Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕνδιαφέρονταΑυγενάκης από Αγρίνιο: Η μεγαλύτερη επένδυση στον πρωτογενή τομέα η εκπαίδευση των...

Αυγενάκης από Αγρίνιο: Η μεγαλύτερη επένδυση στον πρωτογενή τομέα η εκπαίδευση των αγροτών

Υπό εξέταση νέες δράσεις για μείωση του κόστους παραγωγής

Για πρώτη φορά η χώρα έχει συγκροτημένη πολιτική στη διαχείριση των υδάτων

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της εφημερίδας «Τα Νέα της Αιτωλοακαρνανίας» και του ιστότοπου neaait.gr σχετικά με την εκπαίδευση, την ενημέρωση & τη συμβουλευτική υποστήριξη των αγροτών, με στόχο την προώθηση του επιχειρειν στον αγροτικό τομέα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε ότι η εκπαίδευση των αγροτών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το ΥΠΑΑΤ και σημείωσε πως όσες επενδύσεις και να γίνουν σε υποδομές, δεν έχουν αξία αν δεν υπάρχουν οι αναγκαίες γνώσεις από τους αγρότες για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνονται.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι θεωρεί καθοριστική τη λειτουργία των Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια και σημείωσε ότι μέσω των Επιμελητηρίων και του Μητρώου Αγροτών θα μπορέσει να γίνει ορθότερος προγραμματισμός και εκπόνηση στοχευμένων προγραμμάτων για την παροχή γνώσεων προς τους αγρότες.

Η χώρα έχει συγκροτημένη πολιτική στη διαχείριση των υδάτων

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας υπάρχει συγκροτημένη πολιτική στη διαχείριση των υδάτινων  πόρων, ανέδειξε εχθές κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στα ΜΜΕ της Αιτωλοακαρνανίας ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι ο νομός με τους πλουσιότερους υδάτινους πόρους και, όπως είπε, γίνεται καταγραφή των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στα υπάρχοντα δίκτυα και προγραμματισμός παρεμβάσεων που θα καταστήσουν πιο λειτουργικό το αρδευτικό δίκτυο, ενώ ταυτόχρονα θα εξοικονομηθούν πόροι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις τοπικών ΜΜΕ είπε ότι είναι αναγκαίος ο κεντρικός σχεδιασμός και ο συνδυασμός εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.

«Είναι αδιανόητο να έχουμε νερά και να μη αξιοποιούνται

Γι’ αυτό όμως απαιτείται να υπάρχει ενιαία εικόνα και σε αυτό εκτίμηση του υπουργού είναι ότι θα συμβάλλει καθοριστικά η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων στη Δυτική Ελλάδα, κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου στη Θεσσαλία.

Σημείωσε ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει γρήγορα, γιατί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μαζί με τη Θεσσαλία, την Κρήτη και την Πελοπόννησο μια από τις Περιφέρειες που απαιτούνται άμεσες δράσεις».

«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Είναι αδιανόητο να έχουμε νερά και να μη αξιοποιούνται», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλία που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2025 θα λειτουργήσει ως πιλότος και για τις υπόλοιπες περιφέρειες στη χώρα, ξεκινώντας από Κρήτη, Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα, και στην συνέχειας σε ολόκληρη τη χώρα.

Και σημείωσε ότι η ορθή αξιοποίηση του πολύτιμου αυτού αγαθού, του νερού, αποτελεί προτεραιότητά μας.

Χρέη ΤΟΕΒ

Σε ερώτηση για τη ρύθμιση των χρεών των ΤΟΕΒ της περιοχής που όπως ελέχθη ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ, ο υπουργός σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά στα χρέη προς τη ΔΕΗ έχει δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης μετά την απόφαση της εταιρείας για δεκαετές πάγωμα των χρεών, που για το σύνολο των περίπου 420 ΤΟΕΒ της χώρας, ανέρχονται σε 90 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ μόνο το 9% των ΤΟΕΒ της χώρας υπολογίζεται ότι είναι υγιές οικονομικά. Σημείωσε ότι τρία υπουργεία συνεργάζονται για την επίλυση του προβλήματος, το οποίο ωστόσο απαιτεί χρόνο.

Σε άλλη ερώτηση ο ΥπΑΑΤ είπε ότι στόχος του υπουργείου είναι περάσει το εξής μήνυμα: Οι ασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα να δουν τη συμμετοχή τους στα Επιμελητήρια ως επιχειρηματική ευκαιρία και όχι ως μια αναγκαία ενασχόληση που προέκυψε. Σημείωσε δε ότι τα Τμήματα Αγροτών στα Επιμελητήρια είναι το πρώτο ασφαλές βήμα για την ίδρυση Αγροτικών Επιμελητηρίων.

Μείωση κόστους παραγωγής

Σε ερώτηση για το περιεχόμενο κυβερνητικής σύσκεψης που ήταν προγραμματισμένο για εχθές το απόγευμα στην Προεδρία της Κυβέρνησης, ο υπουργός είπε ότι θα γίνει με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στόχο έχει την εξέταση νέων δυνατοτήτων για περαιτέρω μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και τη λήψη αποφάσεων ή προγραμματισμό δράσεων που θα οδηγήσουν στη μείωση της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα για αγροτική χρήση.

Σε ερώτηση για τις ενεργειακές κοινότητες, είπε ότι πρόκειται να είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην απογευματινή σύσκεψη.

Ο νέος ΕΛΓΑ

 Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥπΑΑΤ στον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, που από χθες ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος διαβούλευσης. Κάλεσε τους αγρότες να καταθέσουν τα σχόλια και τις προτάσεις τους για το νέο Θεσμικό Πλαίσιο Ασφαλίσεων του Οργανισμού και ανέφερε ότι στο πλαίσιο της πρόληψης δουλεύουμε το αγροτικό 112, προκειμένου να λαμβάνουν οι αγρότες έγκαιρη προειδοποίηση για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ παράλληλα επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας η αντιχαλαζική προστασία..

Συνάντηση Αυγενάκη με τον Δήμαρχο Αγρινίου

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε σήμερα συνάντηση με τον Δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου, ο οποίος του έθεσε το ζήτημα της παραχώρησης τριών ακινήτων του ΥΠΑΑΤ που βρίσκονται εντός αστικού ιστού της πόλης για την αξιοποίησή τους από τον Δήμο.

Ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά από τον Δήμο ωστόσο είναι ζήτημα το οποίο θα συνεννοηθεί με τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ. Πρόθεσή του είναι, όπως είπε, να γίνεται αξιοποίηση της περιουσίας του υπουργείου, με στόχο το κοινό καλό των τοπικών κοινωνιών.

Στην επίσκεψη του Λευτέρη Αυγενάκη στο Δημαρχείο τον συνόδευαν ο βουλευτής, Θανάσης Παπαθανάσης, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, Πύρρος Δήμας και Νίκος Ναούμης, καθώς και ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος.

# ΝΕΑ

  • Κάνε like στη σελίδα  neaait.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ