Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΜοναστηράκι Βόνιτσας: Χρηματοδότηση 10,5 εκ. ευρώ για έργα στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων

Μοναστηράκι Βόνιτσας: Χρηματοδότηση 10,5 εκ. ευρώ για έργα στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων

Μετά από επέμβαση Γ. Αποστολάκη και Κ. Καραγκούνη

Χρηματοδότηση-επιχορήγηση 10,5 εκ. ευρώ εγκρίθηκε για έργα στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.

Το προτεινόμενο έργο

Θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο Ανάκαμψης και είναι προϋπολογισμού 10.504.806,77€.

Ειδικότερα, πρόκειται για έργο που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Ταμείο Ανάκαμψης,  μετά από Υπαγωγή Ωφελούμενων Φορέων στα Υποέργα:

 • β. Αναβάθμιση, επέκταση και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού»
 • γ. Υλοποίηση υποδομής διαχείρισης ιλύος» του Έργου «Επεξεργασία και καθαρισμός αστικών λυμάτων περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων σε επιλεγμένες πόλεις», ,

Αναλυτικά τι περιλαμβάνει το έργο

 • Έργα συλλογής λυμάτων με κατασκευή δικτύου αποχέτευσης του οικισμού Μοναστηράκι.
 • Έργα μεταφοράς λυμάτων του οικισμού αυτού στο υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο της Βόνιτσας με κατασκευή του αγωγού μεταφοράς καθώς και την απαιτούμενη αντιστοίχως επέκταση της ΕΕΛ (Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων) του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας .
 • Δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου για ενεργειακή αυτοτέλεια της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων και σημαντική μείωση ενεργειακού κόστους.

Τι προτείνεται για την επέκταση της ΕΕΛ – Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων

 • Μετατροπή της υφιστάμενης γραμμής βιολογικής βαθμίδας παρατεταμένου αερισμού από συμβατικό σύστημα ενεργού ιλύος παρατεταμένου αερισμού σε βιοαντιδραστήρα μεμβρανών, προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη επέκταση της υφιστάμενης ΕΕΛ εντός των υφιστάμενων δεξαμενών ελαχιστοποιώντας την απαραίτητη για νέα έργα ΠΜ.
 • Η αντίστοιχη αύξηση δυναμικότητας της ΕΕΛ υπολογίζεται σε 8.000 ι.κ. από 5.000 που ήταν κατασκευασμένη δυναμικότητα της, μέχρι και σήμερα.
 • Με την προτεινόμενη τεχνική λύση ουσιαστικά στην ίδια έκταση (εντός υφιστάμενων υποδομών) πραγματοποιείται η επέκταση της ΕΕΛ ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων αφού η εκροή του διηθήματος  των μεμβρανών υπερδιήθησης που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή της μεθόδου MBR είναι αντίστοιχη τριτοβάθμιας επεξεργασίας.

Ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων του Μοναστηρακίου

Ως εκ τούτου ουσιαστικά στην ίδια έκταση (εντός των υφιστάμενων υποδομών):

 • Επιτυγχάνεται η τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, καθιστώντας ικανή την εκροή ακόμη και να επαναχρησιμοποιηθεί μελλοντικά είτε προς άρδευση ή για βιομηχανική χρήση.
 • Πρόκειται για ένα έργο που βοηθάει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής και αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων του Μοναστηρακίου.

Να σημειωθεί ότι η έγκριση της χρηματοδότησης του έργου επιτευχθεί μετά από συνεχείς επαφές του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη καθώς και του Δημάρχου Ακτίου Βόνιτσας Γεώργιο Αποστολάκη.

Μάλιστα, ο Αιτωλοακαρνάνας βουλευτής στη συνέχεια εξέφρασε ευχαριστίες προσωπικά στον Υπουργό κ. Σκρέκα για το ενδιαφέρον που επέδειξε επί του θέματος, καθώς και στους ΓΓ Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο και Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη για όλες τις από μέρους τους ενέργειες για την έγκριση του ανωτέρω.

# ΝΕΑ

 • Κάνε like στη σελίδα  neaait.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ
RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ