Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, 2025
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΕνδιαφέρονταΑρνητικό το ΙΔΕΑΠ Θέρμου για την αντλησιοταμίευση στην λίμνη Τριχωνίδα

Αρνητικό το ΙΔΕΑΠ Θέρμου για την αντλησιοταμίευση στην λίμνη Τριχωνίδα

Την Δευτέρα 3/2/2025, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνέλευση των μελών ΔΣ του ΙΔΕΑΠ Θέρμου, με θέμα την λήψη απόφασης για την στάση του συλλόγου απέναντι στο έργο της αντλησιοταμίευσης στη λίμνη Τριχωνίδα.

Ύστερα και από τη συμμετοχή μελών του ΔΣ σε διαδικτυακές συναντήσεις με έγκριτους επιστήμονες, όπως ο καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αβραάμ Ζελιλίδη και η νομικός με εξειδίκευση σε νομικά θέματα εγκαταστάσεων Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ. Παυλάκη Σοφία, μένοντας συνεπείς στις καταστατικές αρχές μας για την προστασία της Φύσης και του Ανθρώπου αποφασίστηκε ομόφωνα η αρνητική στάση του Συλλόγου απέναντι στο έργο της αντλησιοταμίευσης.

Το Έργο “Τριχωνίδα Ι”

Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει υποβληθεί, το έργο “Τριχωνίδα Ι” προβλέπει μέγιστη ισχύ έγχυσης 685 MW και μέγιστη ισχύ απορρόφησης 716 MW.

Το έργο χωροθετείται στη Δημοτική Ενότητα Θέρμου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, κοντά στη νοτιοανατολική όχθη της λίμνης Τριχωνίδας, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως κάτω ταμιευτήρας ενώ η ανακοίνωση του  έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες για πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεδομένου ότι το έργο χωροθετείται εν μέρει εντός προστατευόμενων περιοχών.

Μάλιστα η περιοχή της λίμνη της Τριχωνίδας εντάσσεται στις περιοχές NATURA 2000  και το οικοσύστημα της περιοχής φιλοξενεί πάνω από 20 είδη ψαριών και 200 είδη πουλιών στην πλειοψηφία τους απειλούμενα που προστατεύονται από ειδικές συνθήκες και διατάξεις.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί οτι αν και το έργο αυτό βρίσκεται εξολοκλήρου εντός των ορίων του Δήμου Θέρμου, το μεγαλύτερο μέρος της λίμνης και η συντριπτική πλειοψηφία των χωριών πέριξ αυτής υπάγονται στον Δήμο Αγρινίου.

# ΝΕΑ

  • Κάνε like στη σελίδα  neaait.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ