ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ Κατασχέθηκαν 80 τόνοι ακτινίδια που διακινούνταν παράνομα

Έλεγχοι και στην Αιτωλοακαρνανία

Διερευνάται η ύπαρξη παράνομου κυκλώματος διακίνησης των ακτινιδίων


Στα πλαίσια ελέγχων για κρούσματα παράνομης κοπής και διακίνησης ακτινιδίων σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, και μετά από ελέγχους κλιμακίων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) σε συνεργασία με την ΥΕΔΔΕ  (Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων) και την Ελληνική Αστυνομία, διαπιστώθηκε η παράνομη συγκομιδή και διακίνηση  ποσότητας πάνω από 80 τόνους ακτινιδίων, τα οποία και έχουν δεσμευτεί και θα καταστραφούν.

Η έρευνα είναι εξονυχιστική και διερευνάται η ύπαρξη παράνομου κυκλώματος τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, δηλαδή στις χώρες προορισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, έκτακτες έρευνες πραγματοποιήθηκαν και στην Αιτωλοακαρνανία.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι παράνομης κοπής

Οι έκτακτοι έλεγχοι παράνομης κοπής (χωρίς άδεια ή με πλαστά στοιχεία) και διακίνησης ακτινιδίων θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα, με τον κατάλληλο συντονισμό των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών (μικτά κλιμάκια) και την χρήση νέων τεχνολογιών.

Πως γίνεται η νόμιμη συγκομιδή ακτινιδίων

Ως γνωστόν, η νόμιμη συγκομιδή ακτινιδίων γίνεται μόνον μετά από άδεια των αρμόδιων αρχών και εφόσον η παραγωγή έχει φτάσει τα κατάλληλα επίπεδα σακχάρων ώστε να διασφαλίζονται τα standards ποιότητας.  Η πρόωρη συγκομιδή ακτινιδίων, εκτός του ότι  δίνει ένα προϊόν εξαιρετικά υποβαθμισμένο ποιοτικά, ρίχνει και το γενικό επίπεδο των τιμών των παραγωγών. Έτσι οι παραγωγοί ακτινιδίου θεωρητικά μόνον κερδίζουν (παίρνοντας με διαδικασίες ελεγχόμενης νομιμότητας χρήματα  στο χέρι), αφού τελικά:

  • ό,τι κερδίζουν σε τιμή το χάνουν σε κιλά
  • η υποβαθμισμένη ποιότητα του προϊόντος τους, δυσφημεί το ελληνικό ακτινίδιο και υποσκάπτει το μέλλον της καλλιέργειας ακτινιδίου στην Ελλάδα.

Έλεγχοι και στα σημεία εξόδου της χώρας

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει το Υπουργείο,  η συγκομιδή νωρίτερα από τον κατάλληλο χρόνο και χωρίς άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή και ήδη το ΥΠΑΑΤ έχει προχωρήσει σε συνεργασία και με άλλες αρμόδιες ελεγκτικές αρχές στους απαραίτητους έκτακτους ελέγχους σε όλη τη χώρα και σε όλα τα σημεία εξόδου της χώρας.

Για να συνεχιστεί αυτή η θετική  πορεία του ελληνικού ακτινιδίου, είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν κυρίως η ποιότητα του προϊόντος και ο υγιής ανταγωνισμός.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και γενικότερα η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατεύει  τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των παραγώγων ακτινιδίου. Επομένως δεν θα επιτρέψει καμία πρακτική που υποβαθμίζει και δυσφημίζει το ελληνικό ακτινίδιο στις διεθνείς αγορές.

[info]

Η καλλιέργεια του ακτινίδιου

  • Συμβάλει σημαντικά στην αγροτική οικονομία της χώρας μας.
  • Η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση σε εξαγωγές και παραγωγή ακτινιδίου παγκοσμίως.
  • Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητικές τάσεις σε νέες φυτεύσεις, παραγωγή και εξαγωγές.
  • Τα τελευταία 10 χρόνια η παραγωγή έχει τριπλασιαστεί.
  • Η φετινή παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει τους 210.000 τόνους.
  • Πάνω από το 65% της παραγωγής ακτινιδίου εξάγεται.

ΥΠΑΑΤ: Κάλεσμα προς ακτινοπαραγωγούς να μην υποκύπτουν στους επιτήδειους κερδοσκόπους

  • Το ΥΠΑΑΤ καλεί όσους παραγωγούς υποκύπτουν στις σειρήνες των επιτήδειων κερδοσκόπων, να μην συνεχίσουν να διευκολύνουν την υπονόμευση της καλλιέργειας του ακτινιδίου στη χώρα μας.
  • Στην ουσία καταστρέφουν εκτός από το δικό τους μέλλον και το μέλλον της πλειοψηφίας των παραγωγών ακτινιδίου που με σκληρούς αγώνες, πολύ επιμέλεια και φροντίδα, χρόνια τώρα, έφτασαν το ελληνικό ακτινίδιο στις κορυφαίες θέσεις των διεθνών αγορών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *