Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι, μετά την εμφάνιση κρούσματος της αφρικανικής πανώλους των χοίρων στην Βουλγαρία, κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των χοιροτρόφων της Περιφέρειας για την λήψη μέτρων προφύλαξης και την έγκαιρη αναγνώριση πιθανής εμφάνισης του νοσήματος.
Το νόσημα της Αφρικανικής Πανώλης
- Είναι ένα μεταδοτικό ιογενές νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων.
- Οι αγριόχοιροι αποτελούν τη φυσική αποθήκη του ιού.
- Δεν προσβάλλονται από τη νόσο άλλα ζωικά είδη.
- Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Τα συμπτώματα της νόσου στους χοίρους
Είναι υψηλός πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, ξαφνικός θάνατος με ελάχιστα συμπτώματα να προηγούνται, έμετος, αιμορραγία από τη μύτη ή το έντερο, διάρροια, ερυθρός ή μαύρος χρωματισμός στο δέρμα των αυτιών, του ρύγχους, της ουράς, στα άκρα, στην κοιλιακή χώρα και το στήθος, οίδημα και ερυθρότητα στους οφθαλμούς, δυσκολία στην αναπνοή και βήχας, αποβολές, πρόωροι τοκετοί, λιποβαρή χοιρίδια.
Η θνησιμότητα αγγίζει το 100%.
Η μετάδοση του ιού
O ιός μπορεί να μεταδοθεί
- μετά από επαφή των χοίρων με μολυσμένους χοίρους, αγριόχοιρους, κόπρανα μολυσμένων ζώων ή σωματικά υγρά μολυσμένων ζώων
- με κατανάλωση μολυσμένου κρέατος ή απορριμμάτων που περιέχουν ανεπεξέργαστο μολυσμένο κρέας χοίρου ή προϊόντα χοίρειου κρέατος
- με επαφή με μολυσμένα αντικείμενα και υλικά, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων, ενδυμάτων, υποδημάτων (μπότες), εξοπλισμού, ζωοτροφών κ.α.
Προληπτικά μέτρα
Οι χοιροτρόφοι για να προστατεύσουν τα ζώα τους πρέπει να τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας και να ενημερώσουν άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες σε περίπτωση εμφάνισης κάποιων από τα ανωτέρω συμπτώματα.
Ειδικά οι κάτοχοι αγελαίων ή ημιεντατικώς εκτρεφόμενων χοίρων θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε περιορισμό των ζώων τους εντός περιφραγμένων σταβλικών εγκαταστάσεων.
Τέλος, οι κυνηγοί αγριόχοιρων καλούνται να συμβάλουν στην επιτήρηση και πρόληψη εμφάνισης του νοσήματος ενημερώνοντας τις κτηνιατρικές υπηρεσίες σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών ζώων και λαμβάνοντας μέτρα πρόληψης κατά την διαχείριση του θηράματος.
Για περισσότερες πληροφορίες
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις οικίες υπηρεσίες:
- Τμήμα Κτηνιατρικής Αχαΐας: 2613613728, 2613613727
- Τμήμα Κτηνιατρικής Αιτωλοακαρνανίας: 2631051638, 2631055182
- Τμήμα Κτηνιατρικής Ηλείας: 2621360158