Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΑστυνομικά ΝέαΟργάνωση διακινούσε ναρκωτικά στην Δυτική Ελλάδα: Συλλήψεις και στην Αιτωλοακαρνανία

Οργάνωση διακινούσε ναρκωτικά στην Δυτική Ελλάδα: Συλλήψεις και στην Αιτωλοακαρνανία

Συλλήψεις και στην Αιτωλοακαρνανία

Συνολικά δεκατέσσερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο 60χρονος αρχηγός της συνελήφθησαν, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας,  Ταξίαρχος Νικόλαος Κοτρωνιάς.

Παράλληλα, κατασχέθηκαν περισσότερα από 120 κιλά κάνναβης, αλλά και άλλες ναρκωτικές ουσίες πριν καταλήξουν σε τοξικομανείς. Η συνολική αξία των ναρκωτικών ουσιών που κατασχέθηκαν αλλά και αυτών που διακινήθηκαν ξεπερνά τις 400.000 ευρώ.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, μετά από πολύμηνες μεθοδικές και εμπεριστατωμένες έρευνες κατάφεραν να αποδομήσουν πλήρως το εγκληματικό δίκτυο της οργάνωσης, συλλαμβάνοντας τα μέλη του πυρήνα της, που βρίσκονται πίσω από την διακίνηση δεκάδων κιλών κάνναβης.

Αστυνομική επιχείρηση σε Ηλεία Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Κόρινθο & Αττική

«Ο επαγγελματισμός και η εργατικότητα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, ήταν οι βασικοί συντελεστές που οδήγησαν στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης», είπε ο Διευθυντής Αστυνομίας Ηλείας Ταξίαρχος Απόστολος Μαρτζακλής, ενημερώνοντας ότι οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, έπειτα από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα, σε Ηλεία Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Κόρινθο και Αττική, συνέλαβαν τα 14 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Συλλήψεις και στην Αιτωλοακαρνανία

Για την υπόθεση συνελήφθησαν, σε Ηλεία Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Αττική, 13 άνδρες από 27 έως και 69 ετών και μια 51χρονη, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγεται και ο 60χρονος αρχηγός.

Η σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε έπειτα από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, καθώς και των Τμημάτων Ασφαλείας Μεσολογγίου και Κορίνθου.

Όπως είπε ο Προϊστάμενος του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αστυνόμος Β΄ Ιγνάτιος Τριανταφύλλου , σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, πώληση και διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και παράβαση του νόμου για τα όπλα.

Παράλληλα, σχηματίστηκε πλημμεληματικού χαρακτήρα δικογραφία σε βάρος 20 συνολικά ατόμων, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί για κατοχή και αγορά μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών από τους διακινητές της εγκληματική οργάνωσης.

Πως λειτουργούσε η οργάνωση

Από την έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, πρόεκυψε ότι οι συλληφθέντες με δύο ακόμη συνεργούς τους που αναζητούνται, από τον Νοέμβριο 2018, είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση με αρχηγό τον 60χρονο ημεδαπό, ο οποίος με ακόμη 4 συλληφθέντες συγγενείς του αποτελούσαν τον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης.

Ο πυρήνας της εγκληματικής οργάνωσης είχε ως βασικό συστατικό την πώληση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών σε διακινητές, οι οποίοι στη συνέχεια τις  πωλούσαν σε μικρότερες ποσότητες στους τοξικομανείς.

Πιο συγκεκριμένα, ο πυρήνας έχοντας ως έδρα την Ηλεία, πωλούσε μεγάλες ποσότητες κάνναβης απευθείας σε διακινητές στην Δυτική Ελλάδα και στην Αττική.

Το αρχηγικό σκέλος της οργάνωσης πωλούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, που έφθαναν μέχρι και τα πέντε κιλά κάνναβης ανά περίπτωση, αποφεύγοντας να διαθέσει μικρότερες ποσότητες. Μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες είχαν διακινήσει τουλάχιστον 40 κιλά κάνναβης.

Επιπλέον, οι δράστες είχαν συγκεκριμένους και διακριτούς ρόλους όπως αρχηγός, διαχειριστές και διακινητές κάνναβης, ενώ για να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους από τις Αστυνομικές Αρχές χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που ανήκαν σε άλλα πρόσωπα, κυρίως αλλοδαπούς (ghost-phones).

Κατασχέσεις στις οικίες των συλληφθέντων

Σε έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί, παρουσία δικαστικών λειτουργών, στις οικίες των συλληφθέντων, αλλά και σε σωματικές έρευνες, βρήκαν και κατασχέσαν συνολικά:

125 περίπου κιλά κάνναβης

162 γραμμάρια κοκαΐνης,

114 γραμμάρια ηρωίνης,

5 πυροβόλα όπλα, (4 πιστόλια και ένα περίστροφο)

3 ηλεκτρονικές λειτουργικές ζυγαριές ακριβείας

πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και

18.500 €

145 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων

3 αυτοκίνητα

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ