Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΕθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για Αθλητισμό: Με συμμετοχή και του Δήμου Αγρινίου ξεκίνησε...

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για Αθλητισμό: Με συμμετοχή και του Δήμου Αγρινίου ξεκίνησε το συνέδριο στην Πάτρα

Με τη συμμετοχή  αθλητών, σωματείων και συλλόγων από τον Δήμο Αγρινίου  διεξάγεται η ανοιχτή εκδήλωση με θέμα το  «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό» στην Πάτρα.

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, του πρ. της  Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Δημάρχων της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Λευτέρης Αυγενάκης: Πολλές και βαθιές τομές στον αθλητισμό

«Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουμε διαμορφώσει ένα νέο αθλητικό τοπίο» σημείωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την ομιλία του στην έναρξη του συνεδρίου που ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, στην Πάτρα (κλειστό Εθνικό Κέντρο «Δ. Τόφαλος»).

Αναφορικά με τα αθλητικά έργα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στην Ενεργειακή Αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου «Α. Πεπανός», έργα στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο και στο Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου, ενώ παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος» μια σειρά έργων στους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Πέραν τούτων, ο υφυπουργός Αθλητισμού στην ομιλία του αναφέρθηκε στο έργο που παρήχθη από το υπουργείο τα τελευταία 2,5 χρόνια, κάνοντας λόγο για «πολλές και βαθιές τομές στον αθλητισμό για τις χρειάστηκε να συγκρουστούμε, να ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερά».

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις όπως το Μητρώο Αθλητικών Φορέων, το Πρόγραμμα αξιολόγησης Ομοσπονδιών «ΧΙΛΩΝ», το Μητρώο προπονητών, η καταγραφή αθλητικών εγκαταστάσεων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία στους αθλητικούς φορείς, το Μητρώο Εθελοντών, το Μητρώο Αθλητών, κ.ά., αλλά και στη στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων με απευθείας επιχορήγηση μετά από 12 χρόνια. Σε ότι αφορά τη Δυτική Ελλάδας, όπως είπε ο υφυπουργός, επιχορηγήθηκαν από το στοίχημα για το 2021:

  • 170 αθλητικά σωματεία με ποσό 435.083,89€ στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 73 αθλητικά σωματεία με ποσό 213.450,27€ στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 71 αθλητικά σωματεία με ποσό 148.727,83€ στην Π.Ε. Ηλείας

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο υφυπουργός Αθλητισμού σημείωσε πως το διήμερο συνέδριο είναι ευκαιρία συζήτηση για το όραμα για τη Δυτική Ελλάδα στα θέματα της ανάπτυξης του αθλητισμού και της ανάπτυξης της οικονομίας με όχημα τον αθλητισμό. «Επιδιώκουμε να συν-διαμορφώσουμε το αθλητικό μέλλον της Δυτ. Ελλάδας με την ενεργό συμμετοχή όλων σας. Ατελείωτα χρήματα δεν υπάρχουν. Μπορούν, όμως, να γίνουν συνέργειες, οι οποίες θα ωφελήσουν τον αθλητισμό, την τοπική κοινωνία, τον αθλητικό τουρισμό και την οικονομία.  Περιμένουμε με ανυπομονησία τις προτάσεις σας, τις απόψεις σας, τις ιδέες σας» είπε.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σύνολο των υποδομών  και των διαθέσιμων αθλητικών χώρων αλλά και στις σημαντικές επιδόσεις των αθλητών και των αθλητριών μας:

“Θα πρέπει όπου υπάρχει έλλειμμα υποδομών η Πολιτεία να συνδράμει. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην άθληση. Για  τον Δήμο  Αγρινίου  η κατασκευή ενός μεγάλου κλειστού γηπέδου και μιας πισίνας 50 μέτρων δεν είναι σκοπός,  είναι απαίτηση. Έπρεπε να είχαν ήδη γίνει. Εμείς χτίζουμε επίθεση από την άμυνα.  Για μεγάλο διάστημα  αναβαθμίζουμε και συντηρούμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις με δικά μας χρήματα προκειμένου να ανταποκριθούμε  στις απαιτήσεις των αθλούμενων. Ήρθε η ώρα για pressing. Μπροστά σας έχετε τις ελπίδες των κοινωνιών μας. Ζητάμε τη στήριξη σας για να αναβαθμίσουν την αθλητική τους καθημερινότητα, να αναπτύξουν τη δυναμική των σωματείων και να βγούν μπροστά δυναμικά. Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά η Πολιτεία αναλαμβάνει  μια ανάλογη πρωτοβουλία και γι αυτό οφείλουμε να σας συγχαρούμε. Για πρώτη φορά γίνεται καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων με τον «ΠΕΛΟΠΑ»  και δημιουργείται μητρώο αθλητικών σωματείων. Ο Δήμος Αγρινίου ανταποκρίθηκε από την αρχή γιατί κατανοήσαμε την σπουδαιότητα της καινοτόμας  πρωτοβουλίας. Έχετε την αμέριστη συμπαράσταση μας και δηλώνουμε παρών στο  κάλεσμα σας να  συνδιαμορφώσουμε  το μέλλον του αθλητισμού στη χώρα μας», ανεφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

Νεκτάριος Φαρμάκης: O αθλητισμός αποτελεί μία ισχυρή βάση ανάπτυξης 

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να καλύψει το χαμένο έδαφος και να μετατρέψει τον τόπο μας σε πρωταθλητή σε όλα τα επίπεδα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και για την αθλητική οικογένεια της Δυτικής Ελλάδας» τόνισε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο.

Ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ότι ο αθλητισμός αποτελεί μία ισχυρή βάση ανάπτυξης που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Αυτοί είναι, η οικοδόμηση της ψυχοσωματικής υγείας των παιδιών και της νέας γενιάς, η λειτουργία του ως μοχλός ενίσχυσης της κοινωνικής αισιοδοξίας και η σύνδεσή του με τον πολιτισμό που αναδεικνύει το σύγχρονο και εξωστρεφές πρόσωπο της Δυτικής Ελλάδας. «Επιδίωξή μας είναι η Δυτική Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα ισχυρό κέντρο ανάδειξης του υγιούς αθλητισμού, σε περιοχή που θα φιλοξενεί σημαντικά αθλητικά γεγονότα και θα επενδύει σταθερά στον αθλητικό τουρισμό, έναν κλάδο με τζίρο άνω των 500 δις δολαρίων σε ετήσια βάση» ανέφερε.

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ