Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕνδιαφέρονταΞεκινούν οι μελέτες για τη Μαρίνα της Ναυπάκτου

Ξεκινούν οι μελέτες για τη Μαρίνα της Ναυπάκτου

Ο Δήμος Ναυπακτίας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο εξασφάλισαν τη χρηματοδότησή των μελετών της μαρίνας Ναυπάκτου  από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συζήτησης για την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος, ο δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη εξέλιξη σημειώνοντας ότι, το 2021 είχε εγκριθεί το ποσό ύψους 600.000 ευρώ από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ προκειμένου να διατεθεί για τη σύνταξη μελετών στο πλαίσιο της κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης των λιμενικών υποδομών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Εξ αυτού, το ποσό των 105.000 ευρώ θα διατεθεί στις μελέτες που αφορούν στη χωροθετημένη Μαρίνα της Ναυπάκτου, δυναμικότητας 200 σκαφών.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και πλέον Δήμος και Λιμενικό Ταμείο βρίσκονται στη διαδικασία σύνταξης του φακέλου τροποποίησης της χωροθέτησης της Μαρίνας και της σύνταξης των μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), Κυματικής Διείσδυσης και Ακτομηχανικής.

Επιπλέον, ο Δήμος Ναυπακτίας έχει ήδη εγγράψει ποσό ύψους 90.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του για την απαλλοτρίωση και της ιδιοκτησίας που βρίσκεται εντός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος και έως σήμερα αποτελεί εμπόδιο για τη χωροθέτηση της Μαρίνας στο σημείο.

Παράλληλα, με τη χρηματοδότηση του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ θα ολοκληρώσουμε τις μελέτες και για τα ακόλουθα έργα:

  • Αναβάθμιση εκσυγχρονισμός λιμένος Αντιρρίου και προστασία αντιστήριξης του παρακείμενου κάστρου Αντιρρίου, κόστους 172.360 ευρώ
  • Κατασκευή λιμενίσκου-καταφυγίου τουριστικών σκαφών στην Κάτω Βασιλική, κόστους 168.640 ευρώ
  • Επισκευή-επέκταση υπάρχοντος προβλήτα λιμένα και ανάπλαση της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος Κρυονερίου, κόστους 168.640 ευρώ.

Με την ολοκλήρωση των μελετών αυτών θα ληφθούν χρηματοδοτήσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και θα γίνουν λιμενικά έργα που θα αναβαθμίσουν την πρόσβαση και θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητα των υποδομών στις παραθαλάσσιες περιοχές του δήμου.

Β. Γκίζας: “Αλλάζουμε ριζικά και να αναμορφώνουμε το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ναυπακτίας”

Ο δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκατασταθεί το γεωτρύπανο στο σημείο όπου θα κατασκευαστεί το αλιευτικό καταφύγιο της Βαριάς, ολοκληρώνοντας έτσι το σύνολο των απαιτούμενων μελετών.

Επιπλέον, ξεκινά άμεσα το έργο στερέωσης και αποκατάστασης του Ενετικού Λιμανιού της Ναυπάκτου, συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 1,77 εκ. ευρώ καθώς υπεγράφη από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον ανάδοχο εργολάβο η σχετική σύμβαση.

Το συγκεκριμένο έργο συνδέεται με το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του νοτιοανατολικού τμήματος του Κάστρου Ναυπάκτου, που ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και προϋπολογισμό 600.000 ευρώ που καλύπτεται μέσω του Τοπικού Προγράμματος CLLD/Leader 2014-2020.

Τα ανωτέρω έργα σε συνδυασμό με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ναυπάκτου που επίσης ξεκινά άμεσα να εκτελείται με χρηματοδότηση ύψους 1,79 εκ. ευρώ, αποτελούν τη βασική δέσμη σημαντικών έργων, παρεμβάσεων και μελετών που στόχο έχουν να αλλάξουν ριζικά και να αναμορφώσουν το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ναυπακτίας.

# ΝΕΑ

  • Κάνε like στη σελίδα  neaait.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ