Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΑγροτικάH Παντάνασσα τρίτος σταθμός του ελαιοκομικού δρόμου της «ελαία»

H Παντάνασσα τρίτος σταθμός του ελαιοκομικού δρόμου της «ελαία» [ΦΩΤΟ]

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή  στην Παντάνασσα της ΔΕ Παραβόλας ο τρίτος σταθμός του ελαιοκομικού δρόμου που χαράζει στο Δήμο Αγρινίου η εκδήλωση θεσμός με το διακριτό τίτλο «Ελαία» και γενική θεματολογία ‘Εκπαιδεύοντας ελαιοκομικά-Ο δρόμος της ελιάς’.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της γιορτής εσπεριδοειδών και ελιάς και συνδιοργανώθηκε με τον Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Μορφωτικό Σύλλογο Παντάνασσας «Πυγμαίος ο Τριχώνιος». Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με την Α’θμια και Β’θμια εκπαίδευση Αιτ/νιας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-ενημέρωση στο Δημοτικό σχολείο Παραβόλας όπου η κ. Αθανασία Λειβαδίτη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ενημέρωσε τους μαθητές για τα οφέλη της κατανάλωσης εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και εσπεριδοειδών στην καθημερινή τους διατροφή.

Στη συνέχεια οι γεωπόνοι και υπάλληλοι του Τμήματος Αγροτικής  Παραγωγής  (κ. Β. Καραπαπά, κ. Β. Χατζηαγάπη και κ. Δ. Παπαβασίλη)  μίλησαν για την διαδικασία εξαγωγής του ελαιολάδου και  ενημέρωσαν τους μαθητές για τον ευρύτερο ρόλο που διαδραματίζουν οι αγρότες – στην κοινωνία και στην οικονομία μας – όχι μόνο στην παροχή υγιεινών και θρεπτικών τροφίμων, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων καθώς και στη διασφάλιση της ζωτικότητας των αγροτικών περιοχών και της υπαίθρου. Τονίστηκε ότι με την αειφορική γεωργία διατηρείται η βιοποικιλότητα, η εξοικονόμηση του νερού, και η ιχνηλασιμότητα των τροφίμων από την παραγωγή στην κατανάλωση.

Στους μαθητές διανεμήθηκαν φυλλάδια με οδηγίες για την παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου του Δήμου Αγρινίου και του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων.

Η εκδήλωση της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαρτίου  στην κεντρική πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Παντάνασσας παρουσία των Αντιδημάρχων  Αγρινίου  Ν. Γκρίζη, του  Α. Καλαμπαλίκη  και του.  Θ. Γρίβα,  των Δημοτικών Συμβούλων  Π. Στούπα,  Σ. Κολοβού,  Χρ. Κορδολαίμη, και του υποψηφίου  Δημάρχου  Αγρινίου και Δημοτικού Συμβούλου  Δ. Τραπεζιώτη.  Επίσης παρευρέθηκαν  οι υποψήφιοι βουλευτές  κα. Γ. Μπόκα  και  ο κ. Β. Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος του συλλόγου «Πυγμαίος ο Τριχώνιος» κ. Γ. Πατλιάς  καθώς και οι τοπικοί πρόεδροι  και άλλοι φορείς.

Τα θέματα της ενημέρωσης

Εισηγήθηκαν ο κ. Παναγιώτης Στούπας, γεωπόνος με θέμα «Καλλιεργητικές φροντίδες στην ελαιοκαλλιέργεια»,  ο γεωπόνος του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής κ. Χριστόφορος Μπαλτάς  με θέμα: «Τριστέτσα, η σοβαρή ασθένεια των εσπεριδοειδών», και η κ. Αθανασία Λειβαδίτη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με θέμα  η «Διατροφική αξία του ελαιολάδου, της επιτραπέζιας ελιάς και των εσπεριδοειδών». Ακολούθησε ενημέρωση από την κ. Β. Καραπαπά, γεωπόνο για το σοβαρό φυτοπαθολογικό πρόβλημα της ελαιοκαλλιέργειας το γλοιοσπόριο. Οι παρευρισκόμενοι τοπικοί φορείς, και παραγωγοί έθεσαν ερωτήσεις και προβληματισμούς σε μία γενικότερη προσπάθεια βελτίωσης των καλλιεργητικών πρακτικών που εφαρμόζονται. Την ημερίδα συντόνισε ο γεωπόνος και γραμματέας του συλλόγου κ. Ηλίας Ντζάνης.

Στη συνέχεια ακολούθησαν εικαστικά και θεατρικά δρώμενα από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου και τραγούδια από την χορωδία ”Εμμέλεια” με την συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.

Η εκδήλωση έκλεισε με αξιολόγηση των προσφερομένων τοπικών εδεσμάτων που ετοίμασαν οι γυναίκες του συλλόγου του χωριού με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και εσπεριδοειδή από chef μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου,  κ. Παπαβασιλείου Μαρίας, κ. Γεωργίου Τσιλίκη, κ. Βασίλη Καλυδά, κ. Δημητρίου Χάρο, Κ. Βλάχου Θεοδώρου,  κ. Δημητρίου Ράγκου και κ. Τζένης Αγγελή.

Στον χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε Bazzar τοπικών προϊόντων  και όλοι οι παρευρισκόμενοι γευτήκαν τα εδέσματα που είχαν παρασκευαστεί με εσπεριδοειδή και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ