Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΤριήμερο με εντάσεις στη Βουλή: Πρόταση δυσπιστίας κατέθεσε ο Ανδρουλάκης -Καλοδεχούμενη η...

Τριήμερο με εντάσεις στη Βουλή: Πρόταση δυσπιστίας κατέθεσε ο Ανδρουλάκης -Καλοδεχούμενη η πρόταση απαντά η ΝΔ

Σε σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης οδηγεί η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή ενώ την πρόταση συνυπογράφουν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

«Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας. Δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Να ξεκινήσει άμεσα. Η Βουλή θα δώσει απάντηση το επόμενο τριήμερο και ο ελληνικός λαός στις ευρωεκλογές» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, αποδεχόμενος εκ μέρους της κυβέρνησης την πρόταση δυσπιστίας που υποβλήθηκε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Η συζήτηση στην ολομέλεια, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

«Αναλαμβάνω σήμερα μια κρίσιμη θεσμικά πρωτοβουλία γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει πια συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Σε μια σειρά από σκάνδαλα βιώνουμε το ίδιο μοτίβο: Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία» είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, που κατέθεσαν από κοινού με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που ανέλαβε την πρωτοβουλία, οι ΚΟ των ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας.

Είπε ότι «σε κάθε σκάνδαλο και κυβερνητική αποτυχία» η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι «να κρύβει την αλήθεια, αντί να ακολουθεί τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης».

Πρόσθεσε, ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης «η ατιμωρησία και η συγκάλυψη, πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών και απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας την πολιτική».

Υπενθύμισε, ότι πριν από μερικές μέρες στη Βουλή «απέναντι στην άδεια καρέκλα του πρωθυπουργού και του κ. Καραμανλή είχα επισημάνει ότι η τραγωδία στα Τέμπη συμβολίζει την θεσμική, ηθική και πολιτική χρεωκοπία» της κυβέρνησης.

Αναλυτικά το υπογεγραμμένο κείμενο της πρότασης δυσπιστίας ΕΔΩ

Μάκης Βορίδης: Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας. Δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα

Η κυβέρνηση απάντησε  στην πρόταση δυσπιστίας με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να την χαρακτηρίζει καλοδεχούμενη και πως δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα “Η Βουλή θα δώσει απάντηση το επόμενο τριήμερο και ο ελληνικός λαός στις ευρωεκλογές” τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βορίδης είπε πως «η πρωτοβουλία αυτή δημιουργεί μια εντύπωση, καθώς αυτά τα ζητήματα έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια πλείστες όσες φορές» υπενθυμίζοντας ότι «το ζήτημα των Τεμπών συζητήθηκε όταν αποφασίσαμε τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής και εκεί υπήρξε και η συζήτηση Προκαταρτικής Επιτροπής. Εν συνεχεία, η Ολομέλεια συζήτησε και επί του πορίσματος της Εξεταστικής». Όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, είπε ο υπουργός, που θέσατε έχουν απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο και είναι υπαρκτά -ο καθένας προφανώς εδώ έχει τις προσεγγίσεις του- αλλά όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν απασχολήσει τη δημόσια συζήτηση»

Ο κ. Βορίδης, σημείωσε, ότι «το προστιθέμενο στοιχείο που έχει υπάρξει και σας οδηγεί στην κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, είναι το δημοσίευμα του “Βήματος”» και το οποίο «αναφέρεται σε μια υπόθεση για την οποία όχι μόνο δόθηκαν αμέσως εξηγήσεις αλλά για την οποία κυριολεκτικά δεν καταλαβαίνει κανείς το περιεχόμενό της». «Δηλαδή, για ένα υλικό που βρίσκεται στον ανακριτή, υλικό που έχει δημοσιευτεί και έχει παιχτεί εκείνες τις ημέρες από την κρατική τηλεόραση, υλικό για το οποίο δόθηκαν όλες οι διευκρινήσεις. Εσείς κρίνετε ότι αυτό μόνο αρκεί για να ζητήσετε να πέσει η κυβέρνηση». Συνεπώς, είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη, «όταν σας λέμε ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων, εννοούμε ακριβώς τη σχέση αυτού του δημοσιεύματος που είναι το μόνο πρόσθετο με την πρόταση δυσπιστίας που συζητούμε σήμερα»

Ο κ. Βορίδης, χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας «καλοδεχούμενη» προσθέτοντας ότι δημιουργείται και μια πρόσθετη εντύπωση «καθώς, έχω δηλώσεις του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως που χαρακτηρίζει σόου τη συζήτηση που θα διεξαχθεί» και αναρωτήθηκε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ συνυπέγραψε να γίνει μια συζήτηση σόου και κοκορομαχίας;».

Πρόταση Δυσπιστίας: Πολύωρες και μεταμεσονύχτιες οι συνεδριάσεις μέχρι το βράδυ της Πέμπτης

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ανακοινώνοντας την οργάνωση της συζήτησης ανάφερε πως σήμερα, πρώτη ημέρα συζήτησης της πρότασης, θα υπάρξουν τοποθετήσεις βουλευτών μέχρι τις τρείς τα μεσάνυχτα καθώς το σύνολο των βουλευτών του σώματος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να εγγραφούν και να λάβουν τον λόγο.

Αύριο, Τετάρτη η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα συνεχίσει χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσεις περί τις 8 με 9 το βράδυ.

Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

  • Κάνε like στη σελίδα  neaait.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ