Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΕκκλησίαΜε λαμπρότητα ο εορτασμός του πολιούχου του Μεσολογγίου Αγίου Σπυρίδωνα

Με λαμπρότητα ο εορτασμός του πολιούχου του Μεσολογγίου Αγίου Σπυρίδωνα [ΦΩΤΟ]

Με λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή των πιστών η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου τίμησε τον προστάτη και πολιούχο της Άγιο Σπυρίδωνα, τον θαυματουργό, Επίσκοπο Τριμυθούντος.

Στις ιερές ακολουθίες που τελέσθηκαν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, προεξήρχε, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Κοσμά, ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Κανάγκας κ. Θεοδόσιος, Αρχιερεύς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Σεβασμιώτατος Κανάγκας χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, όπου τον θείο λόγο κήρυξε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Προσφωνώντας και καλωσορίζοντας τον Σεβασμιώτατο κ. Θεοδόσιο, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος, μετέφερε την αδελφική αγάπη και την εκτίμηση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, ο οποίος απουσιάζοντας στην Αθήνα για να συμμετέχει στις συνεδρίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της οποίας είναι μέλος κατά το τρέχον έτος, κάλεσε τον Μητροπολίτη Κανάγκας να προεξάρχει των λατρευτικών εκδηλώσεων στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεώς Αιτωλοακαρνανίας

Αναφέρθηκε στους πνευματικούς δεσμούς που συνδέουν τον Μητροπολίτη κ. Θεοδόσιο με τον Ποιμενάρχη κ. Κοσμά, ενώ του ευχήθηκε για την εκλογή και χειροτονία του, να τον στηρίζει ο Θεός στην ιεραποστολική και αρχιερατική πλέον διακονία του στο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας.

Το πρωί της Τετάρτης, ο Μητροπολίτης κ. Θεοδόσιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Κηρύσσοντας τον θείο λόγο αρχικά ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη κ. Κοσμά για την πρόσκληση και την άδεια να προεξάρχει των ιερών ακολουθιών κατά την πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και αναφέρθηκε στους πνευματικούς δεσμούς που τον συνδέουν, τονίζοντας: «Έχω το λόγο να καυχώμαι κι εγώ για τον Ποιμενάρχη σας Σεβασμιώτατο κ. Κοσμά, διότι είναι ο Πνευματικός μου Πατέρας και το ότι σήμερα κατέχω βαθμούς Ιερωσύνης, το οφείλω και στη δική του καθοδήγηση».

Επίσης μετέφερε τις πατρικές ευχές, την αγάπη και την πατριαρχική ευλογία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. κ. Θεοδώρου, τόσο προς τον Μητροπολίτη μας κ. Κοσμά, όσο και προς το ιερό κλήρο και τον φιλάγιο λαό της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεοδόσιος, μιλώντας για τον Άγιο Σπυρίδωνα τόνισε ότι «υπήρξε ο Άγιος της απλότητας που συνδύασε πολλές αρετές και θεία χαρίσματα στο πρόσωπό του, ενώ αποτελεί πρότυπο για τον κάθε χριστιανό, αφού ήταν ο άγιος άνθρωπος της αγάπης, της φιλανθρωπίας και της βαθειάς Πίστεως προς τον Θεό». Επεσήμανε ότι αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία να έχει Πολιούχο τον Άγιο Σπυρίδωνα η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, αναφερόμενος στην πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού, ενώ τόνισε ότι αποτελεί ιδιαιτέρα τιμή να είναι κάποιος Μεσολογγίτης, απόγονος των μεγάλων προμάχων αγωνιστών και ηρώων της ιστορικής Εξόδου 1826.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε η πάνδημη λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου Σπυρίδωνος, στους κεντρικούς δρόμους, με τη συμμετοχή πολλών ιερέων, των δύο φιλαρμονικών της Ιεράς Πόλεως και των πολιτικών και των στρατιωτικών αρχών της περιοχής.

Αξίζει να αναφερθεί η μεγάλη συμμετοχή των πιστών στις ιερές ακολουθίες καθώς ο Άγιος Σπυρίδων αποτελεί σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την Ιερά Πόλη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ