Άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης της γέφυρας της Αβόρανης

Άρχισαν σήμερα το πρωί οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών της γέφυρας της Νέας Αβόρανης, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η αποκατάσταση της γέφυρας είναι κομβικής σημασίας για τους κατοίκους και τη συγκοινωνία της περιοχής.

Μάλιστα εδώ και αρκετό καιρό, οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα της γέφυρας. Συγκεκριμένα η όξυνση των καιρικών φαινομένων και ο μεγάλος όγκος νερού, σε συνδυασμό με τις αιμοληψίες που συνέβαιναν πάντα στην περιοχή , είχαν ως αποτέλεσμα να κατέλθει η στάθμη της κοίτης του χειμάρρου και να αποκαλυφθούν τα πέλματα των βάσεων στήριξης της γέφυρας και να προκληθούν ζημιές και διαβρώσεις  σε αρκετά από τα στηρίγματα της γέφυρας.

Παράλληλα δεδομένης της πυκνής κυκλοφορίας (γίνεται εκ περιτροπής διέλευση αυτοκινήτων εξ αιτίας του μικρού πλάτους), τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν σύνηθες φαινόμενο, με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγάλες υλικές φθορές, όπως για παράδειγμα μετά και από πρόσφατο τροχαίο πριν από 15 ημέρες περίπου, έσπασε το στηθαίο περίπου στη μέση της γέφυρας.

[info]

Η γέφυρα της Νέας Αβόρανης Δήμου Αγρινίου, επί του χειμάρρου – ποταμού Ερμίτσα, κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με την επίβλεψη Ιταλών μηχανικών και Ηπειρωτών μαστόρων. Έχει πέντε τόξα με άνοιγμα 13,90 μέτρων, μήκος καταστρώματος 78,50 και πλάτος περίπου 4,5. Θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα πετρόκτιστα μνημεία της περιοχής, καταγεγραμμένη ως αξιοθέατο σε καρτ ποστάλ των αρχών της δεκαετίας του 1930.

Η γέφυρα αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Ε 38 και ενώνει την πόλη του Αγρινίου με τις δημοτικές κοινότητες Νέας Αβόρανης, Καινουρίου, Παραβόλας, καθώς και με μια πλειάδα μικρών και μεγάλων οικισμών πλησίον της λίμνης Τριχωνίδας, συνολικού πληθυσμού άνω των 10.000 κατοίκων. Η γεωγραφική της θέση, στην καρδιά της Αιτωλικής ενδοχώρας, την καθιστά πολυσύχναστη και ιδιαίτερα σημαντική για τη συγκοινωνία και το εμπόριο του νομού, καθώς και για την επικοινωνία με τους όμορους νομούς.

Φωτο: Γιάννης Γιαννακόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *