Ερώτηση Μπακαδήμα σε Βορίδη & Λιβανό για τα αδέσποτα του δήμου Μεσολογγίου

Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής Β Πειραιά και Γραμματέα της ΚΟ του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα με θέμα​​ τα αδέσποτα του δήμου Μεσολογγίου​. Η ερώτηση απευθύνεται στον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο Σύλλογος “Εθελοντές Φιλόζωοι Μεσολογγίου η Ελπίδα” προχώρησε σε καταγγελίες σε βάρος της δημοτικής αρχής του Μεσολογγίου για το εν λόγω θέμα μιλώντας μεταξύ άλλων “για παράνομη περισυλλογή” αδέσποτων και “μεταφορά τους στον Αχελώο”.

Αναλυτικά η ερώτηση της Φωτεινής Μπακαδήμα:

“Αναμένοντας ακόμη τα στοιχεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και το Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, τα οποία και ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 77664/12-11-2020 έγγραφό του για να απαντήσει σε καίριες ερωτήσεις που αφορούν στη διαχείριση των αδέσποτων της συγκεκριμένης περιοχής, επανέρχομαι στο θέμα των αδέσποτων του δήμου Μεσολογγίου, λόγω νέων περιστατικών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, σε νέες καταγγελίες σε βάρος της δημοτικής αρχής του Μεσολογγίου, προχώρησε ο Σύλλογος “Εθελοντές Φιλόζωοι Μεσολογγίου η Ελπίδα”, σχετικά με την διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων. Με βάση την καταγγελία, αντιδήμαρχοι φέρεται να μετέφεραν αδέσποτα από το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό στην περιοχή της Στράτου, κοντά στον Αχελώο, με την δημοτική αρχή του Αγρινίου να μην γνωρίζει τίποτε. Να σημειωθεί πάντως πως τα αδέσποτα αυτά, δεν εντοπίστηκαν στο χώρο στην Στράτο.

Η καταγγελία έχει ως εξής: «Η ηγεσία του Δήμου Μεσολογγίου προχώρησε για μια ακόμα φορά στον αντιφιλοζωϊκό αγώνα της βάζοντας σε κίνδυνο οκτώ ανυπεράσπιστα πλάσματα για τα οποία αγνοείται η τύχη τους Μετά από καταγγελίες επώνυμες το γνωστό συνεργείο παράνομης περισυλλογής μάζεψε από την περιοχή Λιντλ Μεσολογγίου και τις γείτονες στο Αιτωλικό οκτώ ψυχές στο σύνολο. Μετά από ειρωνείες, εμπαιγμούς και ψέματα και μετά από πιέσεις πολιτών για το πού πήγε τα αδέσποτα και εφόσον δεν πήγαν στην Κατοχή ο Αντιδήμαρχος Καραπάνος Νικόλαος αποκάλυψε ότι τα μετέφεραν στον Αχελώο, στο Αγρίνιο. Μαζί στην παράνομη περισυλλογή συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος Αιτωλικού κ. Μασαουτης. Μέλη του Συλλόγου μετέβησαν εκεί ψάχνοντας τα εξαφανισμένα αδέσποτα. Δυστυχώς τα ζώα δεν είναι πουθενά… Σε ερώτηση του Συλλόγου στον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παπαναστασίου και στον Αντιδήμαρχο κ. Φλώρο αν υπήρξε ενημέρωση από τον Αντιδήμαρχο Μεσολογγίου για την μεταφορά αδέσποτων ζώων απάντησαν και οι δύο αρνητικά.
Για μια άλλη φορά και αυτή την φορά εγκληματικά ο Δήμος Μεσολογγίου ενήργησε αυθαίρετα με αποτέλεσμα να αγνοούνται οκτώ αδέσποτα ζώα που η εξαφάνιση τους γεννά πλέον ερωτήματα ακόμα και για την ζωή τους. Το βασικό ερώτημα είναι που βρίσκονται “κύριοι” του Δήμου Μεσολογγίου τα αδέσποτα ζώα και αν είναι εν ζωή.»

Να σημειώσω πως στην υπ’αριθμ.85248/7-12-2020 απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στην υπ.αριθμ. 1351/2-11-2020 ερώτησή μου με θέμα «Καταγγελίες για παράνομο καταφύγιο στο Μεσολόγγι και παράνομες περισυλλογές ζώων» αναφέρεται: «Ο Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 605/15-01-2020 αίτημά του, κατέθεσε πρόταση για την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων, συνολικού ποσού 450.000,00 €, εκ των οποίων τα 372.000,00 € θα χρηματοδοτηθούν από το ανωτέρω Πρόγραμμα, ενώ το αίτημα βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης. Σας γνωρίζουμε επίσης, ότι με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 24891/16-04-2020 (Α.Δ.Α.: Ω68746ΜΤΛ6- ΑΩ2) απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, κατανεμήθηκε σε Δήμους της χώρας συνολικό ποσό 1.410.500,00€, εκ των οποίων, ποσό ύψους 7.500,00 € στο Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, για την κάλυψη αναγκών αναφορικά με την προστασία των αδέσποτων ζώων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19.».

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

  • 1.    Τι ακριβώς συνέβη με τα οκτώ αδέσποτα ζώα;
  • 2.    Ποιος, πώς, γιατί, με τίνος την εντολή τα περιμάζεψε και πού τα μετέφερε;
  • 3.    Τι ποσό διαθέτει ο δήμος μηνιαίως για τη φροντίδα των αδέσποτων και πώς αξιοποίησε την έκτακτη ενίσχυση των 7.500 €;
  • 4.    Πώς αποφασίζεται η περισυλλογή αδέσποτων του δήμου; Υπάρχει στο δήμο 5μελής επιτροπή για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων;  Αν ναι, πότε συστάθηκε, ποιοι την αποτελούν και ποιο το έργο της;
  • 5.    Υπάρχει νόμιμο καταφύγιο ζώων στο δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου; Αν ναι, πόσα ζώα φιλοξενούνται εκεί, σε τι συνθήκες (κλουβιά, στεγασμένος χώρος…), ποιος τα περιθάλπει και πόσα άτομα προσωπικό απασχολούνται;
  • 6.    Αν όχι, πού τοποθετούνται τα ζώα που περισυλλέγονται από το δήμο;
  • 7.    Πόσα αδέσποτα υπάρχουν στο δήμο I.Π. Μεσολογγίου;”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *