Στο Νοσοκομείο Αγρινίου Περιφερειάρχης και διοικητής 6ης ΥΠΕ για το μεγάλο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης

Το Νοσοκομείο Αγρινίου επισκέφθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης μαζί με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γιάννη Καρβέλη. Η επίσκεψη πραγματοποιείται μια μόλις μέρα μετά την ένταξη του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του νοσοκομείου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με συνολικό προϋπολογισμό, 3.999.369,29 ευρώ.

“Μαζί με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γιάννη Καρβέλη και τους συνεργάτες μας, επισκεφθήκαμε σήμερα το Νοσοκομείο Αγρινίου. Το πολύ σημαντικό έργο ενεργειακής αναβάθμισης, ύψους 4 εκ. ευρώ που εντάχθηκε στο τομεακό επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα “μεταμορφώσει” το νοσοκομείο σε ένα σύγχρονο “πράσινο” κτίριο, μοναδικό στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Δυτική Ελλάδα προχωράει με γρήγορα βήματα προς το μέλλον και μπορεί να πετύχει πολλά”, ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Να σημειωθεί οτι το έργο αφορά την δραστική ενεργειακή αναβάθμιση του Κεντρικού Κτιρίου Α (Σταυρός) του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλίας – Νοσηλευτική Μονάδα Αγρινίου η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα υποέργα:

  • Παροχή υπηρεσιών ενεργειακού συμβούλου δια την προετοιμασία του φακέλου υποβολής – Ενεργειακή αναβάθμιση συστημάτων θερμάνσεως/ψύξεως/αερισμού και παραγωγής ζεστού νερού χρήσεως – Αντλίες θερμότητας συνολικής θερμικής/ψυκτικής ισχύος 2850 kW για ψύξη/θέρμανση και παραγωγή Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ) καθώς και νέου δικτύου στοιχείων ανεμιστήρα (FCU) στα κτίρια αυτά – Ηλιοθερμικά συστήματα συνολικού εμβαδού συλλεκτών 300 m2 και 4x5000m3 δεξαμενών θερμού νερού – Αντικατάσταση λαμπτήρων φθορισμού με LED – Εισαγωγή συστήματος διαχείρισης ενέργειας των ανωτέρω κτιρίων (BMS) 250 σημάτων εισόδου/εξόδου
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων του κεντρικού κτιρίου με νέα κουφώματα ενεργειακής τεχνολογίας
  • Αντικατάσταση ακτινολογικών ιατρικών μηχανήματων με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης
  • Τεχνική μελέτη και σύνταξη τευχών δημοπράτησης για το υποέργο 2
  • Παροχή υπηρεσιών ενεργειακού συμβούλου δια την: α) Ανάπτυξη συστήματος ενεργειακής διαχείρισης και εκπαίδευσης του προσωπικού, β) Διεξαγωγή του τελικού ενεργειακού ελέγχου για τα ιατρικά μηχανήματα
  • Ενεργειακής επιθεωρήσεως για τον έλεγχο της τελικής ενεργειακής πιστοποίησης του κεντρικού κτιρίου (τελικό ΠΕΑ) του Νοσοκομείου σε κλάση Β+.

Μάλιστα με το συγκεκριμένο έργο θα επιτευχθεί εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας πετρελαίου κατά 70,8% και ηλεκτρικής ενέργειας περί το 6,55 % και μία σημαντική εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας περί το 20%. Επίσης αναβαθμίζεται ριζικά η ποιότητα και η αξιοπιστία των συστημάτων θέρμανσης/ψύξης/κλιματισμού. Τέλος οι εκπομπές CO2 μειώνονται κατά 693 τόνους ήτοι 17,2%.

Έτσι μετά και την ολοκλήρωση του έργου, περίπου στα μέσα του 2023, το Νοσοκομείο Αγρινίου θα κατατάσσεται πλέον μεταξύ των Κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Καταναλώσεως Ενέργειας (ΚΣΜΚΕ) και ίσως είναι το πρώτο πανελληνίως και από τα πρώτα στην Ευρώπη που επιτυγχάνει αυτήν την κατάταξη.

Λάμπρος Δημητρογιάννης: Η συλλογική προσπάθεια επιφέρει καρπούς

“Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την Αιτωλοακαρνανία,το Νοσοκομείο Αγρινίου και την Δημόσια Υγεία της περιοχής. Επισκεφτήκαμε τη νοσηλευτική μονάδα του Αγρινίου, όπου ενημερώσαμε για την ένταξη των κτιριακών υποδομών σε καινοτόμο έργο Ενεργειακής Αναβάθμισης. Πρόκειται για παρεμβάσεις που αναμένεται να εξοικονομήσουν πόρους και να προσφέρουν συνθήκες Ενεργειακής Αυτονομίας. Η συλλογική προσπάθεια επιφέρει καρπούς, δυναμικά προσφέρουμε στο τομέα της Υγείας,ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο της πανδημίας”, ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης.

Μαρία Σαλμά: Έργα όχι λόγια

Οι πράξεις της Περιφέρειας και του ίδιου του Περιφερειάρχη, Ν. Φαρμάκη δείχνουν έργα και όχι λόγια σημείωσε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, αναφερόμενη στο σημαντικό έργο της Ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Αγρινίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *