Αντίθετος στο υδροηλεκτρικό έργο στην Κοιλάδα του Αχελώου ο δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη

Την αντίθεσή του εκφράζει, με ομόφωνη απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη στην ορεινή Άρτα, για την κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου στην Κοιλάδα του Αχελώου (θέση Αυλάκι).

Ζητά την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης ,καθώς υποστηρίζει ότι το έργο επεμβαίνει σε προστατευόμενη περιοχή και θα «βυθίσει» την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει :

-Το φράγμα «Αυλακίου» κατακλύζει μία τεράστια σε μέγεθος επιφάνεια εμβαδού 13,70 ΚΜ2, την μοναδική ακάλυπτη του Αχελώου ποταμού, που εφάπτεται των ορίων του Δήμου μας. Ήδη, το έτερο τμήμα του ποταμού που εφάπτεται των ορίων μας , προγραμματίζεται να καλυφθεί με το υπό κατασκευή έργο του φράγματος Συκιάς.

-Το φράγμα αποκόπτει την ελεύθερη επικοινωνία μεταξύ των αντίπερα όχθεων του ποταμού και στέκεται εμπόδιο, ειδικά την μετακίνηση της πλούσιας πανίδας της περιοχής .

-Στη Μελέτη αναφέρεται ρητά, ότι «…..από την κατασκευή του έργου και ειδικότερα από τη δημιουργία του ταμιευτήρα θα κατακλυστούν:

· Τα αρχαιολογικά λείψανα Μεσόπυργου

· Η γέφυρα Καμάρα στο Μονόξυλο

· Η χειροκίνητη τροχαλία Μεσόπυργου-Πράβας

· Η χειροκίνητη τροχαλία Δίλοφου-Βατηρής»

Την αντίθεσή της με την κατασκευή του έργου εκφράζει με ανακοίνωση και η πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας του Αχελώου και επισημαίνει:

«Πιστεύουμε, ότι η κατασκευή ενός επιπλέον Φαραωνικού υδροηλεκτρικού έργου στον Αχελώο, θα έχει τεράστιες αρνητικές και καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της Κοιλάδας Αχελώου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια, κάτοικοι και φορείς της περιοχής καταβάλλουμε προσπάθειες για μια ήπια βιώσιμη ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον. Επίσης, έχουμε ξεκινήσει αγώνα για να αναδείξουμε την Κοιλάδα και να χαρακτηριστεί Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικής ομορφιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Όχι Μνημείο βυθισμένο κάτω από τα νερά της λίμνης. Μαζί μας, σε αυτή τη προσπάθεια έχουμε προσωπικότητες από την Ελλάδα και την Ευρώπη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *