«Έφυγε» η Ανδρομάχη Θεοδωροπούλου Μπαλαούρα, μία εκ των ιδρυτών των Εκπαιδευτηρίων “Παναγία Προυσιώτισσα”

Θλίψη προκάλεσε η είδηση πως η Ανδρομάχη Θεοδωροπούλου Μπαλαούρα, μία εκ των ιδρυτών των Εκπαιδευτηρίων “Παναγία Προυσιώτισσα” έφυγε  από τη ζωή.

Η Ανδρομάχη Θεοδωροπούλου – Μπαλαούρα γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πατέρας της ο Εμμανουήλ Χ. Θεοδωρόπουλος, μαθηματικός – γυμνασιάρχης, από το Αγρίνιο, με καταγωγή από τον Προυσό Ευρυτανίας και μητέρα της η Αγγελικούλα Σαγεώργη από το Αγρίνιο .

Τελείωσε το 2ο Δημοτικό σχολείο Αγρινίου και αποφοίτησε από το εξατάξιο Γυμνάσιο Θηλέων στο Αγρίνιο.

Έδωσε εξετάσεις και εισήχθη στην Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πατρών. Αποφοιτώντας από το Αρσάκειο ως δασκάλα, εργάστηκε για δύο έτη στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου.

Το 1957, σε ηλικία 26 ετών, ίδρυσε με τον πατέρα της, που μόλις είχε συνταξιοδοτηθεί από τη δημόσια εκπαίδευση, τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Παναγία Προυσιώτισσα».

Το 1963, παντρεύτηκε τον Σωτήριο Μπαλαούρα, δάσκαλο, από τον Τρίκλινο Βάλτου. Απέκτησαν δύο κόρες, την Ευφροσύνη και την Αγγελική και ευτύχησαν να δουν έξι εγγόνια.

Με τον σύζυγό της θεμελίωσαν τη φιλοσοφία και τον εκπαιδευτικό προσανατολισμό των Εκπαιδευτηρίων «Παναγία Προυσιώτισσα». Όπως με τον πατέρα της, έτσι και με τον άντρα της ανέπτυξε άριστη συνεργασία, με πλήρη σύμπνοια απόψεων στη διοίκηση του Σχολείου. Για 50 χρόνια και μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής του Σωτήρη, συνεργάζονταν και προγραμμάτιζαν από κοινού εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις και δράσεις του Σχολείου.

Δασκάλα ακούραστη και ευσυνείδητη, υπηρέτησε πιστά την εκπαίδευση για πάνω από 50 χρόνια. Εφήρμοσε επιτυχημένη μεθοδολογία και επέδειξε υποδειγματική μεταδοτικότητα. Χιλιάδες μαθητές πέρασαν από τα χέρια της. Χάρη στην αγάπη και την επιμονή της όλοι οι μαθητές της έμαθαν γράμματα και πήραν αγωγή, στην οποία επέμενε ιδιαιτέρως. Στη διδασκαλία της και στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του Σχολείου ενέταξε προγράμματα βιωματικής μάθησης, διαθεματικότητας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πριν καν ακόμη εισαχθούν ως έννοιες στην Εκπαίδευση. Με ιδιαίτερο ζήλο επισκεπτόταν με τους μαθητές της τις αρχαιότητες του νομού και τους παρέδιδε με μεγάλη ακρίβεια και ανάλυση μαθήματα τοπικής Ιστορίας και Γεωγραφίας.

Έχοντας ιδιαίτερη κλίση στις Τέχνες, φιλοτέχνησε πολλά από τα σκηνικά θεατρικών παραστάσεων και εκδηλώσεων των Εκπαιδευτηρίων. Επιμελήθηκε ιστορικούς και γεωγραφικούς χάρτες και μία αξιοθαύμαστη συλλογή λαογραφικού υλικού, για χάρη του Σχολείου. Στα αρχεία των Εκπαιδευτηρίων βρίσκεται πολύτιμο εκπαιδευτικό υλικό Γλώσσας και Μαθηματικών, που συνέγραψε με τα τόσα χρόνια διδακτικής πείρας. Ζωντανή ιστορική πηγή η ίδια γεγονότων της Κατοχής και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία πολλές φορές αφηγούνταν στους μαθητές της.

Το 2002 ολοκλήρωσε με τον άντρα της, Σωτήριο Μπαλαούρα, το νέο κτηριακό συγκρότημα των Εκπαιδευτηρίων «Παναγία Προυσιώτισσα» στο Ψηλογέφυρο Αγρινίου, έργο ζωής και για τους δύο.

Η Ανδρομάχη Θεοδωροπούλου – Μπαλαούρα υπήρξε έντιμη και δυναμική, με ευθύτητα και παρρησία λόγου. Έζησε εφαρμόζοντας τη χριστιανική αγάπη και έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *