Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕπίκαιραΜε λαμπρότητα ο εορτασμός της απελευθέρωσης του Αγρινίου

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της απελευθέρωσης του Αγρινίου [ΦΩΤΟ]

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα γιόρτασε φέτος το Αγρίνιο την επέτειο της 11ης Ιουνίου, ημέρα απελευθέρωσης της πόλης  από τον τουρκικό ζυγό το 1821. Φέτος για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε και μαθητική παρέλαση.

Η ημέρα ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνων των μαθητών στο Μνημείο της 11η Ιουνίου, επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Ιεροθέου και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων στην Πλατεία Μαρίας Δημάδη.

Μια μικρή αναφορά στην ιστορία της απελευθέρωσης το βράδυ της 11ης Ιουνίου 1821:

Το Βραχώρι ήταν πρωτεύουσα του Κάρλελι επί τουρκοκρατίας. Περιελάμβανε την Αιτωλία και την Ακαρνανία και ονομάστηκε έτσι απ’ τους Οθωμανούς επειδή επί ενετοκρατίας, πριν τη συνθήκη του Κάρλοβιτς, την περιοχή διαφέντευε ο Κάρολος.

Ήταν μεγάλο αστικό και διοικητικό κέντρο της εποχής και πρώτη πρωτεύουσα του νομού μετά την απελευθέρωση και φυσικά πλήρωσε ακριβά τον αγώνα για την Ελευθερία.

Ένας αγώνας που δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, αφού στο Βραχώρι οι Τούρκοι διοικητές είχαν συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό φρουράς και πυρομαχικών, ενώ τα σπίτια των Τούρκων είχαν οχύρωση. Για τους Έλληνες οπλαρχηγούς, όμως, η κατάληψη του Βραχωρίου είχε μεγάλη σημασία, αφού μόνο αν απελευθέρωναν την πόλη αυτή και έδιωχναν τους Τουρκαλβανούς θα εδραίωναν τη νίκη και θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν από θέση ισχύος.

Με τη βοήθεια όλων των υπόδουλων Βραχωριτών και του μεγάλου φιλέλληνα Χένδερσον τα κατάφεραν και το βράδυ της 11ης Ιουνίου 1821 «πήραν» το τουρκικό προπύργιο της Δυτικής Ρούμελης.

Από τότε μέχρι και σήμερα ο Δήμος Αγρινίου  τιμά με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, η οποία εορτάζεται αδιάλειπτα κάθε χρόνο την 11η Ιουνίου.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ