Γ. Καραμητσόπουλος για τις εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο: “Ενωμένοι να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν”

Για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στο Αγρίνιο, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι, μιλά ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών» Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος.

Συγκεκριμένα ο κ. Καραμητσόπουλος αναφέρει:

“Με όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα σχετικά με το μέλλον της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στο Αγρίνιο, στα οποία περιλαμβάνονται και καταργήσεις και μετακινήσεις υφιστάμενων τμημάτων, και με αφορμή όσα λέχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας και της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο, οφείλω να επισημάνω τα εξής:

Α. Έστω και την ύστατη στιγμή δεν πρέπει ως κοινωνία να επιτρέψουμε ούτε να καταργηθεί αλλά ούτε να μετακινηθεί κανένα από τα τρία υφιστάμενα τμήματα του Αγρινίου, τα οποία όχι μόνο πρέπει να συνεχίσουν την λειτουργία τους στην πόλη μας αλλά και να ενισχυθούν περαιτέρω. Το Αγρίνιο δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει τμήματα. Ειδικότερα θα πρέπει να ακυρωθεί άμεσα η ακατανόητη απόφαση για μετεξέλιξη του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, ενός πρωτοποριακού τμήματος που λειτουργεί πλέον σε πολύ καλό επίπεδο, σε ένα ακόμη Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, αλλά και η μεταφορά του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος (πρώην Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων) στην Πάτρα ακριβώς τη στιγμή που, μετά από αγώνες ετών, μετονομάστηκε και αποκτά επαγγελματικά δικαιώματα.

Β. Είναι, αναμφίβολα, θετική εξέλιξη η ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στο Νομό μας με τμήματα και στο Αγρίνιο. Τώρα απαιτείται εγρήγορση για την στελέχωση τους και τις κτηριακές υποδομές ώστε να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για την λειτουργία τους.

Γ. Η ίδρυση και η έδρα Τμημάτων, Σχολών και Πανεπιστημίων να πάψει κάποια στιγμή να γίνεται με κριτήρια τις επιθυμίες των φοιτητών, τα μικροσυμφέροντα των Πανεπιστημιακών καθηγητών και τις εξυπηρετήσεις τοπικών παραγόντων. Κάθε τέτοια πράξη είναι αυτονόητο ότι αποτελεί σημαντική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης που πρέπει να βασίζεται τόσο σε ακαδημαϊκά κριτήρια όσο και σε κοινωνικά (πληθυσμιακά, γεωγραφικά, σύνδεσης του Πανεπιστήμιου με την κοινωνία και την παραγωγική διαδικασία).

Δ. Εύλογη απορία αλλά και αγανάκτηση προκαλούν οι δηλώσεις της Πρυτάνεως σχετικά με τις ελλείψεις στις κτηριακές υποδομές στο Αγρίνιο λέγοντας πχ ότι «το Αγρίνιο έχει χρήματα» και άλλα, ενώ την ίδια στιγμή, όπως η ίδια παραδέχθηκε, το Πανεπιστήμιο Πατρών αποποιήθηκε την παραχώρηση των 178 στρεμμάτων στο παλαιό αεροδρόμιο Αγρινίου που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο κτηριακό πρόβλημα αφού, όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, έχουν δεσμευθεί τα απαραίτητα κονδύλια.

Δυστυχώς όλες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τους φόβους μου αλλά και πολλών συμπολιτών μας ότι το Αγρίνιο θα εξακολουθήσει να παραμένει ο φτωχός συγγενής ανάμεσα στις άλλες μεγάλες πόλεις της περιοχής, την Πάτρα και τα Ιωάννινα, ενώ τα Πανεπιστημιακά τμήματα της πόλης μας θα είναι μονίμως το μπαλάκι ανάμεσα τους.

Πεποίθηση μου είναι ότι μόνο όταν αποκτήσουμε την δυνατότητα να αποφασίζουμε εμείς για τα του οίκου μας μπορούν να γίνουν βήματα ανάπτυξης της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία σύμφωνα και με τις ανάγκες της κοινωνίας. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η μόνη βιώσιμη λύση σε βάθος χρόνου για την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση της πόλης μας και της Αιτωλοακαρνανίας γενικότερα είναι η ίδρυση του αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο και σχολές και στο Μεσολόγγι και στη Ναύπακτο.

Η κοινωνία της πόλης μας, ενός Δήμου 100.000 κατοίκων, αλλά και οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, του μεγαλύτερου Νομού της χώρας, απαιτούν αυτά που για δεκαετίες έχουν στερηθεί.

Απαιτείται άμεσα η ανάληψη πρωτοβουλίας από τον επανεκλεγέντα Δήμαρχο της πόλης μας με συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων και συλλογικοτήτων αλλά και κάθε ενεργού πολίτη ώστε ενωμένοι να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *