Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΑγροτικάΚρούσμα του ιού της Τριστέτσας εντοπίστηκε στη Αιτωλ/νία

Κρούσμα του ιού της Τριστέτσας εντοπίστηκε στη Αιτωλ/νία

Κρούσμα της καταστρεπτικής ίωσης της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών εντοπίστηκε στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση  από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Με αφορμή λοιπόν το εν λόγω περιστατικό, κρίθηκε αναγκαία μια συνάντηση-ενημέρωση σχετικά με την ίωση της Τριστέτσας και τα μέτρα προφύλαξης που θα πρέπει να ακολουθούν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών.

Η ενημερωτική αυτή συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου και ώρα 5:30 μ.μ. στην μικρή αίθουσα εκδηλώσεων της έδρας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας (Διοικητήριο Ι.Π. Μεσολογγίου) με θέμα: Ξυλέλλα- Τριστέτσα των Εσπεριδοειδών-Γλοιοσπόριο – Τρεις εχθροί των καλλιεργειών, μεγάλης οικονομικής σημασίας για την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Η ίωση της Τριστέτσας

Είναι παγκοσμίως η πλέον καταστρεπτική ασθένεια των εσπεριδοειδών. Προκαλείται από τον ιό Citrus Tristeza Virus (CTV) του γένους Closterovirus.

Προσβάλλει όλα τα είδη των εσπεριδοειδών αλλά η ένταση και το είδος των συμπτωμάτων ποικίλλει, ανάλογα με το είδος και το συνδυασμό υποκειμένου-εμβολίου.

Ο συνδυασμός πορτοκαλιάς-νεραντζιάς είναι ο πιο ευαίσθητος. Ευαίσθητοι είναι επίσης και οι συνδυασμοί μανταρινιάς ή γκρέιπ φρουτ πάνω σε νεραντζιά. Γενικά, τα δέντρα που είναι εμβολιασμένα πάνω σε νεραντζιά είναι πιο ευαίσθητα από τα δέντρα που είναι εμβολιασμένα σε άλλα υποκείμενα (π.χ. Citrumelo).

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ