Αγρίνιο: Λαμπαδηφορία στη μνήμη των 353.000 ψυχών του Πόντου

“Το δεν ξεχνώ πρέπει να πλημμυρίσει την ψυχή μας”

O Δήμος Αγρινίου συμμετέχει στις πολιτιστικές και επετειακές εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στην γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού (1919) και τη μαρτυρική πορεία των Μικρασιατών προσφύγων (1922).

Στο πλαίσιο των εν λόγω εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε,  σε συνεργασία με το  Σύλλογο Ποντίων Ν. Αιτωλοακαρνανίας «Δ. Ψαθάς», Λαμπαδηφορία- πορεία μνήμης για τις 353.000 αδικοχαμένες ψυχές.

Η πορεία μνήμης  ξεκίνησε από την Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου και κατέληξε στην Πλατεία Δημοκρατίας, όπου έλαβε χώρα ένα μικρής διάρκειας πένθιμο δρώμενο.

«Το δεν ξεχνώ πρέπει να πλημμυρίσει την ψυχή μας»

«Με τη σημερινή μας πορεία ζήσαμε συγκινητικές στιγμές όπως ζούμε και τώρα στο κεντρικότερο σημείο της πόλης. Μας υποδέχτηκε η δημοτική αρχή και με αυτόν τον τρόπο, ο δήμαρχος Αγρινίου που είναι σήμερα παρών, δείχνει ότι δεν ξεχνά. Το δεν ξεχνώ πρέπει πραγματικά να πλημμυρίσει την ψυχή μας. Δεν διεκδικούμε, απαιτούμε σεβασμό και αναγνώριση» ανέφερε ο  πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Ν. Αιτωλοακαρνανίας «Δ. Ψαθάς», κ. Δημοσθένης Σιδηρόπουλος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγρινίου, Γ. Παπαναστασίου ανέφερε:

“Κρατάμε άσβεστη τη φλόγα της μνήμης και αποτίουμε φόρο τιμής στους 353.000 Έλληνες του Πόντου. Που βίωσαν τη φρίκη της βαρβαρότητας, τις λεηλασίες, τις σφαγές και τις θυσίες.

Η διαρκής και αδιάλειπτη εκπλήρωση αυτού του χρέους μνήμης, έναντι των μαρτυρικών θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου συνιστά χρέος τιμής.

Πρόκειται της  για ένα από τα πλέον φρικτά εγκλήματα της ανθρωπότητας για το οποίο ακόμα δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η σημερινή επέτειος είναι ημέρα μνήμης για την προσφυγιά , για τα θύματα ενός απάνθρωπου εγκλήματος. Ενώνουμε τη φωνή μας και διατρανώνουμε τον αγώνα για την καθολική αναγνώριση του εγκλήματος.

Ένας αγώνας που θα συνεχιστεί μέχρι και την τελική δικαίωση. Δεν ξεχνάμε. Χωρίς τη γνώση της ιστορίας δεν υπάρχει εθνική συνείδηση και θρησκευτική ταυτότητα.

Η απερίφραστη καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι μια πράξη τιμής”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *