Αιτωλοακαρνανία: Δυσφορία & αντιδράσεις για το «χρίσμα»Τσίπρα σε Κατσιφάρα

Το πρόσφατο «χρίσμα» του ΣΥΡΙΖΑ στον σημερινό Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, προκάλεσε πολλές δυσφορία και αντιδράσεις τόσο σε στελέχη του Κινήματος Αλλαγής όσο και σε στελέχη του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Αιτωλοακαρνανίας που κατά το παρελθόν απέδωσαν ευθύνες στην διοίκηση της Περιφέρειας για τις καταστροφές από τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου στην Αιτωλοακαρνανία.

Εξάλλου το τελευταίο διάστημα ήταν έντονες οι δημοσιογραφικές πληροφορίες & διαρροές που έκαναν λόγο για  πολιτικό φλερτ του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και μπορεί κατά το παρελθόν  ο Αχαιός βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου να διέψευσε τα όσα διακινήθηκαν στα πολιτικά πηγαδάκια για τη πολιτική σχέση Κατσιφάρα – Τσίπρα μετά όμως και τους «επαίνους» του πρωθυπουργού προς το πρόσωπο του κ. Κατσιφάρα, φέρνοντας τον μάλιστα ως παράδειγμα Περιφερειάρχη ο οποίος έχει να επιδείξει ένα πολύ σημαντικό έργο, τα πράγματα ξεκαθάρισαν και όπως όλα δείχνουν η μάχη για την Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019 θα είναι αμφίρροπη.

Ο Απόστολος Κατσιφάρας

Γεννήθηκε το 1959 στο Καλέντζι Αχαΐα και ασχολήθηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση. Εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος Αχαΐας από το 1994. Το 2004 έθεσε υποψηφιότητα για τις βουλευτικές εκλογές με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες και εξελέγη. Επανεξελέγη το 2007 και 2009.

Στην Κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου διορίστηκε υφυπουργός Δικαιοσύνης τον Οκτώβριο του 2009, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 για να διεκδικήσει τη θέση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος.

Στις περιφερειακές εκλογές το Νοέμβρη του 2010 εξελέγη από τον πρώτο γύρο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ. Στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2014 επανεξελέγη περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος στο δεύτερο γύρο.

Όλα αυτά τα χρόνια λοιπόν ήταν και συνεχίζει να είναι ΠΑΣΟΚ. Στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και οι προσωπικές του επιλογές μέσα στο κόμμα απέδωσαν καρπούς και έφτασε εκεί που είναι σήμερα.

Εκτός από ΠΑΣΟΚ όμως είναι και στο Κίνημα Αλλαγής. Και όπως υποστηρίζουν σύντροφοί του από την εποχή που ήταν μαζί στην τοπική αυτοδιοίκηση και είναι και αυτοί σήμερα στο Κίνημα Αλλαγής  «ο Κατσιφάρας φαίνεται πως  ξέχασε τις ρίζες του και διάλεξε το προσωπικό του όφελος για να μπορέσει να επιβιώσει πολιτικά».

Αντιδράσεις και στο Αγρίνιο

Παράλληλα αντιδράσεις υπήρξαν και στο Αγρίνιο με την παραίτηση από την ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής του Αγρινιώτη επαγγελματία  Αντώνη Γρημότση, μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος έκανε λόγο για «πολιτική συμφωνία» ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ για στήριξη Κατσιφάρα σημειώνοντας με νόημα πως «Μετά την ανακοίνωση του υποψηφίου περιφερειάρχη του Κιναλ στην Δυτική Ελλάδα από τον Αλέξη Τσίπρα, που ακολούθησε αυτή της Προέδρου χωρίς καν να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα, προσωπικά δεν έχω θέση στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής και προφανώς παραιτούμαι από αυτό. Σε μια τέτοια πολιτική συμφωνία, δεν μπορώ να συνηγορήσω διότι ξεπερνά τόσο τα προσωπικά μου όρια, όσο και όσα συμφωνήθηκαν στο Συνέδριο περί αυτόνομης καθόδου παντού. Υπερβαίνει αυτή η πολιτική συμφωνία τα ηθικά μου όρια, την στιγμή που παντού διακηρύττω την διαφωνία του Κιναλ με τον Κλεισθένη, αλλά στην περίπτωση της περιφέρειας έχουμε κοινό υποψήφιο με αυτόν που μας φορτώνει τον Κλεισθένη!».

Αναλυτικά η δήλωση Αντώνη Γκρημότση:

«Κάποιοι, συμπορευτήκαμε στο εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής, για να δημιουργήσουμε έναν ΝΕΟ χώρο, στο ιστορικό Κέντρο του πολιτικού συστήματος με αναφορές στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Αυτό μπορούσε να επιτευχθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο:

Την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και την αυτόνομη παρουσία στο πολιτικό σκηνικό. Πιστέψαμε, ότι το Κιναλ δεν θα γίνει δεκανίκι, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ.

Μετά την ανακοίνωση του υποψηφίου περιφερειάρχη του Κιναλ στην Δυτική Ελλάδα από τον Αλέξη Τσίπρα, που ακολούθησε αυτή της Προέδρου χωρίς καν να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα, προσωπικά δεν έχω θέση στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής και προφανώς παραιτούμαι από αυτό. Σε μια τέτοια πολιτική συμφωνία, δεν μπορώ να συνηγορήσω διότι ξεπερνά τόσο τα προσωπικά μου όρια, όσο και όσα συμφωνήθηκαν στο Συνέδριο περί αυτόνομης καθόδου παντού. Υπερβαίνει αυτή η πολιτική συμφωνία τα ηθικά μου όρια, την στιγμή που παντού διακηρύττω την διαφωνία του Κιναλ με τον Κλεισθένη, αλλά στην περίπτωση της περιφέρειας έχουμε κοινό υποψήφιο με αυτόν που μας φορτώνει τον Κλεισθένη!

Και μην σκεφτεί κανένας να πει ” Μα τι, αφού θέλει να στηρίξει, να του πούμε όχι;” Αν δηλαδή, παρείχε στήριξη η Χρυσή Αυγή, θα την δεχόμασταν με την ίδια λογική; Αν θέλει ο κ. Τσίπρας να στηρίξει ένα ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται από υποψήφιους του χώρου μας, ας το κάνει. Όχι όμως με υποψήφιους συμβούλους, που όπως μαθαίνουμε θα είναι και από τα δύο κόμματα ( μένει να αποδειχθεί). Αφού υποκύπτουμε έτσι εύκολα στην διακριτική γοητεία της εξουσίας στην Περιφέρεια, φαντάζεται κανείς τι θα γίνει σε επίπεδο Κυβέρνησης όταν έρθει η ώρα. Υπάρχουν τα κόμματα, υπάρχουν και οι αρχές του καθενός. Θα προτιμήσω τις αρχές μου. Συνεχίζουμε την μάχη στο πραγματικό πεδίο, αυτό της αληθινής ζωής».

Η επιστολή παραίτησης Γκρημότση στον Γραμματέα της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής:

«Σύντροφε Γραμματέα,

Παρακαλώ να αποδεχτείς την παραίτηση μου από την ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής. Οι χειρισμοί στο ζήτημα της επιλογής υποψηφίου Περιφερειάρχη στην Δυτική Ελλάδα, επιβεβαίωσαν τις φοβίες μoυ ότι υπάρχει σε περιφερειακό επίπεδο υπόγεια συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, που υπερβαίνει τα όσα έχουν συμφωνηθεί σε κεντρικό επίπεδο για τις υποψηφιότητες του Κινήματος μας.

Αν και παντού διακηρύττουμε ότι ενδεχόμενο συμφωνιών υπάρχει μόνο σε προγραμματική βάση και αποκλειστικά στον δεύτερο γύρο, δυστυχώς αποδεικνύεται πως στην πράξη η στρατηγική δεν ισχύει.

Προφανώς το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει δικό μας σχήμα άρα εμείς κερδίζουμε από αυτό, είναι έωλο.Αυτό θα ίσχυε μόνο αν μετρούσαμε τις δυνάμεις του κάθε κόμματος την πρώτη Κυριακή και στον δεύτερο γύρο, γινόταν πολιτική συμφωνία.

Τώρα μιλάμε απλώς για διάσωση του καταρρέοντος ΣΥΡΙΖΑ στην Δυτική Ελλάδα. Όταν ο μεγάλος στηρίζει τον μικρό, ο μικρός απορροφάται και συνθλίβεται.

Δυστυχώς το Κίνημα μας, είναι ακόμη ο μικρός παίχτης. Εξάλλου, αν η Χρυσή Αυγή στήριζε το σχήμα μας εμείς θα αποδεχόμασταν; Ποιο είναι λοιπόν το όριο στην δόμηση συμμαχιών; Ποιος το καθόρισε και πότε;

Δυστυχώς, οι ανοχές μου στις πολιτικές παλινδρομήσεις για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, έχουν περιορισθεί και δεν έχω καμία πρόθεση να μετέχω σε πολιτικούς χειρισμούς. Οι καθαρές κουβέντες, είναι αυτές που λείπουν από τον χώρο και την χώρα, από χειρισμούς δυστυχώς έχουμε κορεστεί.

Ο χώρος θα προχωρήσει κατά την γνώμη μου, μόνο αν δομήσουμε την πολιτική μας οντότητα σε ισχυρές βάσεις αξιοπιστίας. Αυτό στην περίπτωσή μας πάει περίπατο. Στήριξα το νέο εγχείρημα με πάθος, επανεντάχθηκα στην παράταξη υπό την φωτισμένη καθοδήγηση του Γιώργου Καμίνη.

Στηρίξαμε την Πρόεδρο μετά την ηχηρή επανεκλογή της. Θα συνεχίσω να στηρίζω τον χώρο όπως πάντα, πίσω από το νπάγκο της επιχείρησης μου. Εύχομαι να κάνω λάθος, να διαψευσθώ και να μην υποκύπτουμε στα χειριστικά τερτίπια του Αλέξη Τσίπρα.

Πίστευα και πιστεύω, στη νέα γενιά στελεχών και ελπίζω να συνεχίσετε την πορεία σας , βασιζόμενοι στην αξιοπιστία και την πίστη στις συλλογικές αποφάσεις.

Με τιμή, Αντώνης Γκριμότσης, 10/09/2018»

Η ΝΔ & το πολιτικό «μπαλαντέρ»

Τέλος από τη πλευρά της ΝΔ δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση για τη διαφαινόμενη «συμμαχία» ΣΥΡΙΖΑ-Κατσιφάρα όμως σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές τα τηλέφωνα στην Πειραιώς έχουν πάρει φωτιά και οι προτάσεις υποψηφίων για τη θέση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας δεν έχουν τελειωμό…

Και στις προτάσεις αυτές εκτός από γνωστά ονόματα που ανήκουν στον χώρο της ΝΔ υπάρχουν και ορισμένα από το χώρο του παλαιού ΠΑΣΟΚ τα οποία σήμερα βρίσκονται υπό την σκέπη του ΚΙΝΑΛ.

Αν λοιπόν επιλεγεί ένας από τους εν λόγω υποψηφίους το Κίνημα Αλλαγής θα μετατραπεί σε πολιτικό «μπαλαντέρ» χωρίς όμως μεγάλη αξία αφού θα βρίσκεται στα χέρια τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ και δεν θα έχει αυτόνομη παρουσία στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στη Δυτική Ελλάδα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *