Άνοιγμα σχολείων: Οδηγίες σε διευθυντές, εκπαιδευτικούς, μαθητές & γονείς

Εκδόθηκαν και στάλθηκαν στα σχολεία οι οδηγίες της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από λοιμογόνους παράγοντες, εν όψει του ανοίγματος των σχολείων. Για την καλύτερη προετοιμασία, την ενημέρωση και την υποστήριξη των σχολικών μονάδων, αλλά και την υποβολή τυχόν ερωτημάτων που θα έχουν συγκεντρωθεί από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις προς την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι της Covid-19, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη αύριο, Πέμπτη 7 Μαΐου 2020, στην οποία θα συμμετέχουν οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εκπρόσωποι της Επιτροπής.

Οι οδηγίες για την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων αφορούν τους διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, αλλά και τους γονείς και κηδεμόνες τους και θα είναι ανηρτημένες στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (www.minedu.gov.gr), στις ιστοσελίδες των Περιφερειακών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των σχολείων.

Το ενημερωτικό υλικό

Περιέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με την Covid-19 και τα συμπτώματα της νόσου, τους τρόπους μετάδοσης, τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας τρίτων και τα μέτρα τα οποία είναι απαραίτητο να ληφθούν σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα της νόσου στο σχολείο.

Ειδικά παραδείγματα έχουν συνταχθεί για την αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων τα οποία απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Τέλος, έχει προβλεφθεί η λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης καθώς και υλικό για την ψυχολογική στήριξη των μαθητών (215 2156060).

Συγκροτούνται δύο ομάδες σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Επιπλέον, με σχετική εγκύκλιο συγκροτούνται δύο ομάδες, για την παρακολούθηση και υποστήριξη της λειτουργίας των σχολείων έως τη λήξη του διδακτικού έτους σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

– Σε επίπεδο Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης, από τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης και τουλάχιστον δύο υπαλλήλους που υπηρετούν στην Περιφερειακή Δ/νση με τα αντίστοιχα αναπληρωματικά μέλη.

– Σε επίπεδο Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης από τον Δ/ντή Δ/θμιας Εκπ/σης και τουλάχιστον δύο υπαλλήλους της Δ/νσης με τα αντίστοιχα αναπληρωματικά μέλη.

Οι ομάδες αυτές θα είναι αρμόδιες να υποδέχονται τα ερωτήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος των σχολικών μονάδων, να συγκεντρώνουν τα σχετικά αιτήματα και να τα διαβιβάζουν στις Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπ/σης προκειμένου να αποστέλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα οι Δ/νσεις Β/θμιας Εκπαίδευσης αναλαμβάνουν την παροχή σε καθημερινή βάση προς τις αντίστοιχες ομάδες των οικείων Περιφερειακών Δ/νσεων, αριθμητικών στοιχείων σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς τους (απουσίες μαθητών, ελλείψεις υλικών, αντιμετώπιση προβλημάτων κλπ).

Δυτική Ελλάδα

«Είμαστε στη φάση της κατάλληλης προετοιμασίας για την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων», λέει ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Γιαννόπουλος, και όπως εξηγεί, «θα υπάρχει ενημερωτικό υλικό για τη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής και θα είναι μικρότερος ο αριθμός των θρανίων σε κάθε αίθουσα, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις.»

Ακόμη, σημειώνει ότι «θα υπάρχουν αντισηπτικά, όπως επίσης μάσκες και γάντια για όποια περίπτωση χρειαστεί», ενώ όπως προσθέτει, «οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές για τους εκπαιδευτικούς της παράλληλης στήριξης και των τμημάτων ένταξης.»
Επίσης, όπως λέει ο Κώστας Γιαννόπουλος, «θα υπάρχει ειδικός χώρος απομόνωσης των μαθητών, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος», τονίζοντας παράλληλα, ότι «οι σχολικές επιτροπές φροντίζουν, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε υλικά καθαριότητας και ατομικής υγιεινής.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *