Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕνδιαφέρονταΜεσολόγγι: Συνάντηση εργασίας δημάρχου με τους μελετητές του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Μεσολόγγι: Συνάντηση εργασίας δημάρχου με τους μελετητές του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Συνάντηση εργασίας με τους μελετητές του έργου εκπόνησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος σήμερα Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2025.

Η συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου προς τους εκπροσώπους των εταιρειών που έχουν αναλάβει το έργο, στους οποίους παρουσίασε το όραμα της Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη του Δήμου και ανέπτυξε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα από τον νέο Πολεοδομικό Σχεδιασμό, τονίζοντας τη σημαντική του συμβολή στην υλοποίηση αυτού του στόχου.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση με τους μελετητές, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν ερωτήματα και απορίες, για τα οποία ζητήθηκαν διευκρινίσεις. Επιπλέον, αναζητήθηκαν πρόσθετες πληροφορίες για την περιοχή, οι οποίες θα συμβάλουν στην πιο ακριβή εκπόνηση των μελετών. Τα ερωτήματα απαντήθηκαν από το επιτελείο του Δημάρχου, το οποίο συμμετείχε στη συνάντηση, ενώ δόθηκαν κατευθύνσεις για τη συλλογή των απαιτούμενων τεχνικών πληροφοριών μέσω των υπηρεσιών του Δήμου και των συναρμόδιων φορέων.

Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο αποτελεί κεντρικό αναπτυξιακό εργαλείο για τον Δήμο, καθώς αφορά άμεσα τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξή του. Είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ)

Είναι ένας θεσμοθετημένος σχεδιασμός που καθορίζει τη χρήση γης, τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης, καθώς και τις γενικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη μιας περιοχής σε επίπεδο δήμου ή κοινότητας. Στόχος του είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η ορθολογική οργάνωση του χώρου και η προστασία του περιβάλλοντος.

Τι περιλαμβάνει ένα Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο;

  1. Χρήσεις γης (π.χ., κατοικία, βιομηχανία, πράσινο, κοινόχρηστοι χώροι).

  2. Όροι και περιορισμοί δόμησης (π.χ., μέγιστο ύψος κτιρίων, κάλυψη οικοπέδου).

  3. Προστασία φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος (π.χ., διατήρηση αρχαιολογικών χώρων).

  4. Κυκλοφοριακή οργάνωση και δίκτυα υποδομών (π.χ., δρόμοι, αποχέτευση, ενέργεια).

  5. Οριοθέτηση περιοχών προς πολεοδόμηση ή αναπλάσεις.

Γιατί είναι σημαντικό;

  • Βοηθά στη σωστή διαχείριση του χώρου.

  • Προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

  • Ενισχύει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

  • Εξασφαλίζει δίκαιη και ισορροπημένη ανάπτυξη.

Στην Ελλάδα, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια εντάσσονται στον γενικότερο πολεοδομικό σχεδιασμό και αντικαθιστούν τα παλαιότερα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) και Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ)

# ΝΕΑ

  • Κάνε like στη σελίδα  neaait.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ