Επιβεβαιωμένο κρούσμα τριστέτσας στον κάμπο του Ευηνοχωρίου

Επιβεβαιωμένο κρούσμα τριστέτσας, παθογόνου οργανισμού καραντίνας, παρουσιάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Α. Σ. Ένωση Αγρινίου, στην περιοχή του κάμπου του Ευηνοχωρίου, σε ένα μικρό, νεόφυτο δέντρο πορτοκαλιάς.

Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο παθογόνο, η Ένωση Αγρινίου, αφενός παρακολουθεί το θέμα, και αφετέρου απευθύνει κάλεσμα στους παραγωγούς να τηρήσουν τις οδηγίες των αρμοδίων υπηρεσιών, και ειδικότερα να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διασπορά ή εξάπλωση του παθογόνου.

Όπως επισημαίνει ο γεωπόνος της Ένωσης Αγρινίου, Νίκος Μπαρτσώκας, το  επιβεβαιωμένο κρούσμα, «δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις», τονίζοντας ακόμα ότι το παθογόνο, αν “ξεφύγει” θα έχει τη δυνατότητα να  προκαλέσει μεγάλη καταστροφή.

Οροθέτηση Ζωνών Ασφαλείας

Να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας έχει οριοθετήσει

 • Εστιακή Ζώνη τουλάχιστον 500 μέτρων από εκεί που εντοπίστηκε το κρούσμα, όπου απαγορεύονται: κάθε φύτευση,  παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, διακίνηση καρπών με ποδίσκους, εμβολιασμοί-επανεμβολιασμοί.
 • Ζώνη Ασφαλείας 500 μέτρα περιμετρικά της Εστιακής Ζώνης και
 • Ουδέτερη Ζώνη 500 μέτρα γύρω από τη Ζώνη Ασφαλείας.

Πως γίνεται η διασπορά του ιού

 • Με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό (δενδρύλλια εµβόλια).
 • Με έντομα φορείς (αφίδες).

Ένα από τα σηµαντικά µέτρα αντιµετώπισης αποτελεί η χρήση πιστοποιηµένου πολλαπλασιαστικού υλικού.

Συστάσεις προς καλλιεργητές εσπεριδοειδών:

 • Να µην προμηθεύονται δενδρύλλια εσπεριδοειδών από παράνοµους ή τυχαίους «φυτωριούχους».
 • Να µην προβούν σε προμήθεια εμβολίων από αγνώστου φυτοϋγειονοµικής κατάστασης φυτείες.
 • δενδρύλλια και εµβόλια εσπεριδοειδών να προµηθεύονται από νόµιµους φυτωριούχους που διαθέτουν άδεια φυτωριακής επιχείρησης όπου τα δενδρύλλια είναι εφοδιασµένα µε φυτοϋγειονομικό διαβατήριο (το οποίο διατηρούν για τουλάχιστον ένα έτος) καθώς και την ετικέτα πιστοποίησης.
 • Η έκδοση Φυτοϋγειονομικού Διαβατηρίου έχει θέση πιστοποιητικού ελέγχου, δηλαδή σημαίνει ότι έχει ελεγχθεί το φυτώριο από αρμόδιες αρχές

[info]

Τριστέτσα

Σε διάφορους νομούς της Ελλάδας έχει εμφανιστεί η καταστρεπτική ασθένεια  των εσπεριδοειδών που ονομάζεται Τριστέτσα. Πρόκειται για µια πολύ σοβαρή ασθένεια (ίωση) που αποτελεί μεγάλη απειλή για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών.

Η ασθένεια τριστέτσα

Εμφανίζεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως Ισπανία και Ιταλία αλλά και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως Αργολίδα, Χανιά, Λακωνία, Άρτα, Ρέθυμνο, Κόρινθο, κ.α.

 • Ο ιός κατά πάσα πιθανότητα προήλθε από την Ασία, απ’ όπου προέρχονται και τα εσπεριδοειδή, και διαδόθηκε σε πολλές χώρες με τη μεταφορά μολυσμένου φυτικού υλικού.
 • Ο ιός της Τριστέτσας αποτελεί παθογόνο οργανισμό καραντίνας και σύμφωνα µε την κοινοτική και Εθνική νομοθεσία πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή εισόδου του παθογόνου στον νομό µας αλλά και για την εξάλειψη του σε περίπτωση που αυτό συμβεί.
 • Σε περίπτωση που εμφανιστεί Τριστέτσα σε κάποιο κτήμα πρέπει υποχρεωτικά να καταστραφούν τα δέντρα υπό την εποπτεία της ∆/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε Αιτωλ/νίας.
 • Κανένας παραγωγός του Νομού δεν πρέπει να αγοράζει δενδρύλλια από φυτώρια (Εγχώρια ή Ξένων Χωρών) αν αυτά δεν συνοδεύονται από Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, ιδιαίτερα δε αν τα δενδρύλλια προέρχονται από περιοχές ή Χώρες όπου έχει εμφανιστεί η Τριστέτσα.
 • Είναι προτιμότερο να µην αγοράζει κανείς δενδρύλλια για τα κτήματά του (και να µην προχωρά σε νέες φυτεύσεις εσπεριδοειδών) αν αυτά δεν συνοδεύονται από Φυτοϋγειονοµικό διαβατήριο, παρά να αγοράζει δενδρύλλια ανώνυμα, αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης  και  το  κυριότερο  να υπάρχει το ρίσκο να είναι μολυσµένα από τον ιό της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών (διακινδυνεύοντας τα χρήματα του και το μελλοντικό του εισόδημα).

Συμπτώματα & παραλλαγές της ασθένειας

 1. Το σημαντικότερο από οικονομική σκοπιά σύμπτωμα είναι ο ταχύς μαρασμός ή η νέκρωση των δέντρων. Τα μόρια του ιού συσσωρεύονται στα κύτταρα των σύνθετων ιστών του ξενιστή και παρενοχλούν τα συστήματα μεταβίβασης, προκαλώντας φυτοπαθολογικά προβλήματα. Η κίνηση των υδρογονανθράκων από την κορυφή στη ρίζα διακόπτεται. Το δέντρο φθίνει ταχύτατα αφού εμφανιστούν τα συμπτώματα.
 2. Ένα δεύτερο σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο αργός μαρασμός όπου τα δέντρα παραμένουν υγιή για αρκετά χρόνια. Συνοδεύεται από σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή.
 3. Τρίτο σύνηθες σύμπτωμα είναι η υπανάπτυξη, όπου ο ιός δεν καταστρέφει το δέντρο, αλλά το δέντρο παύει να αναπτύσσεται. Σε περιοχές όπου υπάρχουν Toxoptera citricida, η CTV ενδέχεται να προκαλέσει βαθουλώματα στο μίσχο. Τα μόρια του ιού εγκαθίστανται σε ιστούς cambial. Τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν την υπανάπτυξη των κλαδιών και την εμφάνιση μικρών και παραμορφωμένων καρπών. Η ποιότητα του καρπού μειώνεται αισθητά.
 4. Μπορεί ωστόσο ο ιός να έχει και λανθάνουσα μορφή, που δε δίνει συμπτώματα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *