Άγιος Νικήτας Λευκάδας: Ανησυχίες & ερωτήματα των κατοίκων

Αρκεί μια επίσκεψη στο όμορφο, παραδοσιακό χωριό του Αγίου Νικήτα Λευκάδας, για να διαπιστωθεί ότι πολλά περιβαλλοντολογικά προβλήματα έχουν “βρει” το συγκεκριμένο χωριό.

Ειδικότερα, επισκέπτες αλλά και κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν τα εξής:

 Η παραλία του Αγίου Νικήτα, που χαρακτηρίζεται ως γραφική, με καθαρά νερά, και ήσυχο συνήθως κυματισμό, έχει καταστεί τόπος διέλευσης τριών πλοιαρίων που μεταφέρουν κόσμο στη διπλανή παραλία του Αγίου Νικήτα, Μύλος.

Σύμφωνα με κατοίκους του χωριού, η φετινή προσέλευση των επισκεπτών προς το Μύλο ήταν σχεδόν τριπλάσια από, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει  την κολύμβηση κατοίκων και λουόμενων. Η κατάσταση αυτή χειροτερεύει με τις “μανούβρες” και τις “κόντρες” των πλοιαρίων σε καθημερινή βάση, καθώς και ο κίνδυνος ατυχήματος είναι ορατός.

Για το θέμα αυτό οι κάτοικοι αναφέρουν ότι έγιναν και σχετικές καταγγελίες στο Λιμεναρχείο από παραθεριστές.

Ο δε καπνός και θόρυβος που παράγουν τα συγκεκριμένα πλοιάρια είναι ανεξέλεγκτος.

Απορία των κατοίκων του χωριού είναι πως δόθηκαν τόσες πολλές άδειες ναυσιπλοΐας σε έναν τόσο μικρό κολπίσκο χωρίς την παραμικρή υποδομή επιβίβασης και αποβίβασης επισκεπτών.

 Δόθηκε άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία σε συγκεκριμένο επιχειρηματία της περιοχής για την ανάπτυξη καθισμάτων και ομπρελών στην παραλία Μύλος. Οι κάτοικοι του χωριού αντέδρασαν σε αυτή την ενέργεια με σειρά κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών καθώς λένε ότι η συγκεκριμένη “άδεια” αλλάζει το φυσικό περιβάλλον της παραλίας, η οποία επισημαίνουν ότι είναι ύψιστης περιβαλλοντολογικής αξίας. Η επιβάρυνση της δε από τα σκουπίδια είναι ανεξέλεγκτη, λένε οι κάτοικοι, οι οποίοι εθελοντικά τα μαζεύουν μόνοι τους.

Βράδυ στο παραδοσιακό χωριό παρατηρήται ότι οι κάδοι απορριμμάτων είναι υπερφορτωμένοι και σκουπίδια χύνονται και στην παραλία. Κάτοικοι μας είπαν ότι ο αρμόδιος υπάλληλος τελειώνει την εργασία του το απόγευμα.

Ο Δήμος Λευκάδας (κατά την μαρτυρία των κατοίκων) αποποιήθηκε των ευθυνών του, “ρίχνοντας” τις ευθύνες στην Κτηματική Υπηρεσία και στο Λιμεναρχείο. Η δε Κτηματική Υπηρεσία, πάντα σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι κάτοικοι, διατυμπανίζει τη “νόμιμη οδό” που ακολούθησε, ενώ ο Λιμενάρχης Λευκάδος έχει αντικατασταθεί με νέο πρόσωπο.

Και κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν της ανησυχίες τους: «Αναρωτιόμαστε, πώς μπορεί ένα τόσο όμορφο μέρος να βρίσκεται στη δύνη συμφερόντων και να υπόκειται σε τέτοια οικολογική και οικιστική υποβάθμιση. Ο Θεός να βάλει το χέρι του, ώστε να μη σημειωθεί ατύχημα στον συγκεκριμένο κολπίσκο και να “φωτίσει” τους κατοίκους και τις αρμόδιες αρχές, να λύσουν τα προβλήματά που έχουν δημιουργηθεί».

→ Τουριστική ανάπτυξη στην παραλία του Αγίου Νικήτα στη Λευκάδα:

Αναγνώστης από το Αγρίνιο παραθέτει φωτο από καλοκαιρινές διακοπές στη Λευκάδα, όπου είχε την ευκαιρία να κολυμπήσει «παρέα…. με καράβια που κάνουν το δρομολόγιο από και προς την παραλία του Μύλου»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *