Αη Στράτης: Το πρώτο εξ ολοκλήρου πράσινο ελληνικό νησί

Η δημιουργία του πρώτου ολοκληρωτικά πράσινου ελληνικού νησιού βρίσκεται στην τελική ευθεία. Πρόκειται για το μικρό νησί του Αη Στράτη,  το οποίο, με λίγο περισσότερους από 200 μόνιμους κατοίκους, αναμένεται να γίνει το πρώτο νησί που θα καταναλώνει αποκλειστικά ηλεκτρική και θερμική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

 Οδηγός για μεγαλύτερα πρότζεκτ

Το μικρό υβριδικό έργο που δρομολογείται στο ακριτικό νησί του Βορείου Αιγαίου θα αποτελέσει οδηγό για μεγαλύτερα πρότζεκτ.

Βάσει σχεδίου, στον ‘Αη Στράτη θα πάψει εντελώς τη λειτουργία του ο Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ, ο οποίος λειτουργεί με ντίζελ.

Στόχος είναι το νησί να καταστεί ενεργειακά αυτόνομο, δείχνοντας το δρόμο και τον τρόπο για αντίστοιχα έργα και σε μεγαλύτερες περιοχές.

Το έργο

Σύμφωνα με τη δήμαρχο του Αη Στράτη Μαρία Κακαλή, η τελευταία εξέλιξη έχει να κάνει με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία χορηγεί ενιαία άδεια στο Δήμο Αγίου Ευστρατίου, για εγκατάσταση υβριδικού σταθμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από αιολικό και φωτοβολταϊκό σταθμό, και για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, με χρήση συσσωρευτών.

Ακόμα η άδεια προβλέπει και την εγκατάσταση σταθμού για την παραγωγή θερμικής ενέργειας καθώς και δικτύου διανομής και προμήθειας της θερμικής ενέργειας.

Ανάδοχος του έργου είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία με την εμπειρία της σε έργα ΑΠΕ, καλείται να φέρει εις πέρας ένα έργο – ορόσημο.

Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Η σύμβαση προβλέπει εργασίες κατασκευής με διάρκεια 25 μηνών και λειτουργία και συντήρηση του έργου για δώδεκα χρόνια.

Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στο νησί του Αγίου Ευστρατίου.

Ο Υβριδικός σταθμός παραγωγής & αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Θα αποτελείται από:

  • Αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,9 ΜW, αποτελούμενο από μία ανεμογεννήτρια.
  • Φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,2268 ΜW, αποτελούμενο από 432 φωτοβολταϊκά πάνελ.
  • Υποσταθμό των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τη σύνδεσή τους με αποκλειστική γραμμή μέσης τάσης.
  • Σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με τη χρήση συσσωρευτών. Υπόγεια γραμμή διασύνδεσης μέσης τάσης, για τη διασύνδεση των μονάδων ΑΠΕ με τον κεντρικό υποσταθμό στου νησιού.

#ΝΕΑ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΟΝ FACEBOOK

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *