Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου, 2025
Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδα«Κόβουν» το κυνήγι στα Τζουμέρκα: Αντιδρά ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας

«Κόβουν» το κυνήγι στα Τζουμέρκα: Αντιδρά ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας

Έντονη είναι η αντίδραση από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Άρτας στις ρυθμίσεις που περιέχει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων οι οποίες προβλέπουν καθολική ή σχεδόν καθολική απαγόρευση της θήρας στο μεγαλύτερο μέρος των περιοχών.

Συγκεκριμένα ο Κυνηγετικός Σύλλογος καταγγέλλει αυθαίρετες και καταχρηστικές απαγορεύσεις που, όπως τονίζει, απειλούν να προκαλέσουν “τεράστιο πλήγμα” στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις, απαγορεύεται πλήρως η θήρα στο 80% της έκτασης των Τζουμέρκων, από το Περιστέρι και τους Καλαρρύτες μέχρι το Βουργαρέλι, το Αθαμάνιο, τα Θεοδώριανα και τη Νεράιδα – ουσιαστικά σε όλη την έκταση των Αθαμανικών Ορέων και το  βόρειο τμήμα των ορέων του Βάλτο.

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι οι περιορισμοί δεν περιορίζονται μόνο στο κυνήγι, αλλά αγγίζουν και άλλες βασικές δραστηριότητες όπως  κτηνοτροφία, τουριστικές υποδομές, κτηνοτροφικές-γεωργικές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις, ιππικά κέντρα, χρήση μονοπατιών κ.λπ.

Η εφαρμογή των νέων μέτρων, προειδοποιεί ο Σύλλογος, “θα επιφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στην οικονομία της Ηπείρου, την τοπική ανάπτυξη και τον οικοτουρισμό, βάζοντας ”ταφόπλακα” στην ανάπτυξη και ανάκαμψη της περιοχής και συμβάλλοντας στη συρρίκνωση και ερημοποίηση των χωριών”.

Η δημόσια διαβούλευση για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες λήγει στις 5 Ιουνίου 2025, και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας καλεί όλους τους εμπλεκόμενους κυνηγούς, ευαισθητοποιημένους πολίτες, λάτρες του βουνού και της φύσης να συμμετάσχουν ενεργά καταθέτοντας σχόλια και ενστάσεις δεδομένου οτι όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν “οι μελετητές, κατά την εκπόνηση της μελέτης δεν διαβουλευτήκαν -ως όφειλαν εκ του νόμου- με τις τοπικές κοινωνίες και τους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται στα χωριά και την ελληνική ύπαιθρο”.

Τι προτείνει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας:

Από την πλευρά του ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτας προτείνει να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς άσκησης θήρας, με τους περιορισμούς που θέτει η κείμενη νομοθεσία (ΠΔ 49/2009).

Μάλιστα όπως αναφέρει οι Ζώνες Απολύτου Προστασίας της Φύσης (ΖΑΠΦ) θα ‘’υποβαθμιστούν’’ σε Ζώνες Προστασίας της Φύσης (ΖΠΦ), με αποτέλεσμα να θεωρεί απολύτως επιβεβλημένο και ευνόητο ότι εντός των περιοχών, που ήταν ΖΑΠΦ και πλέον θα χαρακτηριστούν ως ΖΠΦ, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη συνέχιση της απαγόρευσης του κυνηγίου, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για περιοχές που αποτελούν την καρδία – πυρήνα του Εθνικού Πάρκου.

Στις υπόλοιπες περιοχές, που σύμφωνα με το σύστημα ζωνοποίησης προστατευόμενων περιοχών του Ν. 4685/2020 θα κατηγοριοποιηθούν εφεξής σε τρεις  κατηγορίες, Ζώνες Προστασίας της Φύσης (ΖΠΦ), Ζώνες Διατήρησης Οικοτόπων και Ειδών (ΖΔΟΕ) και Ζώνες Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων (ΖΒΔΦΠ), οπότε θεωρεί ευνόητο ότι η άσκηση θήρας θα πρέπει να επιτρέπεται κανονικά, όπως ισχύει και σήμερα και με τους περιορισμούς που τίθενται από την Ετήσια Ρυθμιστική Κυνηγίου, καθώς αποτελεί απόλυτα συμβατή και θεμιτή δραστηριότητα.

# ΝΕΑ

  • Κάνε like στη σελίδα  neaait.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ