Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023
Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΜε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Εύβοια το διεθνές συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων...

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Εύβοια το διεθνές συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διεθνές συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, το οποίο πραγματοποιήθηκε  στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Ερέτρια Ευβοίας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Οι φιλοξενούμενοι ξένοι αλλά και Έλληνες δημοσιογράφοι  είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν εμβληματικά μνημεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας καθώς και επιχειρήσεις με εξωστρεφή χαρακτήρα προκειμένου να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Εκεί η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, παρουσία 80 περίπου δημοσιογράφων από 15 Ευρωπαϊκές χώρες, γιόρτασε τα 60 χρόνια του Διεθνούς Τμήματος και τα 40 χρόνια του Ελληνικού Τμήματος.

Τη γενέθλια τούρτα ετοίμασε o παγκοσμίου φήμης σεφ ζαχαροπλαστικής, Michael Lewis-Anderson, ο οποίος  δημιουργεί μοναδικές τούρτες για Βασιλείς και όχι μόνο.

Η όλη διοργάνωση, η οποία εκ του αποτελέσματος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ξεκίνησε την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου με την γενική συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, όπου επανεκλέχθηκε πρόεδρος του διεθνούς οργάνου η κα. Σάγια Τσαουσίδου για ακόμα δυο χρόνια.

Να σημειωθεί ότι η Σάγια Τσαουσίδου είναι παράλληλα και πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος  και έχει αγκαλιάσει όλους τους συναδέλφους της,  από όλα ανεξαιρέτως τα τμήματα, με στόχο μια ενωμένη και δυνατή Ένωση Ευρωπαίων δημοσιογράφων ούτως ώστε όλοι μαζί  να μπορέσουν  να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά ζητήματα στην ανεξαρτησία του Τύπου, την γενικότερη κρίση στη Ευρώπη αλλά και το πολύ σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με την στήριξη του Περιφερειακού Τύπου, ο οποίος δυστυχώς αντιμετωπίζει κρίσιμα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα.

Την επόμενη ημέρα, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου,  πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της Ένωσης με τίτλο «Η δημοσιογραφία στην Ειρήνη και στον πόλεμο».

 Τα κεντρικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

 • Ο Περιφερειακός Τύπος και πως συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας
 • Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης
 • Fake News και παραπληροφόρηση, πώς λειτουργεί η σύγχρονη προπαγάνδα, αν μπορεί πραγματικά να αντιμετωπιστεί
 •  Η κρίση στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία
 • Ο δημοσιογράφος στον πόλεμο: Με την αλήθεια ή με την πατρίδα;
 • Η Ευρώπη και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης: ποια είναι η σημερινή κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ
 • Πώς η τεχνητή νοημοσύνη, το εμπόριο και οι κυβερνήσεις μπορούν να διαδώσουν γρήγορα ανοησίες
 • Οι χρήσεις και οι καταχρήσεις των ψηφιακών τεχνολογιών, με ειδικό προσκεκλημένο ομιλητή για το Βιετνάμ και την Ταϊβάν
 • Η αρμονική συμβίωση Κύπριων και Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων. Οι απειλές και η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία των δημοσιογράφων από τον Ταγίπ Ερντογάν

Αλίκη Οικονόμου: Προχωράμε μπροστά και διεκδικούμε την πραγματική και ουσιαστική στήριξη του Περιφερειακού Τύπου

«Στηρίζω τις δράσεις και την προσπάθεια της Ένωσης για ένα καλύτερο αύριο στη δημοσιογραφία δίχως Fake News και παραπληροφόρηση, δίχως φόβο για την αλήθεια, με σεβασμό στην δημοσιογραφική δεοντολογία.  Έχοντας στο τιμόνι την άξια και δραστήρια πρόεδρο μας κα. Σάγια Τσαουσίδου προχωράμε μπροστά και σε κλίμα ενότητας και συμπόρευσης διεκδικούμε την πραγματική και ουσιαστική στήριξη του Περιφερειακού Τύπου, ο οποίος αν και συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών,  δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί ανεπανόρθωτα» ανέφερε μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος και εκδότης των Νέων της Αιτωλοακαρνανίας, κα. Αλίκη Οικονόμου, η οποία ως  μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων παραβρέθηκε στο συνέδριο.

Επίσης από την Αιτωλοακαρνανία παραβρέθηκαν οι δημοσιογράφοι κα. Αναστασία Οικονόμου, κ. Βασίλης Πανόπουλος, κ. Θεόδωρος Σβέρκας και κα. Καλλιόπη Μυρισιώτη.

Η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Ιδρύθηκε το 1962, στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας και συμβάλει αποφασιστικά στην ευρύτερη, βαθύτερη και πιο δημοκρατική πληροφόρηση των πολιτών για τα ευρωπαϊκά θέματα. Παράλληλα, παίζει ζωτικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό του Τύπου και στην εμβάθυνση της ελευθερίας του σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι στέκεται πάντοτε ανεξάρτητη απέναντι στις διάφορες εξουσίες.

Με βάση το καταστατικό της, η Ένωση προωθεί τη γνώση των πολιτών για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και πιστεύει σ’ αυτήν. Έτσι, στο πλαίσια της μακροχρόνιας πορείας της, κάθε φορά που χρειάστηκε, υπήρξε σημαντικός σύμβουλος τόσο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με το τελευταίο εξάλλου, συνεργάζεται σε θέματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ελευθερίας του Τύπου αλλά και στην αποτύπωση των δομών που ισχύουν στα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Το Ελληνικό Τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Ιδρύθηκε το 1982 με πρώτο Πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καλλιγά ο οποίος  και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του το 1993. Στο όνομά του και με το όνομά του, το Ελληνικό Τμήμα έχει θεσπίσει τα Δημοσιογραφικά βραβεία Ήθους και Ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού τμήματος

 • Σάγια Τσαουσίδου,  Πρόεδρος  (Είναι και πρόεδρος του διεθνούς οργάνου)
 • Μύρνα  Νικολαΐδου, Αντιπρόεδρος
 • Παναγιώτης Σφαέλος, Γενικός Γραμματέας
 • Έφη Ντίνη, Ταμίας

Μέλη

 • Juli Ndriko
 • Λάμπρος Δεμερτζής
 • Σπύρος Λάτσας

Διεθνές συνέδριο

Από αριστερά η πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κα. Σάγια Τσαουσίδου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ.Φάνης Σπανός και η Στερεοελλαδίτισσα δημοσιογράφος κα. Έφη Ντίνη

Από αριστερά o διάσημος σεφ ζαχαροπλαστικής, Michael Lewis-Anderson, η πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κα. Σάγια Τσαουσίδου και ο δημοσιογράφος κ. Βασίλης Πανόπουλος.

Η δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Τα Νέα της Αιτωλοακαρνανίας» κα. Αλίκη Οικονόμου

H δημοσιογράφος κα. Αναστασία Οικονόμου

Οι δημοσιογράφοι κ. Θεόδωρος Σβέρκας και κα. Καλλιόπη Μυρισιώτη.

 

 

 

ΝΕΑ

SITE

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ