Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου: Νέα αποστολή σήμανσης Λευκών Πελαργών με δορυφορικό πομπό

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε μία ακόμα αποστολή τοποθέτησης δορυφορικών πομπών σε Λευκούς Πελαργούς, σε περιοχή δυτικά της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, από την Ελληνική ΟΡΝΙΟΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, με επίκεντρο τα χωριά Πεντάλοφο, Λεσίνι και Νεοχώρι, σημάνθηκαν με πομπό συνολικά 8 νεαροί Λευκοί Πελαργοί. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, το είδος φωλιάζει στην περιοχή πάνω από 35 χρόνια, ωστόσο λίγα άτομα έχουν παρατηρηθεί να μένουν πλέον όλο τον χειμώνα στην περιοχή. Γι’ αυτό και οι πομποί αναμένεται να μας δώσουν πολύτιμα και μέχρις στιγμής άγνωστα δεδομένα για τις μετακινήσεις των πελαργών αφού εγκαταλείψουν τις φωλιές τους καθώς και για τους μεταναστευτικούς διαδρόμους που θα ακολουθήσουν κατά τη μετανάστευσή τους, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του καλοκαιριού.

Τα δεδομένα τηλεμετρίας δύο νεαρών Λευκών Πελαργών από την ίδια φωλιά, που σημάνθηκαν τον Ιούλιο του 2021 στο Λεσίνι στο πλαίσιο παρόμοιας αποστολής, «έδειξαν» ότι τα πουλιά κατάφεραν να ολοκληρώσουν το μεταναστευτικό τους ταξίδι και να ξεχειμωνιάσουν στη νότια της ερήμου Σαχάρας, στο Σουδάν και στο Τσάντ. Το εκπληκτικό είναι πως τα δύο αδέρφια ακολούθησαν εντελώς διαφορετικές διαδρομές για να φτάσουν στον προορισμό τους. Η «Νικολίνα» ακολούθησε την πιο ασφαλή για τα πουλιά βόρειο-δυτική διαδρομή ενώ η «Αουρόρα» διέσχισε τη Μεσόγειο Θάλασσα για να καταλήξει στο Δέλτα του Νείλου.

Φέτος, τα δύο αδέλφια ξεκίνησαν την εαρινή τους μετανάστευση στα τέλη Φλεβάρη ενώ κατά την άνοδό τους προς τον βορρά ακολούθησαν παρόμοια διαδρομή, κινούμενα κατά μήκος του ποταμού Νείλου αλλά κάνοντας και στάσεις στο Ισραήλ, τον Λίβανο και τη Συρία. Αυτή τη στιγμή παραμένουν σε περιοχές της κεντρικής Τουρκίας. Δεν αναμένεται να επιστρέψουν στην περιοχή όπου γεννήθηκαν, κάτι συνηθισμένο σε ανώριμα άτομα τα οποία δεν είναι ακόμα έτοιμα για να αναπαραχθούν.

Ο Λευκός Πελαργός (Ciconia ciconia) είναι μεταναστευτικό είδος μεγάλων αποστάσεων και για τη χώρα μας αποτελεί απειλούμενο είδος (Κατηγορία Κινδύνου Τρωτό). Ο ελληνικός πληθυσμός του εκτιμάται στα 2.000 ζευγάρια. Όλοι οι πελαργοί με πομπό έχουν δακτυλιωθεί και φέρουν ειδικού τύπου δαχτυλίδια μαύρου χρώματος και οκταγωνικού σχήματος στη κνήμη, με πενταψήφιο κωδικό και κωδικό χώρας GRA (Greece-Athens). Εφόσον κάποια πουλιά επανασυλληφθούν ή παρατηρηθούν σε κάποια άλλη περιοχή, ο μοναδικός συνδυασμός κάθε δαχτυλιδιού επιτρέπει στους ερευνητές να υπολογίσουν τις μεταναστευτικές διαδρομές και τις μετακινήσεις τους, καθώς και τη διάρκεια της ζωής τους.

Αν δείτε Λευκό Πελαργό με δαχτυλίδι, παρακαλούμε ενημερώστε μας, σημειώνοντας την τοποθεσία και τον κωδικό του δαχτυλιδιού:

 Η αποστολή

Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης δράσης η οποία έχει ανατεθεί από την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Ελλάδας στην ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ στο πλαίσιο έργου διατήρησης των ειδών του Αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) και του Λευκού Πελαργού (Ciconia ciconia) στις περιοχές αρμοδιότητάς της Μονάδας με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *