Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΕνημέρωση για την ιλαρά

Ενημέρωση για την ιλαρά

Ενημέρωση από την Δ/νση Υγείας της Περιφέρειας: 

Τι πρέπει να αποφεύγετε & πώς να προφυλάσσεστε

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με γνώμονα την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την ενημέρωση του κοινού , μετά τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς έχουν καταγραφεί 1691 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς έως τις 22/02/18, στην πλειονότητά τους πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό ηλικίας 25-44 ετών) που ήταν ανεμβολίαστοι ή ανεπαρκώς εμβολιασμένοι έναντι του ιού της ιλαράς, ενημερώνει τους πολίτες για την ασθένεια παραθέτοντας τα ακόλουθα στοιχεία:

Η ιλαρά

  • Είναι λοιμώδης νόσος ιογενούς αιτιολογίας, η οποία εμφανίζεται πιο συχνά τους χειμερινούς μήνες και την άνοιξη.
  • Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό από το αναπνευστικό σύστημα και εγκαθίσταται στον αναπνευστικό βλεννογόνο και τους λεμφαδένες όπου και πολλαπλασιάζεται.
  • Με το φτέρνισμα ή το βήχα, τα σταγονίδια διασπείρονται μέσω του αέρα και μπορούν να επιμολύνουν άλλα άτομα ή επιφάνειες, παραμένοντας μολυσματικά για διάστημα τουλάχιστον 2 ωρών.
  • Η ιλαρά χαρακτηρίζεται ως πολύ μεταδοτική νόσος.
  • Τα άτομα που νοσούν μεταδίδουν την νόσο περίπου 4 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος έως και 4 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.

Συμβουλές

  • Σε κοινόχρηστους χώρους να αποφεύγονται συνθήκες συγχρωτισμού και να προβλέπεται ο κατάλληλος εξαερισμός.
  • Σε περίπτωση εμπύρετης νόσου, με έντονα καταρροϊκά συμπτώματα (δακρύρροια, ρινόρροια, πταρμό), βήχα, επιπεφυκίτιδα και φωτοφοβία. θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε εξέταση από τον θεράποντα ιατρό τους.
  • Θα πρέπει να γίνει έλεγχος για εντοπισμό της πηγής μόλυνσης και αναζήτηση άλλων πιθανών κρουσμάτων στο ευρύτερο περιβάλλον του ασθενούς.
  • Οι στενές επαφές από το οικογενειακό, εργασιακό, σχολικό, κοινωνικό περιβάλλον, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα πρέπει να διερευνώνται σε όλη την περίοδο μεταδοτικότητας της νόσου.
  • Καραντίνα πρακτικά δεν εφαρμόζεται.
  • Ταυτόχρονη απολύμανση δεν εφαρμόζεται.
RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ