Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023
Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΑγροτικάΔύσκολες στιγμές για τον κτηνοτροφικό κλάδο εξαιτίας της απαγόρευσης του παραδοσιακού ψησίματος...

Δύσκολες στιγμές για τον κτηνοτροφικό κλάδο εξαιτίας της απαγόρευσης του παραδοσιακού ψησίματος του οβελία

Μεγάλες  πληγές έχει προκαλέσει στον κτηνοτροφικό κλάδο η μέχρι τώρα εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, που εξελίχθηκε την χειρότερη στιγμή για τους κτηνοτρόφους, καθώς είναι η περίοδος όπου και είχαν κανονιστεί οι παραγγελίες κρέατος για το εξωτερικό, ενόψει και το Πάσχα των Καθολικών το ερχόμενο σαββατοκύριακο, και στη συνέχεια το Ορθόδοξο Πάσχα.

Πρόκειται για περίοδο όπου, υπό κανονικές συνθήκες, μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων «έπεφταν» στις αγορές κρέατος τόσο της Ελλάδας όσο και τις διεθνείς.

Ο Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει χαρακτηριστικά:  «Το μεγάλο θέμα το έχει η αιγοπροβατοτροφία, η οποία μετά το πρόβλημα που είχε με τη τιμή του γάλακτος, η οποία μειώθηκε κατά 15 λεπτά ανά κιλό, καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα διάθεσης των αμνοεριφίων, λόγω της κατάστασης που επικρατεί από την πανδημία του κορονοϊού» δήλωσε.

Όπως τα περασμένα έτη έτσι και φέτος τα ελληνικά κατσίκια και αρνιά είχαν ως εξαγωγικούς προορισμούς τις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας, και φέτος, σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο «είναι ζήτημα αν γίνει το 15% αυτών που γίνονταν, δηλαδή γύρω στις 300.000 αμνοερίφια, ενώ τώρα αν ξεπεράσουμε τις 50.000-70.000 είναι ζήτημα».

Οι αριθμοί για την εγχώρια αγορά

Δύσκολη είναι η εικόνα και στη εγχώρια αγορά, όπου λόγω απαγόρευσης των μετακινήσεων, δεν θα γίνει το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, με αποτέλεσμα η μείωση της αγοράς αρνιών και κατσικιών, με συνέπεια την περαιτέρω μείωση της τιμής τους.

«Η τιμή στο ζωντανό αρνί είναι 2 ευρώ το κιλό, ενώ στο σφαγείο ανέρχεται σε 3,5-4 ευρώ το κιλό για τα αρνιά και τα κατσίκια» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΚ, που όπως τονίζει αυτή η τιμή είναι ήδη 1,5 ευρώ το κιλό κάτω από το κόστος παραγωγής. Όπως επισημαίνει πρόκειται για τιμές 40-50% κάτω από τις περσυνές, οι οποίες ανέρχονταν σε 6 ευρώ/κιλό «ενώ τα Χριστούγεννα ανέρχονταν σε 5,8 ευρώ το κιλό».

Από 2 εκατομμύρια αρνιά και κατσίκα που βρίσκονται στα χέρια των εμπόρων και στους στάβλους θα διατεθούν περίπου τα μισά και 500.000 έως 800.000 αμνοερίφια θα παραμείνουν στους ίδιους τους κτηνοτρόφους, όπου πέρα από τη μείωση του εισοδήματος από τη μη πώλησή τους, θα τους αναγκάσει και να τα συντηρούν.

Μείωση στις εισαγωγές αμνοεριφίων

Θετικά ωστόσο είναι τα νέα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους από το μέτωπο των εισαγωγών καθώς όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πεβερέτος η μείωση των τιμών στα ντόπια αμνοερίφια έχει στρέψει την προσοχή των εμπόρων στην εγχώρια αγορά.

Να σημειωθεί ότι σε αυτό συμβάλλουν και τα μέτρα για υποχρεωτική καταγραφή ανά τρεις ημέρες αποθεμάτων αιγοπρόβειου κρέατος & αυγών με στόχο την καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων,

Τι ζητά από την κυβέρνηση ο ΣΕΚ

Ο Σύνδεσμος με επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών, , και Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητά μέτρα για επιβίωση του κλάδου:

«Πρώτον, να εντάξει η κυβέρνηση την κτηνοτροφία συνολικά στους ΚΑΔ και ιδιαίτερα την αιγοπροβατοτροφία. Ας μη δοθεί το 800άρι στους κτηνοτρόφους, αρκεί να μας βάλουν στους ΚΑΔ προκειμένου να μετατεθούν οι υποχρεώσεις προς την εφορία, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία».

«Δεύτερον ζητάμε την ενεργοποίηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) κλάδους ώστε να αντιμετωπίσουμε κατά ένα μέρος την απώλεια που έχουμε από την μείωση της τιμής του κατσικιού και του αρνιού».

«Τρίτον όσα δεν πουληθούν να απορροφηθούν από τη κοινωνική πρόνοια και να πάνε προς διάθεση σε ομάδες του πληθυσμού που είναι ευπαθείς, είτε άνεργοι ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, στρατό καθώς και σε πρόσφυγες. Η νομική βάση υπάρχει, οι δομές υπάρχουν και το κράτος μπορεί να τα αγοράσει από μας και να τα διαθέσει στον κόσμο αυτό».

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ