Αγρίνιο: Κατεδαφίστηκε το ιστορικό κτίριο των καπναποθηκών Ηλιού (Φωτο -Video)

Γράφει η Αλίκη Οικονόμου, Εκδότης – Δημοσιογράφος

Ξεκίνησαν σήμερα  οι εργασίες για την κατεδάφιση του κτιρίου των καπναποθηκών Ηλιού, το οποίο βρίσκεται στην στην οδό Μεσολογγίου στο Αγρίνιο.  Προκειμένου να κατεδαφιστεί με ασφάλεια  το κτίριο δόθηκαν οδηγίες για προσωρινή κυκλοφοριακή ρύθμιση στην περιοχή. Η κατεδάφιση  αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, Παρασκευή.

Να σημειωθεί ότι  ο Δήμος Αγρινίου είχε καταθέσει  πρόσφατα αίτηση θεραπείας προς το Υπουργείο Πολιτισμού για την πλήρη κατεδάφιση του ερειπωμένου και επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία κτηρίου των καπναποθηκών Ηλιού.

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος  Αγρινίου με επιστολή του προς την Γενική Διεύθυνση  Αναστήλωσης  Μουσείων και Τεχνικών Έργων είχε ασκήσει  αίτηση θεραπείας «έτσι ώστε να επιτραπεί η πλήρης καθαίρεση του κτιρίου καπναποθηκών Ηλιού, επί της οδού Μεσολογγίου 17, με τη χρήση κάθε πρόσφορου μέσου».

Όπως είχε γίνει σαφές στην αίτηση  θεραπείας «το συγκεκριμένο μνημείο – κτίριο – ερείπιο βρίσκεται σε κεντρικότατη οδική αρτηρία της πόλης ενώ ελλοχεύει διαρκώς κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος»

Τελικά τον  περασμένο Σεπτέμβριο η αίτηση θεραπείας του Δήμου έγινε αποδεκτή και πάρθηκε η μεγάλη απόφαση να προχωρήσει ο Δήμος στην κατεδάφιση αυτού του ιστορικού αλλά συνάμα επικίνδυνου, στη σημερινή του κατάσταση,  κτιρίου.

«Η απόφαση αποτελεί δικαίωση για τον Δήμο Αγρινίου.  Η βούληση του  Δημοτικού Συμβουλίου  είχε επανειλημμένα εκφραστεί δημόσια αλλά  και στους  αρμόδιους φορείς. Η κατάσταση του κτιρίου τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί επικίνδυνη και μη αναστρέψιμη. Προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άρση της επικινδυνότητας του. Ενημερωθήκαμε  ότι έγινε δεκτό το αίτημα και αναμένουμε εγγράφως την απόφαση του ΚΑΣ  για την καθαίρεση του κτιρίου», είχε αναφέρει τότε ο δήμαρχος Αγρινίου, Γ. Παπαναστασίου.

Περνούν στην ιστορία οι καπναποθήκες Ηλιού και δίνεται ένα τέλος μετά  από δεκαετίες

Σήμερα λοιπόν οι καπναποθήκες Ηλιού περνούν στην ιστορία και δίνεται, μετά από δεκαετίες, ένα τέλος στην «περιπέτεια» τους. Σαφώς και έπρεπε να κατεδαφιστούν δεδομένου ότι το εν λόγω κτίριο ήταν επικίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.

Μένει όμως ένα ΜΕΓΑΛΟ γιατί! Γιατί αυτό το ιστορικό και εμβληματικό κτίριο αφέθηκε στην τύχη του εδώ και δεκαετίες και δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε. Πολλοί κουβαλούν την ευθύνη της απραξίας και της εγκατάλειψης του, δυστυχώς όμως τα παιδιά μας δεν θα γνωρίσουν ποτέ αυτό το κομμάτι της ιστορίας της πόλης και ίσως και αρκετά ακόμη….

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *