Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΕκκλησίαΕορτασμός Αγίου Ιωάννου του Βραχωρίτη

Εορτασμός Αγίου Ιωάννου του Βραχωρίτη

Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 είναι η εορτή μνήμης και τιμής του Νεομάρτυρος Ιωάννου του Βραχωρίτου του εξ Αγαρηνών.

Ο Άγιος Ιωάννης ήταν μουσουλμάνος και το όνομά του ήταν Χασάν. Γεννήθηκε στην Κόνιτσα το 1788 και ερχόμενος στο Βραχώρι ως Δερβίσης (με θρησκευτική και πολιτική εξουσία) γνώρισε τον Χριστό από τον τότε ιερέα του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, του πρώτου ενοριακού ναού στο Βραχώρι (1664).

Βαπτίσθηκε χριστιανός στην Ιθάκη και επιστρέφοντας στο Βραχώρι τον συνέλαβαν. Υπέστη πολλά μαρτύρια, οδηγήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου που ήταν χώρος εκτελέσεων των Ελλήνων και αποκεφαλίσθηκε ανάμεσα στον ιστορικό πλάτανο και το πηγάδι που διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Γι’ αυτό και ο χώρος αυτός, που βάφτηκε με το αγιασμένο του αίμα, ονομάστηκε τόπος του μαρτυρίου του. Ήταν 23 Σεπτεμβρίου του 1814 όταν σφαγιάσθηκε και αναδείχθηκε μάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Στον τόπο μαρτυρίου του θα εορταστεί και φέτος η μνήμη του.

Το Σαββάτο το απόγευμα και ώρα 6.00 μ.μ. θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας ενώ την Κυριακή το πρωί θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία για τον Νεομάρτυρα του Αγρινίου, ο οποίος έχει επιτελέσει πολλά θαύματα στους προσκυνητές και σε όσους τον επικαλούνται στην προσευχή τους. Την ίδια μέρα Κυριακή το απόγευμα , ώρα 5:30 μ.μ. θα τελεστεί ιερά παράκληση στον Άγιο.

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ