εξειδικεύεται από τις στρατηγικές επιλογές του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2021-2027) και τις οδηγίες που παρέχονται από την Εθνική Διαχειριστική Αρχή για τη διαμόρφωση των νέων Προγραμμάτων.
  • Σε αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους πολίτες να διατυπώσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

Τι περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Περιφέρειας

  • Προσδιορίζονται οι ειδικοί στόχοι, οι δράσεις, ο συνολικός και ανά πρόγραμμα προϋπολογισμός, καθώς και τα αποτελέσματα που επιδιώκονται.
  • Παράλληλα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λαμβάνοντας υπόψη τους εθνικούς αναπτυξιακούς στόχους του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης για παραγωγική ανάταξη, ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή εισάγει μέσω του Π.Π.Α. την μεσοπρόθεσμη στοχοθεσία με την υπαγωγή των παρεμβάσεων σε στρατηγικούς στόχους και ιεραρχούμενες αναπτυξιακές προτεραιότητες ανά τομέα πολιτικής.

Κάλεσμα για συμμετοχή έως 12/5

Στο πλαίσιο της ανοικτής διακυβέρνησης καλούνται οι κοινωνικοί εταίροι, οι φορείς και κάθε ενδιαφερόμενος να συμμετάσχουν καταθέτοντας προτάσεις στον σύνδεσμο http://www.opengov.gr/pde/?p=7030 στην κατεύθυνση της βελτίωσης  του περιεχομένου της αρχικής έκδοσης του Προγράμματος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας.

Η διαβούλευση θα παραμένει ανοικτή έως τις 15 Μαΐου 2021 και μετά το τέλος της θα συνταχθεί έκθεση που θα περιλαμβάνει το σύνολο των σχολίων. Στόχος είναι τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν να ληφθούν υπόψη στον περαιτέρω σχεδιασμό του προγράμματος.

 Με ευρεία συμμετοχή η ψηφιακή διαβούλευση 

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η ψηφιακή διαβούλευση με φορείς και πολίτες για το σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι φορέων από το σύνολο Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων, ινστιτούτων έρευνας, παραγωγικότητας, επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν, παρουσιάζοντας προτάσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τη διαμόρφωση των στρατηγικών επιλογών σε περιφερειακό επίπεδο για τα κρίσιμα αναπτυξιακά ζητήματα της επόμενης επταετίας.

Σε μια πρωτόγνωρη, συμμετοχική διαδικασία, οι συμμετέχοντες κατέθεσαν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις και έκαναν καίριες παρατηρήσεις, καταδεικνύοντας ότι έχουν γίνει κοινωνοί των πέντε νέων στρατηγικών που τίθενται ως βασικές κατευθύνσεις στη νέα προγραμματική περίοδο κι έδειξαν πρόθυμοι ο καθένας με τον τρόπο του να συμβάλει στη βέλτιστη αξιοποίηση της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *