Αιτωλοακαρνανία: Ο νομός με τη 2η υψηλότερη μέση τιμή πετρελαίου θέρμανσης

Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητούν οι πρατηριούχοι

Θετικά σχολιάζουν οι πρατηριούχοι την προοπτική αύξησης του επιδόματος θέρμανσης για τη φετινή περίοδο, τονίζοντας ωστόσο ότι το μέτρο δεν θα λύσει το πρόβλημα της αγοράς και των καταναλωτών, εφόσον το επιπλέον ποσό θα κατανεμηθεί σε συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών.

Δεδομένου τα παραπάνω, ζητούν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

«Το πρόβλημα είναι όμως ότι σήμερα συνολικά οι Έλληνες καταναλωτές δεν μπορεί να καλύψουν τη δαπάνη για θέρμανση όταν η τιμή του πετρελαίου φθάνει στο 1,2 ευρώ”, δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνη αποτελεσματική λύση είναι να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Αν η μείωση είναι 100 ευρώ ανά χιλιόλιτρο τότε μαζί με τον ΦΠΑ η τελική τιμή για τους καταναλωτές θα προσέγγιζε το 1 ευρώ και μαζί με το επίδομα θέρμανσης θα βοηθούσε να κινηθεί η αγορά.

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Διατίθεται από την Δευτέρα στην αγορά, σε τιμή σημαντικά υψηλότερη από πέρυσι καθώς ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 1,149 ευρώ το λίτρο από 94,4 λεπτά το λίτρο τον Οκτώβριο του 2017 και 1,025 ευρώ τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου θέρμανσης.

Η ζήτηση είναι περιορισμένη καθώς οι καιρικές συνθήκες παραμένουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ευνοϊκές.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης σε τέσσερις νομούς της χώρας η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεπερνά και το 1,2 ευρώ:

  • 1,29 στις Κυκλάδες
  • 1,233 στην Αιτωλοακαρνανία
  • 1,215 στα Δωδεκάνησα
  • 1,214 στην Κέρκυρα

Στην Αττική η μέση τιμή προχθές ήταν 1,135 ευρώ και στη Θεσσαλονίκη 1,137 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον κλάδο η αύξηση οφείλεται στην άνοδο των διεθνών τιμών καθώς οι τιμές Platt’s από τις οποίες προκύπτουν οι τιμές διυλιστηρίου εμφανίζουν ανατιμήσεις άνω του 35 % σε σχέση με πέρυσι, αύξηση που συμπαρασύρει και τον ΦΠΑ που πληρώνει ο τελικός καταναλωτής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *