Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤοπικές ΕιδήσειςΟ εορτασμός της 25ης Μαρτίου στη Φλόριντα: Τιμώμενη πόλη το Μεσολόγγι (ΦΩΤΟ)

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στη Φλόριντα: Τιμώμενη πόλη το Μεσολόγγι (ΦΩΤΟ)

Με στόχο τη σύνδεση της ηρωικής εξόδου με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια

Στα γαλανόλευκα ντύθηκε, για ακόμα μια χρονιά, η παραλιακή λεωφόρος Δωδεκανήσου στο Τάρπον Σπρίνγκ της Φλόριντα που γιόρτασε αυτή την Κυριακή με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή και ως το «χωριό», λόγω του έντονα ελληνικού παραδοσιακού χαρακτήρα της.

Ο καυτός ήλιος μαζί με τα γαλανά νερά και τα σταθμευμένα καΐκια που βρίσκονταν κατά μήκος της παραλιακής οδού, δημιούργησαν την εντύπωση μιας πραγματικά νησιωτικής εικόνας, την ίδια στιγμή που εκατοντάδες ομογενείς ανέμιζαν γαλανόλευκες και αμερικανικές σημαίες μπροστά από τις διάσπαρτες ελληνικές επιχειρήσεις της περιοχής.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο Π. Κουρουμπλής

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, που δήλωσε συγκινημένος από την επαφή του με τον ελληνισμό της διασποράς.

«Οι μέρες που βρίσκομαι εδώ είναι μέρες που πραγματικά έχει μεταγγιστεί μέσα μου ο παλμός του ελληνισμού σε αυτή την περιοχή. Ένα κομμάτι της διασποράς που διατηρεί υψηλά το αίσθημα της εθνικής συνείδησης και της ορθοδοξίας. Δύο όπλα που διαχρονικά διατήρησαν ζωντανή την συνείδηση του έθνους. Θέλω πραγματικά να εκφράσω τα καλύτερα μου αισθήματα για αυτό που με άγγιξε ως άνθρωπο και ως Έλληνα από όλους αυτούς τους απλούς ανθρώπους που νιώθουν ότι εδώ υπηρετούν και υπερασπίζονται τη Ελλάδα» ανέφερε.

Κοινό μήνυμα συνδέει την Ελληνική και Αμερικανική επανάσταση

Πριν από την έναρξη της παρέλασης τελέστηκε η επίσημη δοξολογία στον τοπικό ναό του Αγίου Νικολάου. Αμέσως μετά, ακολούθησε η έπαρση της ελληνικής και αμερικανικής σημαίας με την παρουσία των τοπικών δημοτικών αρχών της πόλης. Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στο κοινό μήνυμα που, όπως είπε, συνδέει την Ελληνική και την Αμερικανική επανάσταση.

«Μια επανάσταση (ελληνική) που έχει το ίδιο περιεχόμενο με την Αμερικανική Επανάσταση. Δύο λαοί που διεκδίκησαν το δικαίωμα τους να μην είναι υπήκοοι σε κανέναν, αλλά να είναι κυρίαρχοι λαοί, να είναι αυτοκράτορες λαοί, όπως έλεγε ο Ρήγας Φεραίος».

Η παρέλαση του Τάρπον Σπρίνγκ

Στην παρέλαση που ακολούθησε συμμετείχαν τμήματα του αμερικανικού στρατού καθώς και τα τοπικά σώματα ασφαλείας, ενώ για περισσότερο από δύο ώρες απέσπασαν το χειροκρότημα τα σχεδόν 40 εθνικοτοπικά σωματεία της πολιτείας μαζί με τις εκκλησιαστικές ενορίες και τα ελληνικά σχολεία της ευρύτερης περιοχής.

Η παρέλαση του Τάρπον Σπρίνγκ είναι μια παράδοση που διαρκεί εδώ και 29 χρόνια.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν 300.000 Έλληνες ζουν στην πολιτεία της Φλόριντα.

Πρόκειται για μια δραστήρια παροικία που διαθέτει 35 ελληνορθόδοξες εκκλησίες και εννέα ελληνικά σχολεία, στα οποία φοιτούν 3.000 μαθητές.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τοπικές αρχές της πολιτείας επιδοτούν με 5.000 δολάρια κάθε μαθητή που η οικογένεια του αποφασίζει να τον εγγράψει σε ελληνικό σχολείο.

Τιμώμενη πόλη το Μεσολόγγι

Το «παρών» στην παρέλαση έδωσε και ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος, που προσκόμισε το ιερό λάβαρο της πόλης, το οποίο μάλιστα συνόδευε τιμητική φρουρά με την παραδοσιακή τοπική ενδυμασία των Αρματωμένων.

Αναφερόμενος στο πνεύμα της εθνικής επετείου, ο κ. Μέρμελας, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της παρέλασης, ανέφερε πως το πνεύμα της 25ης Μαρτίου παραμένει επίκαιρο, ενώ αποκάλυψε πως η παρουσία του δημάρχου της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου κρύβει και ένα συμβολικό μήνυμα που ήθελαν να στείλουν οι οργανωτές της παρέλασης.

«Σημαντικό είναι ότι έχουμε τιμώμενη πόλη φέτος τη δημαρχία της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου διότι θέλαμε να συνδέσουμε την ηρωική έξοδο με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Και από αυτό εδώ το μικρό χωριό της Φλόριντα που χτυπάει σήμερα η καρδία του ελληνισμού θέλω να στείλω ένα μήνυμα ενότητας ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την οικονομική λαίλαπα που μαστίζει τον ελληνικό λαό».

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ