Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΑγροτικάΑποστόλου: Στη Δικαιοσύνη η «υπόθεση Λεπενούς»

Αποστόλου: Στη Δικαιοσύνη η «υπόθεση Λεπενούς»

  Απάντηση Υπουργού σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Μάριου Σαλμά

Αποστόλου: Στη Δικαιοσύνη η «υπόθεση Λεπενούς»  για τους ελέγχους καταγραφής ζώων

Στη Δικαιοσύνη πρόκειται να παραπέμψει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης την υπόθεση των μαζικών δηλώσεων ψευδούς ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή Λεπενούς Αιτωλοακαρνανίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Μάριου Σαλμά, μετά το συστηματικό έλεγχο που πραγματοποίησαν στην περιοχή οι υπηρεσίες του Υπουργείου, όπου το ποσοστό απόκλισης ανάμεσα στα δηλωθέντα και στα επιλέξιμα ζώα ήταν περίπου 60%, «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πρόκειται για οργανωμένη επιχείρηση παραπλάνησης των αρχών και παραβίασης των σχετικών Κοινοτικών κανονισμών και γι’αυτό η υπόθεση θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη».

Έλεγχοι και σε άλλες περιοχές

«Επειδή θέλουμε να στηρίξουμε την κτηνοτροφία θα συνεχίσουμε τους σχετικούς ελέγχους και σε άλλες περιοχές. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι συγκεκριμένοι πόροι, που εισρέουν στο σύνολό τους στο χώρο, δεν μπορεί να τυγχάνουν διαχείρισης με διαδικασίες που καταλήγουν σε βάρος των συνεπών κτηνοτρόφων που τηρούν τη νομιμότητα», συμπλήρωσε ο κ. Αποστόλου.

Το video της απάντησης του Υπουργού στη Βουλή: www.youtube.com/watch?v=TNpv1sMFIP4&feature=youtu.be

Η παρέμβαση Σαλμά στην οποία απαντά ο ΥΠ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας  Μάριος Σαλμάς κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τους Διασταυρωτικούς Ελέγχους στη Λεπενού. Όπως αναφέρει ο βουλευτής, στις αρχές Ιανουαρίου και ενώ ολόκληρη η χώρα βρισκόταν στη δίνη ενός πρωτοφανούς κύματος κακοκαιρίας, κλιμάκιο του ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποίησε μια «καταδρομικού» χαρακτήρα επιχείρηση στη Λεπενού, προκειμένου να διενεργήσει διασταυρωτικούς ελέγχους.

Ο βουλευτής αναφέρει ότι αν και είναι θεμιτή η επιβολή κυρώσεων που προβλέπονται για περιπτώσεις κτηνοτρόφων που δήλωναν ανύπαρκτα ζώα, ωστόσο, ο έλεγχος που έγινε από τους ελεγκτές του Οργανισμού δεν έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο στους κτηνοτρόφους να παρουσιάσουν τα ζώα τους.

Παράλληλα, στην παρέμβαση Σαλμά αναφέρονται καταγγελίες αγροτών σχετικά με το ότι οι ελεγκτές τους έβαζαν να προσυπογράφουν το αποτέλεσμα των ελέγχων, πριν ακόμη αυτοί διενεργηθούν, καθώς και ότι τα κλιμάκια όριζαν την ηλικία των ζώων με μια ματιά από απόσταση, εξαιρώντας τα ως μη επιλέξιμα. Ακόμα, συνεχίζει ο κ. Σαλμάς  «Η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας αρνήθηκε μετά τους ελέγχους και το σάλο που δημιουργήθηκε, να αναλάβει αυτή να εκτιμήσει τις ηλικίες των ζώων. Επιμένει να μην δέχεται τα όποια αποδεικτικά προσκομίζουν οι κτηνοτρόφοι, που προσπαθούν απλά να βρουν το δίκαιο τους». Δεδομένου τα παραπάνω, ο βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν:

  • θα δεχθεί ως επιλέξιμα ζώα που υπήρχαν και παρουσιάστηκαν κανονικότατα, αλλά οι ελεγκτές είχαν άλλη άποψη για την ηλικία τους από αυτή που έγραφε το μητρώο;
  • θα διερευνήσει τις πολύ σοβαρές καταγγελίες για το πως ενήργησαν οι ελεγκτές και το πώς παραπλάνησαν τους κτηνοτρόφους.

 Παπαναστασίου: Ο Δήμος στηρίζει το αίτημα των κτηνοτρόφων για επανέλεγχο

Στις αρχές του μήνα o Δήμαρχος Αγρινίου συναντήθηκε για δεύτερη φορά με την Επιτροπή Αγώνα κτηνοτρόφων της Λεπενούς  προκειμένου να ενημερωθεί για τα αιτήματά τους, όπου δήλωσε μη αρμόδιος να κρίνει το έργο των  υπηρεσιών και τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Παράλληλα, ανάφερε ότι η περιοχή της Λεπενούς έχει μακρά παράδοση στην εκτροφή βοοειδών, προσθέτοντας ότι «Ο Δήμος Αγρινίου  στηρίζει το αίτημα για επανέλεγχο των κτηνοτρόφων».

Ο Ν. Φαρμάκης για τους ελέγχους βοοειδών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λεπενού

Επιστολή προς το Περιφερειακό συμβούλιο απέστειλε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νεκτάριος Φαρμάκης, σχετικά με ελέγχους των βοοειδών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λεπενού. Όπως ανέφερε ο κ. Φαρμάκης, το ζήτημα απασχολεί μεγάλη μερίδα των κατοίκων της περιοχής (άνω των 200), των οποίων αποκλειστικό εισόδημα αποτελεί η κτηνοτροφία.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο ίδιος, τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ αφορούν στη διαπίστωση παραβάσεων εκ μέρους κτηνοτρόφων και αναμένονται οι κρίσεις επί των ενστάσεων που έχουν ασκηθεί.

Τα δηλωμένα ζώα

Ο κ. Φαρμάκης, στην παρέμβαση του, επησήμανε τα εξής:

  • Στη Λεπενού δηλώνονταν 12.500 ζώα. Ο έλεγχος, κατά του οποίου έχουν ασκηθεί ενστάσεις, κατέληξε πως υπάρχουν 6.500 ζώα.
  • Όμως θα πρέπει να τονισθεί ότι οι χρηματικές ενισχύσεις – επιδοτήσεις που λαμβάνονται από τους κτηνοτρόφους θα λαμβάνονταν και με δηλωμένα 5.000 ζώα.
  • Τι μας δείχνει αυτό; Ότι όπως και να έχει, δεν έχουμε να κάνουμε παράνομες δηλώσεις επί σκοπώ επίσης παρανόμων λήψεων επιδοτήσεων, αφού το ζωικό κεφάλαιο για τη λήψη των επιδοτήσεων υπάρχει.
  • Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να τονισθεί, γιατί αυτό ακριβώς έχει σχέση με την στοχοποίηση που υφίσταται ένας ολόκληρος τόπος, με προσφορά στην οικονομία της Αιτωλοακαρνανίας.
RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ