Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΑγροτικάΑιτωλοακαρνανία: Ζημιές στην ελαιοπαραγωγή από την ακαρπία

Αιτωλοακαρνανία: Ζημιές στην ελαιοπαραγωγή από την ακαρπία

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος σχετικά με το θέμα της ακαρπίας στην ελαιοπαραγωγή  λόγω υψηλών θερμοκρασιών που υπήρχαν στην Αιτωλοακαρνανία την περίοδο της καρποδεσίας κατά την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να υπάρχει χαμηλή παραγωγή ή και καθόλου σε αρκετές περιπτώσεις.

Ερωτούν λοιπόν  μεταξύ άλλων τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την άμεση καταγραφή των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή, από το πρόβλημα της ακαρπίας αλλά και την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών στο 100% των ζημιών που υπέστησαν.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης: 

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, που κατέχουν μεγάλο ποσοστό της συνολικής πανελλαδικής παραγωγής, σε λαδοελιά και βρώσιμη ελιά, ιδιαίτερα σε ποικιλία καλαμών, περίπου στο 40% της παραγωγής στη χώρα. Τα προβλήματα προέρχονται από το φαινόμενο της “ακαρπίας” λόγω υψηλών θερμοκρασιών που υπήρχαν στην περιοχή την περίοδο της καρποδεσίας κατά την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να υπάρχει χαμηλή παραγωγή ή και καθόλου σε αρκετές περιπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα υπάρχει μείωση της ελαιοπαραγωγής που φτάνει το 80-90% σε όλο τον νομό Αιτωλοακαρνανίας, με αγρότες ιδιαίτερα από τις περιοχές Καινούριου Αγρινίου, Αγγελοκάστρου, Αιτωλικού, Νεοχωρίου να απειλούνται με αφανισμό.

Και ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και μήνες στην κυβέρνηση, δεν πέρασε ούτε ένας υπεύθυνος να ελέγξει, να καταγράψει τι ζημιές υπάρχουν. Ούτε φυσικά έχει δει κανένας ευρώ αποζημίωσης.

Και όλα αυτά, ενώ οι παραγωγοί όλο αυτό το διάστημα αντιμετώπισαν και το μεγάλο κόστος παραγωγής, πανάκριβα μέσα και εφόδια, υψηλό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

Οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι για πολλοστή φορά με την καταστροφή στη σοδειά τους, χωρίς την πλήρη κάλυψή τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς και χωρίς να διασφαλίζεται η έγκαιρη αποζημίωσή τους. Η πρόσφατη καταστροφή με τη μειωμένη καρπόδεση είναι ένα ακόμη χτύπημα στην επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών, επιπλέον της καταστροφής που υπέστησαν λόγω κορονοϊού.

Για όλον αυτόν τον κόσμο που ζει σε αυτές τις περιοχές, οι καλλιέργειες του σε ελιές αποτελεί την κύρια, αν όχι και την μοναδική καλλιέργεια, ήταν και παραμένει ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης. Το μοναδικό εισόδημα της οικογένειας για όλη την χρονιά.

 ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

  • Για την άμεση καταγραφή των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή, από το πρόβλημα της ακαρπίας
  • Για την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών στο 100% των ζημιών που υπέστησαν
  • Για να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών στο 100%, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις αρρώστιες με την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση και την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες.
  • Για να εξασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για το ελαιόλαδο, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς και ταυτόχρονα εξασφάλιση φθηνών προϊόντων για την λαϊκή κατανάλωση.
RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ