Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΕνδιαφέρονταΑποχώρησε το ΚΙΝ.ΑΛ. από τον διορισμό Κ.Σπηλιόπουλου στον ΟΣΕ καταγγέλλοντας πολιτική συναλλαγή

Αποχώρησε το ΚΙΝ.ΑΛ. από τον διορισμό Κ.Σπηλιόπουλου στον ΟΣΕ καταγγέλλοντας πολιτική συναλλαγή

Αποχώρησε το ΚΙΝΑΛ από την συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ στη Βουλή, κατά τη διάρκεια ακρόασης του – προτεινόμενου από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή – Κώστα Σπηλιόπουλου, για τη θέση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ.

«Όπως γνωρίζετε, έχουμε καταγγείλει ως Κίνημα Αλλαγής, ότι η σημερινή θέση είναι προϊόν πολιτικής συναλλαγής μεταξύ της Ν.Δ. και του κ. Σπηλιόπουλου, που αφορούσε τις περιφερειακές εκλογές στην δυτική Ελλάδα. Στα πλαίσια αυτά, εμείς δεν θα συμμετέχουμε στη διαδικασία και όπως καταλαβαίνετε, είμαστε αρνητικοί στην πρόταση της κυβέρνησης και ψηφίζουμε κατά», είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος και στη συνέχεια αποχώρησε.

«Από τη μια κατηγορούμε πολλές φορές τις όποιες κυβερνήσεις, ότι κάνουν επιλογές κομματικές και όταν δεν κάνουν κομματικές επιλογές τις κατηγορούμε για συναλλαγή. Νομίζω ότι κάπου υπάρχει και μια μέση οδός», τόνισε αντιδρώντας στην δήλωση του κ. Κωνσταντινόπουλου, ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε.

«Αυτές κατηγορίες είναι άδικες και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, τουλάχιστον όσο με αφορούν. Εάν εγώ είχα την παραμικρή ένσταση για τον κ. Σπηλιόπουλο δεν θα δεχόμουν ποτέ να γίνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ. Δίνουμε και τις δύο θέσεις στον κ. Σπηλιόπουλο, διότι τον περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη, διότι έχει την εμπειρία, έχει περάσει από θέσεις και έχω την αίσθηση ότι γνωρίζει τα ζητήματα αυτά σε βάθος».

Κώστας Σπηλιώπουλος: Δεν είμαι και δεν ήμουν  βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή του ΚΙΝ.ΑΛ.

«Απολύτως αναληθή και άδικη», χαρακτήρισε την καταγγελία του κ. Κωνσταντινόπουλου και ο νέος πρόεδρος του ΟΣΕ, Κώστας Σπηλιώπουλος.

«Δεν είμαι και δεν ήμουν βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή του ΚΙΝ.ΑΛ. εδώ και πολλά χρόνια: από το 2015, όταν με απέκλεισε – ενώ ήμουν πρώτος σε σταυρούς βουλευτής στην Αχαΐα – η τότε ηγεσία, για ένα λόγο που δεν μου εξηγήθηκε ποτέ, γιατί ήθελε κάποιον άλλο αρεστόν σε αυτήν στην Αχαΐα και έτσι έμεινα εκτός. Ουσιαστικά αποκόπηκα από το ΚΙΝ.ΑΛ», είπε ο κ. Σπηλιώπουλος.

«Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα γεωστρατηγικό σημείο: Μετά τη διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ, ο Πειραιάς παίζει πλέον ένα κομβικό ρόλο στις μεταφορές. Δυστυχώς, μετά το 2009, έχω την αίσθηση ότι έχουμε χάσει το παράθυρο της ευκαιρίας, διότι δεν εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο την παρουσία της COSCO στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να να καθυστερήσει η ιδιωτικοποίηση για το Θριάσιο 1 και το Θριάσιο 2. Επίσης, είδαμε πολλές φορές ότι οι παραχωρήσεις των άλλων λιμένων προχώρησαν με πολύ αργούς ρυθμούς», ανέφερε μιλώντας στην Επιτροπή ο υπουργός Μεταφορών και συνέχισε:

«Πιστεύουμε στην ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών έργων, πιστεύουμε στην ολοκλήρωση των συστημάτων ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, όπως πιστεύουμε στην αναβάθμιση των γραμμών, όπως της Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης και με τη νέα πεδινή χάραξη που είπαμε Θεσσαλονίκη – Καβάλα.

Επίσης, θεωρούμε ότι πρέπει να επανασχεδιαστεί ένα άμεσο πρόγραμμα συντήρησης του δικτύου ΟΣΕ, το οποίο περιλαμβάνει την ανάταξη της υποδομής του υπάρχοντος δικτύου, το οποίο – επιτρέψτε μου να πω – τα 4,5 χρόνια είναι πραγματικά στο έλεος του Θεού. Θα σας θυμίσω τον πολύ μεγάλο αριθμό εκτροχιασμών που είχαμε τα τελευταία χρόνια, τόσο εμπορικών, όσο και επιβατικών αμαξοστοιχιών, όπως το τραγικό δυστύχημα στο Άδενδρο το Μάιο του 2017. Επομένως, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στη συντήρηση της υποδομής και αυτό προτεινόμαστε να κάνουμε».

Η Επιτροπή έδωσε θετική γνώμη για τον διορισμό του κ. Σπηλιόπουλου. «Υπέρ» ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ (10 βουλευτές), «κατά» ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ 25 (7 βουλευτές) και «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση (2 βουλευτές).

ΑΜΠΕ

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ