Ενημέρωση στελεχών της ΝΔ για προσφυγικό-μεταναστευτικό

Ν. Μηταράκης: Τις επόμενες εβδομάδες βελτιωτικό ν/σ για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου

Εξετάζεται η πρόσληψη  500 δικηγόρων σε τοπικό επίπεδο

Το μήνυμα της ενότητας στη Νέα Δημοκρατία σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος έστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε ενημέρωση που έκανε σήμερα σε στελέχη της ΝΔ, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

«Αντιμετωπίζουμε την κρίση με ενότητα, είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Η κεντρική κυβέρνηση, οι περιφερειακές κυβερνήσεις, οι τοπικές κυβερνήσεις έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κοινό μας πρόβλημα», παρατήρησε.

Η κυβέρνηση έχει επτά στρατηγικές προτεραιότητες, εξήγησε ο κ. Μηταράκης, την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, που ήδη σε πρώτο βαθμό έχει φτάσει τις 24 ημέρες, την αύξηση των επιστροφών, τη λειτουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων, τον αποτελεσματικό έλεγχο των ΜΚΟ, τη διεθνοποίηση της κρίσης και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Στο πλαίσιο των παραπάνω προτεραιοτήτων ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί βελτιωτικό νομοσχέδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και των επιστροφών. Επίσης, εξετάζεται η πρόσληψη για το 2020, 500 δικηγόρων σε τοπικό επίπεδο με συμβάσεις έργου. Επιπλέον, άμεσα το υπουργείο θα προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εργασίας με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και τοπικών αρχών για το σχεδιασμό της διαδικασίας κλεισίματος των ανοικτών δομών. Παράλληλα, προετοιμάζει επιπλέον 20.000 θέσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα.

«Αντιμετωπίζουμε μια κρίση. Μια κρίση που δεν θα δεχθούμε να σηκώσουν στην πλάτη τους τα νησιά. Μια κρίση που δουλεύουμε ουσιαστικά να την περιορίσουμε, να περιορίσουμε τις ροές, να επιστρέψουμε όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Μια κρίση που πρέπει να λυθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Καταθέτουμε μια πρόταση με στόχο άμεσα τα πράγματα να είναι ουσιαστικά καλύτερα από την σημερινή κατάσταση», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης, Πάτροκλος Γεωργιάδης, και ο ειδικός γραμματέας, Μάνος Λογοθέτης.

Τριβές και έντονες διαμαρτυρίες στις τοπικές κοινωνίες

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση καλείται ουσιαστικά να διαχειριστεί το “καυτό”  θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, το οποίο  έχει προκαλέσει τριβές και έντονες διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες αντιδρούν στην δημιουργία κλειστών μονάδων φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες. Και στην Αιτωλοακαρνανία οι αντιδράσεις είναι πολλές αφού όπως όλα δείχνουν έχει επιλεχτεί το παλιό στρατόπεδο στον Άγριλο Αμφιλοχίας.

Μετά λοιπόν και την σημερινή ενημέρωση στην Πειραιώς των στελεχών της ΝΔ που έχουν πολιτευτεί στις ευρωεκλογές και στις εκλογές του 2019, ακολουθεί στις 19 Φεβρουαρίου συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπου αναμένεται ο Πρωθυπουργός να μιλήσει για το μεταναστευτικό και να ξεκαθαρίσει ουσιαστικά ότι δεν χωρούν στο κόμμα διαφορετικές φωνές για το εν λόγω ζήτημα.

Τέλος στις 22 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του κόμματος και αναμένεται να συμμετέχουν τόσο οι δήμαρχοι όσο και οι περιφερειάρχες που εκλέχτηκαν με την ΝΔ σε περιοχές που θα σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *