Κρούσμα του ιού της Τριστέτσας εντοπίστηκε στη Αιτωλ/νία

420

Κρούσμα της καταστρεπτικής ίωσης της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών εντοπίστηκε στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση  από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Με αφορμή λοιπόν το εν λόγω περιστατικό, κρίθηκε αναγκαία μια συνάντηση-ενημέρωση σχετικά με την ίωση της Τριστέτσας και τα μέτρα προφύλαξης που θα πρέπει να ακολουθούν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών.

Η ενημερωτική αυτή συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου και ώρα 5:30 μ.μ. στην μικρή αίθουσα εκδηλώσεων της έδρας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας (Διοικητήριο Ι.Π. Μεσολογγίου) με θέμα: Ξυλέλλα- Τριστέτσα των Εσπεριδοειδών-Γλοιοσπόριο – Τρεις εχθροί των καλλιεργειών, μεγάλης οικονομικής σημασίας για την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Η ίωση της Τριστέτσας

Είναι παγκοσμίως η πλέον καταστρεπτική ασθένεια των εσπεριδοειδών. Προκαλείται από τον ιό Citrus Tristeza Virus (CTV) του γένους Closterovirus.

Προσβάλλει όλα τα είδη των εσπεριδοειδών αλλά η ένταση και το είδος των συμπτωμάτων ποικίλλει, ανάλογα με το είδος και το συνδυασμό υποκειμένου-εμβολίου.

Ο συνδυασμός πορτοκαλιάς-νεραντζιάς είναι ο πιο ευαίσθητος. Ευαίσθητοι είναι επίσης και οι συνδυασμοί μανταρινιάς ή γκρέιπ φρουτ πάνω σε νεραντζιά. Γενικά, τα δέντρα που είναι εμβολιασμένα πάνω σε νεραντζιά είναι πιο ευαίσθητα από τα δέντρα που είναι εμβολιασμένα σε άλλα υποκείμενα (π.χ. Citrumelo).