Έξυπνοι μετρητές στα κτήρια της Περιφέρειας για μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

Συστήνεται Παρατηρητήριο Καταγραφής Κατανάλωσης Ενέργειας

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση των φορέων για το «Παρατηρητήριο Καταγραφής Κατανάλωσης Ενέργειας στη Δυτική Ελλάδα στον κτιριακό τομέα».

Ειδικότερα, στα πλαίσια του Στρατηγικού Ενεργειακού Σχεδιασμού που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο (με την αριθμ. 58/2018 απόφαση), η Περιφέρεια, στις ενεργειακές δράσεις για το 2018, προβλέπει και στη σύσταση Παρατηρητηρίου Καταγραφής Κατανάλωσης Ενέργειας στη Δυτική Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Μπαλαμπάνης, απώτερος σκοπός αποτελεί η σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας (Ε.Κοιν.) και την Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση του κοινού για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και για τα οφέλη από τη σύσταση Ε.Κοιν.

«Οι Ε. Κοιν. είναι ένα σημαντικό εργαλείο το οποίο η ΠΔΕ θα αξιοποιήσει και θα μεταδώσει στο κοινό» τόνισε ο Νίκος Μπαλαμπάνης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, κατά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του.

Για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου

  • Συζητήθηκε ο καθορισμός του ρόλου του κάθε φορέα για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου και η τοποθέτηση ψηφιακών μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας (έξυπνοι μετρητές) σε κτίρια της ΠΔΕ, του Πανεπιστημίου Πατρών, του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και των δύο ΤΕΕ.
  • Η διασύνδεση όλων των μετρητών σε μια κοινή πλατφόρμα, η παρακολούθηση και καταγραφή της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας είναι το πρώτο βήμα για να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για την μείωσή της.
  • Αποφασίστηκε η σύνταξη σχεδίου σύστασης του Παρατηρητηρίου ώστε να υπογραφεί στην επόμενη συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων.
  • Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Γεώργιος Αγγελόπουλος, Αναπληρωτής Πρυτάνεως Φοιτητικής Μέριμνας και Υποδομών, Ενέργειας και Αειφορίας του Πανεπιστημίου Πατρών, οι Ηλίας Σταθάτος, Καθ. Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Νικόλαος Σχοινάς, Επίκ. Καθ. Τμ. Ηλεκτρ. Μηχανικών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, ο Βασίλειος Αϊβαλής, πρόεδρος ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, ο Παναγιώτης Ψυλλιάς Αντιπρόεδρος ΤΕΕ Αιτ/νίας. Από πλευράς του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχαν ακόμη οι Γιώργος Θωμόπουλος και Αγγελική Χριστογέρου, συνεργάτες του Αναπληρωτή Πρυτάνεως, ενώ από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Βιομηχανίας – Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιώργος Παπασταματίου και η Τμηματάρχης της Διεύθυνσης Μαρία Μακρή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *