Μνημόνιο Συνεργασίας για πιστοποίηση Προσκυνηματικής Διαδρομήςστο Νομό

Μνημόνιο Συνεργασίας

για πιστοποίηση Προσκυνηματικής Διαδρομής

μεταξύ επιμελητηρίου & δήμου μεσολογγίου με ευρωπαϊκό φορέα

Την Κυριακή 30 Ιουλίου, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και ο Δήμος Μεσολογγίου υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Φορέα/Οργανισμό «NikolaosRoute – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος  Νικόλαος των Μύρων».

Ο Ευρωπαϊκός αυτός Οργανισμός έχει ως βασικό στόχο, την πιστοποίηση Πολιτιστικής Προσκυνηματικής Διαδρομής (Ευρωπαϊκή διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων).

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, μετά από πολύμηνες επαφές, τεχνικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις, με τον Ευρωπαϊκό Φορέα/Οργανισμό ωρίμασε τις συνθήκες για υπογραφή του Μνημονίου αναδεικνύοντας την πληθώρα των Ιστορικών και  Πολιτιστικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων συγκεκριμένων περιοχών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και έπεισε για την καταλληλότητά τους σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές  περιοχές της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή αυτή διαδρομή

Είναι Πολιτιστική – Προσκυνηματική με ιδιαίτερο Ιστορικό-Θρησκευτικό ενδιαφέρον, με θεματική αναφορά στην υλική και άυλη κληρονομιά του Αγίου Νικολάου των Μύρων και είναι η πρώτη η οποία συνδέει εδάφη, πολιτισμούς και ιστορία από την Δυτική Ευρώπη ως την Ανατολή.

Έχει ως πρωταρχικό στόχο την γνώση και την αξιοποίηση της κουλτούρας του προσκυνήματος και των πεζοπορικών διαδρομών ως μέσο για την τοπική αποκατάσταση και ανάπτυξη της ιστορικής γνώσης των ιστορικών τοπικών διαδρομών στα πλαίσια των επιτυχημένων παραδειγμάτων γνωστών Ευρωπαϊκών διαδρομών Πολιτιστικού και Ιστορικού-Θρησκευτικού ενδιαφέροντος, όπως οι διαδρομές Σαντιάγκο Ντε Κομποστέλα και St. Olav ways που αποδείχθηκε ότι αποτελούν μια ισχυρή στρατηγική για την προστασία των Τοπικών Ταυτοτήτων, καθώς και εξαιρετικά εργαλεία για την ανάπτυξη Εναλλακτικού Τουριστικού Προϊόντος και αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Περιοχές σε Αράκυνθο & Κρυονέρι

Οι περιοχές που σε πρώτη φάση και μετά από την μεγάλη έρευνα που έγινε από την τεχνική ομάδα συνεργασίας των στελεχών του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, αρχαιολόγων και επιστημόνων του Νομού σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Φορέα και που ενδείκνυνται ως στρατηγικά ώριμες για το Ιστορικό και Πολιτιστικό κληροδότημα του Αγίου Νικολάου ώστε να ανακτηθεί και να διερευνηθεί μέσω ιστορικών τοπικών διαδρομών, είναι

  • η Μονή του Αγ. Νικολάου Κρεμαστού (10ος αιώνας) που οριοθετείται στις απότομες πλαγιές του βουνού Αρακύνθου και αντικρίζει τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού
  • το Βυζαντινό «Μοναστήρι-σπήλαιο» του Αγίου Νικολάου (9ος αιώνας) στο βουνό της Βαράσοβας, κοντά στο Κρυονέρι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *