Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕπίκαιραΝοσοκομείο Αγρινίου: Εξηγήσεις ζητούν οι γιατροί για τη λειτουργία της ΜΕΘ Αγρινίου

Νοσοκομείο Αγρινίου: Εξηγήσεις ζητούν οι γιατροί για τη λειτουργία της ΜΕΘ Αγρινίου

Με σχετική ανακοίνωση της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας αφενός ζητά εξηγήσεις τόσο από το Υπουργείο Υγείας όσο και από την 6η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας) για τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Αγρινίου, όπου να υπενθυμίσουμε νέα διευθύντρια διορίστηκε τον Ιανουάριου 2023, και στη συνέχεια στα τέλη Ιουλίου παραιτήθηκε.

Παράλληλα, η Ιατροί θέτουν τις απαιτήσεις τους προς το Υπουργείο, την 6η ΥΠΕ και τη Διοίκηση του ΓΝΑ, ενώ προειδοποιούν ότι: «Να μην τολμήσουν να μετακυλήσουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για οτιδήποτε αδόκητο μπορεί να συμβεί δυνητικά, στο ιατρικό και λοιπό προσωπικό που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών κάτω από αντίξοες συνθήκες».

Κάλεσμα προς το Υπ. Υγείας να δώσει εξηγήσεις

«Καλούμε άμεσα το Υπουργείο Υγείας να πάρει θέση και να δώσει εξηγήσεις: πρώτα στο λαό της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής και στο προσωπικό του Νοσοκομείου.

 1. Αλήθεια όταν έλεγε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η συνέχιση της λειτουργίας της ΜΕΘ και η ενίσχυσή της, εννοούσε τις μετακινήσεις με εντέλλεσθε των συναδέλφων εντατικολόγων από τα Ιωάννινα? Διαδικασία που θα συνεχιστεί και το Νοέμβριο? Αυτές ήταν οι εντολές που έδωσε στους αρμόδιους?
 2. Γιατί δεν προκηρύσσει άμεσα, με κατεπείγουσες διαδικασίες, ταυτόχρονα τη θέση του Διευθυντή της ΜΕΘ και των 2 κενών οργανικών θέσεων των ιατρών?
 3. Ισχύει ή δεν ισχύει η εγκύκλιος του Υπουργείου ότι ο μικρότερος αριθμός ιατρών για την λειτουργία των ΜΕΘ με λιγότερες από 8 κλίνες είναι έξι (6) ιατροί? Ποιος έχει την ευθύνη γι’αυτό αν όχι το Υπουργείο?
 4. Θεωρεί το Υπουργείο το ίδιο ασφαλές να λειτουργεί μία ΜΕΘ χωρίς Διευθυντή εντατικολόγο, που είναι από το νόμο και επιστημονικά υπεύθυνος, μόλις με 2 μόνιμους εντατικολόγους σε υπερεφημέρευση και με μετακινήσεις συναδέλφων από άλλες ΜΕΘ για να συμπληρώνουν τις εφημερίες, συγκριτικά με το να είναι η ΜΕΘ του ΓΝ Αγρινίου πλήρως στελεχωμένη (5 οργανικές θέσεις) με μόνιμο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και Διευθυντή εντατικολόγο όπως ορίζει ο νόμος?»

Κάλεσμα προς τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ να πάρει θέση και να δώσει εξηγήσεις

Διαβάζουμε στο με ΑΠ:64265/13-10-2023 έγγραφο της 6ης ΥΠΕ «Με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας της ΜΕΘ της Ν.Μ. Αγρινίου, από 1-11-2023, οι ιατροί του Π.Γ.Ν.Ι. θα καλύπτουν με 6 εφημερίες το μήνα και οι ιατροί του ΓΝ Ιωαννίνων «Χατζηκώστα» θα καλύπτουν με 4 εφημερίες τις επιτακτικές εφημεριακές ανάγκες της ΜΕΘ Αγρινίου στο πλαίσιο της προάσπισης και προστασίας του πληθυσμού. Απαραίτητη προϋπόθεση να καλύπτονται πρωτίστως οι εφημεριακές ανάγκες των φορέων τους»

 1. Αλήθεια από πού προκύπτει κατά το Διοικητή της 6ης ΥΠΕ ότι διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της ΜΕΘ με τις μετακινήσεις και κατ’επέκταση η προάσπιση και προστασία του πληθυσμού? Επειδή θα υπάρχει εφημερεύων ιατρός?
 2. Τι θέση παίρνει ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ για το ότι η ΜΕΘ λειτουργεί χωρίς Διευθυντή εντατικολόγο και μόλις με 2 μόνιμους ιατρούς σε υπερεφημέρευση? Συνιστά αυτό εύρυθμη λειτουργία?
 3. Γιατί δεν εφαρμόζει την εγκύκλιο του Υπουργείου? Είχε εντολή από το Υπουργείο να λειτουργήσει με αυτούς του όρους η ΜΕΘ κι αν ναι, εξέφρασε αντιρρήσεις?
 4. Από πού προκύπτει ότι οι εφημεριακές ανάγκες κάλυψης από τους ιατρούς των Ιωαννίνων είναι επιτακτικές? Δεν είναι επιτακτικές, είναι οι προβλεπόμενες τακτικές ανάγκες εφημεριών των τελευταίων 10 ημερών του μήνα, που προκειμένου να τις καλύψει τις «βαφτίζει» επιτακτικές γιατί γνωρίζει ότι υπηρετούν 2 μόνιμοι ιατροί στη ΜΕΘ, αποδεχόμενος φυσικά την υπερεφημέρευση των τελευταίων.
 5. Γιατί δεν ενημέρωσε ποτέ για το τι έγινε το αίτημα που δήλωσε δημόσια ότι έκανε στο Υπουργείο από τέλη Ιουλίου, για την επείγουσα προκήρυξη των 2 μόνιμων κενών θέσεων στη ΜΕΘ, που ακόμη περιμένουμε να προκηρυχθούν? Για πόσο διάστημα και με τι συγκεκριμένο πλάνο και χρονοδιάγραμμα θα λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο η Μονάδα?

Τι ζητούν οι Ιατροί

«Απαιτούμε:

 • Άμεσα το Υπουργείο να προχωρήσει στην ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων της ΜΕΘ (2 θέσεις) και του Διευθυντή, με κατεπείγουσες διαδικασίες, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα-προθεσμίες που θα είναι σε όλους γνωστές. Σε συνεννόηση με την 6η ΥΠΕ και τη Διοίκηση του ΓΝΑ να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες ενημέρωσης για εκδήλωση ενδιαφέροντος
 • Να διασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας της ΜΕΘ με βάση τις επιστημονικές, ιατρικές και λοιπές προδιαγραφές που απαιτούνται.
 • Να σταματήσουν τα εντέλλεσθε και οι μετακινήσεις που έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας σε όλη την 6η ΥΠΕ. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη λογική του «πάμε κι όπου βγει», «καλύτερα να έχω σε λειτουργία τη ΜΕΘ έστω και με αυτό τον τρόπο από το να μη λειτουργεί καθόλου».

# ΝΕΑ

 • Κάνε like στη σελίδα  neaait.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ