Για ιστορική νίκη για το εθνικό προϊόν μας την ελιά Καλαμών, τους ελαιοπαραγωγούς και εξαγωγείς της χώρας με την σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κάνουν λόγο με κοινή τους ανακοίνωση οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας.
Μεταξύ άλλων αναφέρουν ” Μια απόφαση δίκαιη που διασφαλίζει τη συνέχεια των ελληνικών εξαγωγών της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών/Καλαμάτα/Kalamata κρίνοντας ότι η Υπουργική Απόφαση Γεωργαντά που εκδόθηκε μετά από την κοινού Αίτηση των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, με την Εθνική ΔΟΕΠΕΛ και την ΠΕΜΕΤΕ, νόμιμα καταχώρισε την ονομασία Kalamata, ως συνώνυμο της ποικιλίας ελιάς Καλαμών”.
Αναλυτικά η ανακοίνωση των Επιμελητηρίων:
“Ιστορική νίκη για το εθνικό προϊόν μας την ελιά Καλαμών, τους ελαιοπαραγωγούς και εξαγωγείς της χώρας με την σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Μια απόφαση δίκαιη που διασφαλίζει τη συνέχεια των ελληνικών εξαγωγών της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών/Καλαμάτα/Kalamata κρίνοντας ότι η Υπουργική Απόφαση Γεωργαντά που εκδόθηκε μετά από την κοινού Αίτηση των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, με την Εθνική ΔΟΕΠΕΛ και την ΠΕΜΕΤΕ, νόμιμα καταχώρισε την ονομασία Kalamata, ως συνώνυμο της ποικιλίας ελιάς Καλαμών.
Τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας, και Φθιώτιδας από το 2020 ξεκίνησαν τη συνεργασία τους με τις εθνικές οργανώσεις, παραγωγούς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ελιάς καλαμών με σκοπό την ανεύρεση λύσης στην προώθηση του προϊόντος στο εξωτερικό και με συνεχείς προσπάθειες ένταξης στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με σκοπό τη θωράκιση του προϊόντος και την ομαλή εξαγωγή του.
Σε όλες τις εκδηλώσεις για το θέμα προσκαλούνταν όλοι οι εμπλεκόμενοι και πραγματοποιούνταν ανοιχτές συζητήσεις, χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης, αλλά αντιθέτως, είχε τεθεί ως στρατηγική η προστασία του προϊόντος και αναζητείτο κοινή δράση και εθνικό σχέδιο προώθησής του. Στη βάση αυτή μελανό σημείο ήταν η απουσία συμμετοχής εκπροσώπων της Μεσσηνίας, οι οποίοι δεν προσήλθαν σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Γύθειο στις 12/11/2022, ώστε να λυθεί από κοινού το φλέγον ζήτημα της προώθησης ενός εθνικού προϊόντος.
Τα Επιμελητήρια θα συνεχίσουν την προσπάθεια και τον συντονισμό για την προώθηση της ελιάς Καλαμών και τη δημιουργία βάσης στήριξης σε όλη την Ελλάδα με σκοπό την αναγνώρισή του ως εθνικού προϊόντος και τη συλλογική στήριξή του ως τέτοιου.
Ευχαριστούμε θερμά τον πρ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου για την πρώτη απόφαση ένταξης της ονομασίας Kalamata ως συνώνυμο της ποικιλίας ελιάς Καλαμών και τον πρ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά για την άμεση και δίκαιη λύση που έδωσε – μετά την ακύρωση της απόφασης Αποστόλου από το ΣτΕ – με τη νέα τεκμηριωμένη απόφασή του, την δικηγόρο κα Νίκη-Λίνα Αγγελοπούλου για τη νομική εκπροσώπησή μας στο ΣτΕ, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους δήμους Ευρώτα, Αγρινίου, Καμένων Βούρλων, Λοκρών, Μεσολογγίου και Στυλίδας, τους φορείς και τις εξαγωγικές εταιρείες που στήριξαν την προσπάθεια”.
Για τα Επιμελητήρια
-
Παναγιώτης Τσιχριτζής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας
-
Ιωάννης Παναρίτης Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λακωνίας
-
Αθανάσιος Κυρίτσης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας
- Κάνε like στη σελίδα neaait.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!