Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023
Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΑστυνομικά ΝέαΗ ΕΛ.ΑΣ. εξιχνίασε 69 κλοπές & διαρρήξεις σε 12 νομούς - Και...

Η ΕΛ.ΑΣ. εξιχνίασε 69 κλοπές & διαρρήξεις σε 12 νομούς – Και στην Αιτωλοακαρνανία δρούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Μια σημαντική υπόθεση που χειρίστηκαν οι Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας Κατερίνης που αφορά στην εξιχνίαση διαρρήξεων σε σπίτια πολιτών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η Αιτωλοακαρνανία.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης κατάφεραν, μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα, να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία μελών της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραταν συστηματικά κλοπές και διαρρήξεις οικιών, σε συνολικά 12 νομούς της Ελλάδας.

Παραβίαζαν πόρτες & παράθυρα… κυρίως σε χωριά

Η δράση τους εντοπίζεται κυρίως σε χωριά, όπου παραβίαζαν τις πόρτες ή τα παράθυρα σπιτιών και αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα, με τη συνολική τους λεία να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία σε βάρος 5 ατόμων για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατά συρροή.

Σημειώνεται ότι τα 4 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης βρίσκονται ήδη κρατούμενοι σε καταστήματα κράτησης της Ελλάδας και του Βελγίου, κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων, για υπόθεση ανθρωποκτονίας ημεδαπού επιχειρηματία που έγινε τον Απρίλιο του 2018 στην Κηφισιά Αττικής.

Επίσης ο 5ος κρατείται σε κατάστημα κράτησης της χώρας για το αδίκημα της ληστείας.

Που δρούσε η σπείρα

Αρχικά εξακριβώθηκε ότι 2 από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διέρρηξαν οικία σε περιοχή της Παλλήνης Αττικής τον Ιανουάριο 2018 και αφαίρεσαν κοσμήματα και άλλα αντικείμενα αξίας 100.000 ευρώ, καθώς και ένα αυτοκίνητο με το οποίο πήγαν σε χωριά της Πιερίας και διέπραξαν μέσα σε λίγες ώρες συνολικά 6 διαρρήξεις οικιών, αφαιρώντας χρήματα και κοσμήματα.

Από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης εξακριβώθηκε ότι ενεργώντας από κοινού τα 5 μέλη της οργάνωσης διέπραξαν από τον Νοέμβριο 2017 έως τον Απρίλιο 2018 ακόμα 62 κλοπές – διαρρήξεις σε σπίτια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα:

  • από 16 σε Φθιώτιδα και Λακωνία,
  • από 9 σε Μαγνησία και Αιτωλοακαρνανία,
  • 7 σε Αργολίδα
  • από 1 σε Αρκαδία, Βοιωτία, Καρδίτσα, Λάρισα και Φωκίδα.

Ο τρόπος δράσης

Ως προς τον τρόπο δράσης τους εξακριβώθηκε ότι δρούσαν κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες, παραβιάζοντας τις πόρτες ή τα παράθυρα των σπιτιών, αφαιρώντας κυρίως χρήματα, κοσμήματα και ηλεκτρονικές συσκευές η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται στις 328.700 ευρώ.

Επίσης αφαίρεσαν και 2 οχήματα τα οποία εντοπίστηκαν και αποδόθηκαν στον νόμιμο κάτοχό τους, μία κυνηγετική καραμπίνα και ένα υπηρεσιακό πιστόλι που αφαίρεσαν από σπίτι αστυνομικού.

Στο πλαίσιο των ερευνών για την πλήρη αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας, ταυτοποιήθηκαν και τα στοιχεία από 2 αλλοδαπούς για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς και ενός ακόμη αλλοδαπού για παροχή συνδρομής σε εγκληματική οργάνωση.

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ