Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤοπικές ΕιδήσειςΕκδρομή και ξενάγηση στους μύλους της ορεινής Τριχωνίδας για τα μέλη της...

Εκδρομή και ξενάγηση στους μύλους της ορεινής Τριχωνίδας για τα μέλη της Διεθνούς Ένωσης Μυλολογίας

Την ετήσια εκδρομή τους πραγματοποίησαν στις  6 και 7 Απριλίου στο   Θέρμο,  τα μέλη του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Μυλολογίας (TIMS)  International Molinological Society, μετά  από πρόσκληση του Ινστιτούτου  Δημιουργικότητας  Έρευνας και Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου. Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.

Η ΤΙΜS είναι η μοναδική οργάνωση η οποία δραστηριοποιείται διεθνώς στον τομέα της Μυλολογίας (Molinology).  Ο όρος αυτός καθιερώθηκε στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο του 1965 για να προσδιορίσει τη μελέτη των μύλων.  Από τότε η ΤΙΜS έχει σαν σκοπό να καλλιεργεί και να αναπτύσσει σε ολόκληρο τον κόσμο το ενδιαφέρον για τους μύλους που κινούντο με υδραυλική, αιολική, ανθρώπινη μυϊκή ή ζωική ενέργεια αρχικά, και στα νεότερα χρόνια με μηχανική. 

Ενθαρρύνει την έρευνα (ιστορική, τεχνολογική, οικονομική και κοινωνική), προωθεί την αναγνώρισή τους σαν κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, εφ’ όσον οι μύλοι κατέχουν ένα πρωταρχικό ρόλο στην ιστορία στον τομέα της τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης και ασχολείται με όλες τις πλευρές της μυλολογίας, συμπεριλαμβανομένης και της αναστήλωσης.

Το Σάββατο μαζί με μέλη του Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ, ξεκίνησαν την ξενάγηση από τους μύλους της ορεινής Τριχωνίδας. Πρώτος σταθμός   στα Αμπέλια στο  πανέμορφο μύλο του Λιανού που βρίσκεται στις στενές και πανέμορφες ποταμοκοιλάδες του Γιδομαντρίτη, ενός μεγάλου παραπόταμου του Εύηνου.   Δεύτερος σταθμός στο μύλο της  Μελίγκοβας, τρίτος  οι δύο νερόμυλοι της  Αμβρακιάς, όπου και γευμάτισαν και χόρεψαν στο καφενείο του Νάσου Αναγνώστου τελειώνοντας την περιήγηση της πρώτης μέρας,  με το μύλο στην Κάτω Χρυσοβίτσα, μύλο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.   Στους δύο πρώτους μύλους ξεναγήθηκαν από τον κο Νίκο Κωστακόπουλο δημ.Σύμβουλο στο Δήμο Θέρμου με καταγωγή από τα Αμπέλια Τριχωνίδος.

Την Κυριακή αφού ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Χώρο και στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου, περιηγήθηκαν στο  παραδοσιακό αναστηλωμένο πέτρινο λιοτρίβι και το μαγγανοπήγαδο του Πετροχωρίου,  κατόπιν στο μύλο του Στούκα στο Θέρμο, όπου ο Σωτήρης  Χολέβας, ένας από τους παλιούς μυλωνάδες της περιοχής μας, τους εξήγησε με το δικό του γλαφυρό ύφος όλα τα εξαρτήματα του μύλου, μαζί του και ο Χρήστος Ρεντζής, νέος μυλωνάς . Επόμενος μύλος, αυτός της Κασσάνδρας, δίπλα στην πλατεία του Θέρμου. Επόμενος προορισμός το όμορφο χωριό της Αγίας Σοφίας, με τις πολλές πηγές . Εκεί αφού γεύτηκαν τις ωραίες χορτόπιτες και το γλυκό του κουταλιού, που τους πρόσφεραν οι γυναίκες του χωριού, περιηγήθηκαν το ερειπωμένο πια μύλο του Ζιαβρά και το μύλο του Νίκου Μπάλλα. Τελευταίος προορισμός η Κάτω Μυρτιά στους πανέμορφους μύλους του Κωνσταντόπουλου.

Στην διάρκεια των επισκέψεων  ανταλλάξαμε με τα μέλη της Ένωσης Μυλολογίας  απόψεις, ιδέες,  και πως, όλος αυτός ο πλούτος αρχιτεκτονικής και μηχανικής  μπορεί να βοηθήσει στην  ανάδειξη της περιοχής της Τριχωνίδας και να αποτελέσει ένας πυλώνας ήπιας ανάπτυξης της ερειπωμένης ορεινής       Τριχωνίδας. Στόχος που είναι το κύριο μέλημα και της σύστασης από το 2014 του  Ινστιτούτου  Δημιουργικότητας  Έρευνας και Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέμου. (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ).

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ