Ανησυχία στο Μεσολόγγι για πιθανή έλευση νέων μεταναστών -Ανακοινώσεις βουλευτών της ΝΔ

Έντονη ανησυχία προκάλεσε η φημολογούμενη μεταφορά προσφυγών στο Μεσολόγγι και η πιθανή μετεγκατάσταση τους στο ξενοδοχείο Liberty. Συγκεκριμένα εχθές το βράδυ κάτοικοι της πόλης καθώς και ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Λύρος συγκεντρώθηκαν στην Πύλη για να διαμαρτυρηθούν στην πιθανή έλευση μεταναστών στην περιοχή. Μάλιστα απορριμματοφόρο του δήμου είχε αποκλείσει την Πύλη και μηχανήματα του δήμου αναπτύχθηκαν περιμετρικά του Ιστορικού Τείχους.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Σπ. Λιβανός, ο οποίος αναφέρει σε ανακοίνωση του πως “η φημολογούμενη μεταφορά προσφύγων δεν θα πραγματοποιηθεί” και πως “χρειάζεται σύνεση, ψυχραιμία, υπευθυνότητα και στέρεος πολιτικός λόγος για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, και όχι φθηνός, ανεύθυνος και ανέξοδος λαϊκισμός”.

Παράλληλα σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος τόνισε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τόσο με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο με άλλα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ότι πρέπει οι σχετικές αποφάσεις που έχουν παρθεί να ανασχεδιαστούν διότι είναι προφανές ότι σε κάθε πόλη και σε κάθε τόπο πρέπει να ληφθούν υπόψη οι επιμέρους ιδιαιτερότητες.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες τοπικού ιστότοπου (Messolonghinews) από κορυφαίες κυβερνητικές πηγές υπήρξε ρητή εντολή ακύρωσης των σχεδιασμένων, από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.), μετακινήσεων στην ενδοχώρα, μεταναστών από τα νησιά. Και η εντολή αυτή δόθηκε εχθές Τετάρτη, πριν δηλαδή από τις επίσημες ανακοινώσεις των βουλευτών της ΝΔ που έγιναν σήμερα Πέμπτη.

Σπ. Λιβανός: H φημολογούμενη μεταφορά προσφύγων στο Μεσολόγγι δεν θα πραγματοποιηθεί

Για το θέμα της πιθανής έλευσης μεταναστών στην πόλη του Μεσολογγίου ο Σπ. Λιβανός ανέφερε σε ανακοίνωση του: «Από αργά χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί, επικοινωνώ συνεχώς με στελέχη της Κυβέρνησης αναφορικά με την φημολογούμενη μεταφορά προσφυγών στο Μεσολόγγι και την μετεγκατάσταση τους στο ξενοδοχείο Liberty, εκθέτοντας τους τα επιχειρήματα για την αποτροπή της μεταφοράς. Έλαβα την διαβεβαίωση τους ότι η μεταφορά αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί.

Η πόλη του Μεσολογγίου, με αίσθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, φιλοξενεί ήδη εδώ και 3 χρόνια σημαντικό αριθμό μεταναστών και προσφύγων στο έτερο ξενοδοχείο της πόλης, το Theoxenia. Η πιθανή μετεγκατάσταση μεταναστών στο έτερο και μόνο διαθέσιμο πλέον στην πόλη ξενοδοχείο, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι υγειονομικές δομές της περιοχής δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τόσο των πολιτών όσο και των ίδιων των μεταναστών. Η παρουσία και άλλων πολυπληθών ευάλωτων ομάδων στην ευρύτερη περιοχή όπως οι 2.500 περίπου Ρομά, καθιστά αναγκαία την ανάκληση κάθε σκέψης για μεταφορά νέων προσφύγων στην περιοχή. Παράλληλα, με δεδομένες τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία και τη σοβαρή προσπάθεια που θα καταβληθεί για την στήριξη του τουρισμού το επόμενο διάστημα, δεν είναι δυνατόν και τα δύο ξενοδοχεία της πόλης του Μεσολογγίου να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την στέγαση των προσφύγων, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό την πόλη στον τουρισμό.
Όπως πολλές φορές έχω αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις μου, τόσο στην Βουλή των Ελλήνων όσο και σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η εφαρμογή του 1% ανά περιφέρεια αλλά και επιμέρους ανά δήμο, πάντα σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΑΕ, είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού. Την σχετική μου πρόταση, δε, έχω παραδώσει στους αρμόδιους υπουργούς, τους οποίους έχω ενημερώσει και δια ζώσης».

Κώστας Καραγκούνης: Δεν μπορούν και τα δύο ξενοδοχεία της πόλης να φιλοξενήσουν μόνο μετανάστες

Από την πλευρά του, ο βουλευτής την ΝΔ κ. Κώστας Καραγκούνης ενημερώθηκε εχθές το πρωί από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ότι αναστέλλεται η απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για μετεγκατάσταση μεταναστών και στα δεύτερο ξενοδοχείο της πόλης του Μεσολογγίου. Ο σχεδιασμός ο οποίος είχε εκπονηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο θα αναθεωρηθεί και εντός των επομένων 20 ημερών θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τις νέες αποφάσεις.

Ο κ. Καραγκούνης από προχθές είχε τονίσει σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τόσο με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο με άλλα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ότι πρέπει οι σχετικές αποφάσεις που έχουν παρθεί να ανασχεδιαστούν διότι είναι προφανές ότι σε κάθε πόλη και σε κάθε τόπο πρέπει να ληφθούν υπόψη οι επιμέρους ιδιαιτερότητες.
Τέλος ο βουλευτής εξήγησε ότι δεν μπορούν και τα δύο ξενοδοχεία της πόλης να φιλοξενήσουν μόνο μετανάστες διότι σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μπορούσε να φιλοξενηθεί κανένας άλλος, ούτε τουρίστας, ούτε λοιποί ταξιδιώτες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *