Έντονη κριτική ασκεί με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» και ο επικεφαλής της, Κώστας Πιστιόλας στον Δημήτρη Τραπεζιώτη και την παράταξη του σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως “προεκλογικά λειτούργησαν ως το ιδανικό δεκανίκι της Δημοτικής Αρχής και που φρόντισαν να καταστήσουν σαφές από την πρώτη στιγμή της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου ότι έτσι θα συνεχίσουν να πορεύονται”.
Μάλιστα ενημέρωσαν τον κ. Τραπεζιώτη ότι δήμαρχος τελικά δεν εξελέγη ο κ. Πιστιόλας!
Να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ο κ. Τραπεζιώτης, με ανακοίνωση του, έκανε λόγο για αφωνία της μείζονος αντιπολίτευσης αλλά και της δημοτικής αρχής για τις ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου, Βορίδη & Κεραμέως που υποβαθμίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ενισχύουν τον συγκεντρωτισμό.
Το θέμα της αντιπαράθεσης:
Το όλο θέμα έχει να κάνει με τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Αγρινίου τα οποία σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να είναι σε αναλογία 6-3 υπέρ της πλειοψηφίας δηλαδή 6 μέλη από την παράταξη Παπαναστασίου και 3 από την αντιπολίτευση. Έτσι, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψηφίζουν μόνο τους υποψήφιους της πλειοψηφίας και αντίστοιχα οι υποψήφιοι της μειοψηφίας ψηφίζουν μόνο τους υποψηφίους των παρατάξεων της μειοψηφίας.
Με λίγα λόγια η παράταξη Πιστιόλα που έχει 11 συνολικά έδρες καρπώθηκε και τα 3 μέλη της επιτροπής όπως δηλαδή ορίζει ο νόμος αφού οι σύμβουλοι της παράταξης λογικό ήταν να μην ψηφίσουν συμβούλους από τις άλλες δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης που συνολικά έχουν 5 έδρες (Τραπεζιώτης και Παπανικολάου). Αλλά και να ψήφιζαν οι δυο αυτές παρατάξεις δεν είχαν κανέναν υποψήφιο!
Τέλος να σημειωθεί οτι οι ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου, Βορίδη & Κεραμέως μπορεί όντως να υποβαθμίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να ενισχύουν τον συγκεντρωτισμό όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Τραπεζιώτης αλλά ο κ. Πιστιόλς δεν έχει κάποια κυβερνητική θέση ή θέση βουλευτή οπότε στην προκειμένη περίπτωση δεν φέρει ευθύνη για τους νόμους και τις εν λόγω ρυθμίσεις της κυβέρνησης απλά ακολουθεί το γράμμα του νόμου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση Πιστιόλα:
“Για όσους νομίζουν ότι είμαστε ίδιοι….
Δήλωση Κώστα Πιστιόλα για την αυτοδιοικητική παραφωνία όσων συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι της Δημοτικής Αρχής:
Η δημοτική παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» και ο επικεφαλής της, Κώστας Πιστιόλας, ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να παίξουν το παιχνίδι των εντυπώσεων, δεν προτίθενται όμως παράλληλα να μετατραπούν στον αυτοδιοικητικό αερόσακο κανενός ούτε, βεβαίως, να αναλωθούν σε άνευ ουσίας αντιπαραθέσεις, που μοναδικό στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά προβλήματα των δημοτών.
Το γεγονός ότι η παράταξη εγκαλείται επειδή δεν στήριξε μια υποψηφιότητα που -για ιδεολογικούς λόγους- δεν υπήρξε ποτέ (!!!) ή που στην Ειδική Συνεδρίαση για την εκλογή των μελών του Προεδρείου και της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Αγρινίου δεν άσκησε κριτική σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την αυτοδιοίκηση, μόνο θυμηδία προκαλεί.
Πολύ περισσότερο όταν η κριτική γίνεται από εκείνους που προεκλογικά λειτούργησαν ως το ιδανικό δεκανίκι της Δημοτικής Αρχής και που φρόντισαν να καταστήσουν σαφές από την πρώτη στιγμή της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου ότι έτσι θα συνεχίσουν να πορεύονται.
Ενημερώνουμε τον κ. Τραπεζιώτη ότι δήμαρχος δεν εξελέγη ο κ. Πιστιόλας. Όχι σε αυτές τις εκλογές… Αντίπαλος είναι τα μεγάλα προβλήματα της πόλης και των κοινοτήτων, με την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης αυτά να αναδεικνύει με τρόπο ηχηρό, όπως η ίδια επιλέγει. Με τρόπο ικανό να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα και όχι με αυτοδιοικητικές φανφάρες.
Ας κρατήσει, λοιπόν, τα μαθήματα και τις υποδείξεις για την παράταξή του. Κατανοούμε την ενόχλησή του, αλλά ας αναζητήσει αλλού το πεδίο των άλλοθι που δείχνει να έχει ανάγκη.
Σε ότι αφορά, τέλος, το ουσιαστικό θέμα της συνεργασίας των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, η παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» δηλώνει παρούσα και πρόθυμη να συζητήσει επί πραγματικών δεδομένων με όποιον επιθυμεί σύμπλευση στα μείζονα, έστω, ζητήματα της αυτοδιοίκησης και ειδικότερα του Δήμου Αγρινίου.”
Αναλυτικά η ανακοίνωση Τραπεζιώτη:
“ΑΦΩΝΙΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ & ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ – ΒΟΡΙΔΗ – ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟ .
Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΙΣΤΙΟΛΑ ΕΞΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ «ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ»
ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ: «Υπερασπιζόμαστε τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφήνουμε τις κομματικές ταυτότητες εκτός των οργάνων της Τ.Α.
Στις 07/01/2024 πραγματοποιήθηκε η πρώτη, σύμφωνα με το νόμο, ειδική συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Δήμου Αγρινίου κατά την οποία εξελέγησαν το Προεδρείο του ΔΣ και τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής (ΔΕ).
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου εξελέγη ο κ. Κων/νος Ζώης, Αντιπρόεδρος ο κ.Σπύρος Γρίνος και Γραμματέας ο κ. Δημήτρης Κουρουμπλής.
Πριν την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή του Προεδρείου και της Δημοτικής Επιτροπής ο Δήμαρχος ευχήθηκε καλή χρονιά και καλή επιτυχία στο έργο των μελών του νέου Δ.Σ., ζήτησε την ομαλή και με δημοκρατικές διαδικασίες λειτουργία του Δ.Σ. ώστε να δίνονται λύσεις στα προβλήματα του Δήμου.
Στη συνέχεια ο κ. Πιστιόλας περιορίστηκε σε ευχές και αόριστες υποσχέσεις για την καλύτερη πορεία του Δήμου.
Όμως τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο κ. Πιστιόλας ουδόλως αναφέρθηκαν στα μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν την ΤΑ ούτε βεβαίως άσκησαν κριτική στις νομοθετικές ρυθμίσεις της τελευταίας τετραετίας (νόμοι ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ – ΒΟΡΙΔΗ – ΚΕΡΑΜΕΩΣ) που επέφεραν ένα θεσμικό σοκ, μια πρωτοφανή υποβάθμιση στο θεσμό της Τ.Α.
Ακολούθως τοποθετήθηκε ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης « Αγρίνιο Ανοιχτό και Πράσινο – Υπερκομματική Συνεργασία» κ. Δημήτρης Τραπεζιώτης ο οποίος αναφέρθηκε στις νομοθετικές ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια το ΣτΕ καθώς επίσης και στις νομοθετικές ρυθμίσεις Βορίδη και Κεραμέως που επιφέρουν ένα αφόρητο κομματισμό, μετατρέπουν την Τ.Α. σε πεδίο κομματικού ανταγωνισμού, ενισχύουν το συγκεντρωτικό και δημαρχοκεντρικό σύστημα δίνοντας πλειοψηφία του Δημάρχου στα όργανα με ποσοστό μελών 67% και μόνο 33% στο σύνολο της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Τραπεζιώτης τόνισε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να είναι μια δύναμη ελέγχου. Να ελέγχει δηλαδή τη Δημοτική Αρχή εάν υλοποιεί τις θετικές δεσμεύσεις της και να την αποτρέπει από αρνητικές επιλογές ενώ παράλληλα θα πρέπει να διατυπώνει θετικές και εποικοδομητικές προτάσεις που θα προάγουν τα δημοτικά συμφέροντα.
Τέλος δήλωσε ότι έχει ήδη αναστείλει την κομματική του ιδιότητα και άφησε την κομματική του ταυτότητα εκτός των οργάνων του Δήμου και ζήτησε από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους να πράξουν το ίδιο ώστε να μην καταλείπεται η παραμικρή υποψία ότι κινούνται με βάση κομματικές σκοπιμότητες.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Παπανικολάου ο οποίος αφού επεσήμανε τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την Τ.Α., άσκησε και αυτός κριτική κατά των πολιτικών που υποβαθμίζουν το θεσμό της Τ.Α. και πρότεινε στη συνέχεια στον κ. Πιστιόλα όπως τα τρία μέλη που προέρχονται, σύμφωνα με το νόμο, από την μειοψηφία, να αντιστοιχηθούν σε τρία μέλη από όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις της μειοψηφίας, ήτοι να συμμετέχει στην Δ.Ε. ένα μέλος από κάθε Δημοτική Παράταξη.
Ο κ. Δημήτρης Τραπεζιώτης συμφώνησε με την ανωτέρω πρόταση επισημαίνοντας ότι έχει αυτή ιδιαίτερο νόημα για λόγους διαφάνειας και προκειμένου με τον τρόπο αυτό να αντισταθούν οι Παρατάξεις της μειοψηφίας σε μια νομοθετική ρύθμιση και πολιτική που ενισχύει το συγκεντρωτικό και δημαρχοκεντρικό σύστημα.
Ο κ. Πιστιόλας περιήλθε σε μια παρατεταμένη αφωνία και έτσι η διαδικασία προχώρησε και οι Παρατάξεις Τραπεζιώτη (« Αγρίνιο Ανοιχτό και Πράσινο» ) και Παπανικολάου («Λαϊκή Συσπείρωση»), έκαναν χρήση του δικαιώματος της παραγράφου 10 του άρθρου 8 του ν.5056/23 και τελικά θα συμμετέχουν στη ΔΕ με ένα μέλος από κάθε μία παράταξη χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Κατόπιν όλων αυτών είναι προφανές ότι ο κ. Πιστιόλας όχι μόνον δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπισθεί τον θεσμό της Τ.Α από τις επιθέσεις που δέχθηκε και δέχεται ο θεσμός από την τελευταία τετραετία και ένθεν, αλλά αφού αρνήθηκε ουσιαστικά την πρόταση για συμμετοχή όλων των Παρατάξεων στη Δ.Ε προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια αλλά και ως ελάχιστη αντίσταση στον συγκεντρωτισμό και δημαρχοκεντρισμό που εισάγουν οι διατάξεις αυτές, ουσιαστικά συμφώνησε με τον νόμο Κεραμέως (ν.5056/23) υιοθετώντας τον πλήρως.
Όμως καθώς μόνον οι άλλες δύο Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, «Αγρίνιο Ανοιχτό και Πράσινο» και «Λαϊκή Συσπείρωση», άσκησαν κριτική και υπερασπίστηκαν τον θεσμό της Τ.Α. αυτό δηλαδή που θα έπρεπε να κάνει πρώτη η Παράταξη Πιστιόλα αλλά δεν το έκανε κι έτσι δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και του ρόλου που της ανέθεσαν οι πολίτες και έτσι εξέπεσε από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη θέση της ελάσσονος «συμπολίτευσης».
Τέλος επισημαίνουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι ουδέτερος θεσμός αλλά είναι θεσμός μέσα από τον οποίον ασκούνται πολιτικές και όσοι ανέχονται ή υιοθετούν αυτές τις πολιτικές αποτελούν τα θεσμικά στηρίγματα της κυβερνητικής πολιτικής.”
- Κάνε like στη σελίδα neaait.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!