Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023
Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΕκκλησίαΔημήτρης Κωνσταντόπουλος: Που βρίσκονται οι τοιχογραφίες της Ιεράς Μονής Παναγίας Πρεβέντζας?

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Που βρίσκονται οι τοιχογραφίες της Ιεράς Μονής Παναγίας Πρεβέντζας?

Σε ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής Δημ. Κωνσταντόπουλος θέτει το θέμα της φύλαξης, συντήρησης και έκθεσης τοιχογραφιών της Ιεράς Μονής Παναγίας Πρεβέντζας στην Αιτωλοακαρνανία.

Οι τοιχογραφίες της Ι.Μ. Παναγίας Πρεβέντζας αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιτωλοακαρνανίας και θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να είναι διαθέσιμες για επίσκεψη στο κοινό, με έκθεσή τους σε κατάλληλο χώρο στο νομό υπό την εποπτεία της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, τονίζει ο βουλευτής, παραθέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα προς την υπουργό:

  • Που βρίσκονται σήμερα οι τοιχογραφίες της Ι.Μ. Παναγίας Πρεβέντζας και σε ποια κατάσταση;
  • Προτίθεται το Υπουργείο να οργανώσει τη μόνιμη έκθεσή τους στην Αιτωλοακαρνανία; Αν ναι, έχει επιλεγεί ο μουσειακός χώρος στον οποίο θα εκτεθούν;

Το χρονικό της υπόθεσης των τοιχογραφιών της Ιεράς Μονής

Ειδικότερα, το χρονικό της υπόθεσης, όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντόπουλος, έχει ως εξής:

1969 Η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού Καστρακίου στον Αχελώο ποταμό και η δημιουργία της τεχνητής λίμνης Καστρακίου, είχαν ως αποτέλεσμα να κατακλυσθεί η Ι.Μ. Παναγίας Πρεβέντζας, μονή του 13ου αιώνα, αφού αποτοιχίστηκαν οι σημαντικές τοιχογραφίες της, με την επιστημονική καθοδήγηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

1969 – 1984 Οι τοιχογραφίες αυτές φυλάσσονταν σε αποθήκες της ΔΕΗ, εγγύς του υδροηλεκτρικού σταθμού Καστρακίου, με προφανή ωστόσο τον κίνδυνο καταστροφής τους εξαιτίας ακριβώς της μη ενδεδειγμένης φύλαξής τους σε αποθήκες.

1984 Με πρωτοβουλία του Δήμου Αγρινίου και του προέδρου της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος Τάκη Μελισσινού προς τη ΔΕΗ και τον τότε Προϊστάμενο της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και αργότερα Δ/ντη του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου κ. Δημ. Κωνστάντιου , οι τοιχογραφίες μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στα Ιωάννινα με σκοπό τη συντήρηση και επιστροφή τους στη συνέχεια στο Αγρίνιο και την τοποθέτησή τους σε χώρο που ο Δήμος Αγρινίου θα είχε κατάλληλα προετοιμάσει.

  • Υπεγράφη και σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής μεταξύ εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας της ΔΕΗ, του Προϊσταμένου της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και του Αντιδημάρχου Αγρινίου.
  • Για πολλά χρόνια, η συντήρηση δεν είχε πραγματοποιηθεί και η τύχη των τοιχογραφιών αγνοείτο, παρά τις συνεχείς μάλιστα οχλήσεις του Δήμου Αγρινίου προς την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

2002 Σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Ιωάννη Βαϊνά, το Υπουργείο Πολιτισμού είχε απαντήσει ότι οι τοιχογραφίες της Παναγίας Πρεβέντζας φυλάσσονταν στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων και ότι αναζητείτο από το Υπουργείο ο κατάλληλος μουσειακός χώρος στην Αιτωλοακαρνανία στον οποίο θα μεταφέρονταν για μόνιμη έκθεση.

2002 – σήμερα Είναι άγνωστος ο χώρος που φυλάσσονται οι τοιχογραφίες και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται, αν έχουν συντηρηθεί ή αν έχουν ανάγκη συντήρησης. Είναι επίσης άγνωστο αν εξακολουθούν να βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων ή όχι.

foto:  RIZOS CONSTANTINOS, photomium.gr

 

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ